Přejít na obsah

Prazdroj

Uživatelé
  • Počet příspěvků

    405
  • Registrace

  • Poslední návštěva

Návštěvy profilu

1 119 zobrazení profilu

Prazdroj's Achievements

2

Popularita

  1. Tak jsem zase po roce jel přes Francii. Loni jsem měl jen dva kanystry, letos jsem si jich vezl šest, takže jsem i díky nim do Superba natankoval 430 litrů ethanolu během cesty na Mallorcu a zpět. Tentokrát jsem tedy na ethanol najezdil mnohem více kilometrů, a tak se mi po čase rozsvítila kontrolka motoru, pravděpodobně info o chudé směsi. Ale auto jezdilo v pohodě, a po přechodu zpět na benzín zase zhasla. Nemilé překvapení byla cena E85. Loni v létě byly ceny paliv u nás vyšší než letos. Takže jsem čekal pokles cen i ve Francii, včetně ethanolu. Bohužel došlo naopak ke zdražení. Všude stál okolo jednoho eura, tedy cca polovinu, co běžný benzín. Doby, kdy to byla čtvrtina, jsou tedy asi pryč. Možná už to je biopalivo druhé generace, které má dražší výrobní náklady. Nebo upravili daňové zvýhodnění. Kdo ví, ale pořád se to vyplatí.
  2. Přesně tak, u nás výroba ethanolu skončila asi před 2 lety, pak se ještě cca do podzimu 2021 doprodávaly zásoby, a od té doby je definitivní konec. Bylo to oblíbené palivo i pro závodníky, ale ani pro ně, byť za vyšší cenu, už to nikdo nevyrábí. Ethanol je tak dostupný asi už jen ve Francii a ve Švédsku. Možná ještě ve Švýcarsku na pár pumpách. Mluvilo se o tom, že EU bude podporovat jen biopaliva druhé generace, tedy vyráběná asi z řas nebo něčeho takového, a to asi pro většinu států není reálné ve velkém měřítku produkovat, tak od toho upustili. Ale na druhou stranu i dříve většina biopaliv končila jako příměs naturalu nebo nafty. Takže se podle mě dál vyrábí. Ale už ta biosložka asi není osvobozená od spotřební daně. U 5 - 10% podílu se to ztratí. Ale u 85% by ten ethanol stál stejně jako natural, k tomu vyšší spotřeba, takže to prostě zařízli, protože velké prodeje ethanolu byli od lidí, co tím ředili natural a při stejné ceně by to postrádalo smysl. A to máš nějakou chytrou krabičku, možnost měnit mapy řídicí jednotky v tom BMW, jako to kdysi měl i jiný přispěvatel tohoto fóra s BMW, nebo ten nárůst výkonu odhaduješ jen matematicky podle vyšší oktanového čísla?
  3. Jo, spotřeba byla samozřejmě vyšší, ale zdaleka ne o tolik vyšší, než o kolik levnější byl ethanol. Při normální jízdě asi o třetinu. Zpět jsem na dálnici jel, co provoz dovolil, a 16 litrů E85 mi přijde také v pohodě. Příští rok určitě nějaká Francie zase vyjde, tak toho znovu využiji. Zvažoval jsem, že kvůli ethanolu někdy do Francie vycestuji s RS, ale tohle je lepší volba. U RS jsem měl obavy, že by mi po dlouhé době bez ethanolu klasicky odešlo čerpadlo, a to by tu úsporu snižovalo.
  4. Napadlo mě to. Kdysi tu někdo s BMW 335i psal, že může jezdit na ethanol bez úpravy. Tak možná i další moderní motory si umí s tímhle palivem poradit, přizpůsobit se. Třeba nám to nějaký místní odborník lépe vysvětlí. Ale dlouhodobě bych to asi nezkoušel. Na to je to moc drahé auto :-). Ano, na české poměry je to i tak dobrá cena. Co já pamatuji, tak u nás E85 nikdy nestálo pod 21 Kč. Většinou to bylo okolo 24 Kč. Ale zase ve Francii jsem většinou tankoval okolo 15 Kč a byly roky, kdy se dal E85 na některých pumpách koupit i za 10 Kč.
  5. Tak jsem předpokládal, že už se tu nebudu rozepisovat o ethanolu, protože u RS jsem vyměnil čerpadlo i vstřiky za standardní a už skoro rok jezdím jen na benzín. Ale na přelomu července a srpna jsme po třech letech zase vyrazili někam dál, do Španělska, přes Francii. A neodolal jsem. I do Superba jsem nakonec natankoval E85, tankovat litr za 50 nebo za 15 je přece jen rozdíl. Nejdříve jsem to ředil do půlky nádrže s benzínem z Německa. Ale později už to bylo jen čistě na ethanol. Nevím, co by to dělalo dlouhodobě, ale těch 280 litrů, které jsem natankoval cestou tam a zpět, auto zvládlo bez problémů. Ani žádné stížnosti na chudou směs nebo svítící řídicí jednotka. Těch 15 byla nejlepší cena, cestou zpět došlo všude ke zdražení a ceny už byly okolo 20 Kč. Ale i přes vyšší spotřebu se to vyplatilo. Ve Španělsku jsem tankoval BP Ultimate 98. A s jejich zákaznickou kartou jsem platil za palivo 40 Kč. Přitom standardní cena byla 50 Kč. Úsměvné v porovnání se slevami na českých pumpách. V Německu jsem cestou zpět jel, co provoz dovolil, a bylo to příjemné svezení užít si zase rychlost přes 250.
  6. Tedy přijde mi to zvláštní, ale poté, co kanystrů, kde jsem léta tankoval E85, a žádný problém nebyl, poté, co tankuji benzín, se mi z kanystrů odlepuje zvnitřku barva. Jak kdyby byl benzín agresivnější, než ethanol. Naštěstí používám sítko a kusy barvy jsou velké, ale stejně je to divné.
  7. Nevím, jestli je to Českem, i v Německu jsou N98, V-Power Racing 100 nebo Aral Ultimate 102 drahé. Vlastně i v tom Polsku jsou BP Ultimate 98 nebo V-Power Racing 98 drahé. Jen ta Verva je na tom tak skvěle. Jo, limit je 20 litrů v kanystru, ale neřeším to.
  8. Tak jsem si po skončení ethanolu říkal, že mi zbyly kanystry, které už nevyužiji. A nakonec jsem i v dnešní době našel uplatnění. Po skončení ethanolu jezdím do Polska pro Vervu, kde i dříve, než snížili daně, byl rozdíl obrovský. A teď je to ještě lepší. Nevím, proč se v Polsku za prémiové palivo připlácí 1,5 Kč a u nás to je okolo 4 Kč.
  9. Co zkusit servis? Nevím, jestli je tu někdo takový odborník, kdo dokáže tohle odhadnout na dálku.
  10. Jo, z nějakého důvodu jsem si to začal psát do tabulky už od koupě vozu. Na začátku jsem ještě vydržel zapisovat i náklady na servis, ale to mi moc dlouho nevydrželo :-). Ale to tankování eviduji pořád i u nového auta. Ale nejvíce mě na tom baví ty ujeté kilometry. Pěkné srovnání v čase.
  11. Jen malý souhrn na rozloučenou s ethanolem. 354.307 km najeto od přestavby na E85 327.122 km najeto čistě na ethanol 10,3 litru/100 průměrná spotřeba od přestavby 9,97 litru/100 průměrná spotřeba celkem 8,5 litru/100 průměrná spotřeba před E85 2,55 Kč/km průměrně od E85 2,81 Kč/km průměrně do E85 2,60 Kč/km průměrně celkem 236.481 Kč teoreticky ušetřeno s E85 0,72 Kč/km teoretická úspora ve srovnání s Verva100
  12. Jo, také jsem s ethanolem měl některé hodnoty mimo tabulky. Takže než jsem to měl oficiálně v techničáku, raději jsem na STK jezdil s benzínem v nádrži. Samozřejmě u ethanolu bylo sporné, jak moc to je ekologické, protože než se to dostalo do nádrže, spousta energie a CO2 vznikla na výrobu. Je škoda, že za těch deset let u nás nikdo nezačal ethanol vyrábět z něčeho lepšího, nepřešel na druhou generaci biopaliv.
  13. CNG by mělo být okolo koruny na km, a že je to prý nejlevnější ekologické palivo. Nevím, která další ekologická paliva máme, jestli mezi to počítají i elektřinu nebo co :-). LPG není moc ekologické řekl bych, i když asi pořád lepší, než nafta.
  14. Aha, já teď jel kolem pár pump Benzina a ta má tuším CNG od Innogy, takže to bude asi ono. Právě mi to nesedělo, že se v dodávkách plynu nic nezměnilo, je ho pořád málo, a cena se vrátila zpět. Tak díky za info.
  15. Není levnější CNG? Sice to chvíli vypadalo, jak hodně zdraží, ale teď mi přijde, že zase stojí okolo 28 Kč. Ale u toho LPG je výhoda, že je rozšířenější a dá se dát asi do všech aut, i do silných motorů. Ale já tu to psal už hodněkrát, že dokud neumožní autům na plyn vjezd do podzemních garáží, je to auto pro mě nepoužitelné. A ani ethanol jsem původně nebral jako nějakou úsporu paliva. Ano, ve Francii nebo na severu jsem ušetřil oproti běžným palivům. Ale u nás moc ne. Časem to možná bylo i o tom ukázat, jak se ti rádoby odborníci míli, když tu v době zavádění E85 hlásali, jak motor po pár kilometrech odejde, že gumy ethanol nevydrží atp.
×
×
  • Vytvořit...