Přejít na obsah

Žere olej


Doporučené příspěvky

Některé motory 2.0 měly z výroby obráceně namontovány stírací pístní kroužky, ale celkem tyhl emotory občas olej berou. Mě taky. Když jsem auto koupil, tak žralo 1 litr na 2000km, jezdilo dobře, takže jsem to nijak neřešil. Dva roky a asi 35 tisíc km pořád stejná spotřeba oleje a mohl jsem dolévat podle tachometru. Posledních 30 tisíc km a cca 80 tisíc na LPG spotřeba oleje poloviční - cca 1 litr na 4 - 5 tisíc km. Je to celkem zajímavé proč přestala mrcha brát olej. Po celou dobu stejný olej Mogul Extreme 10W-40. Tu tvojí spotřebu bych vůbec neřešil, je to zanedbatelné. Pokud tě to štve, přejdi na 10W-40, to by mohlo zabrat. Pokud ti nikde olej neteče z motoru ven, tak tě většinou žere přes dříky ventilů, což by znamenalo sundat hlavu a dát nové simeringy na ventily a opět složit - nový těsnění a šrouby.

Odkaz ke komentáři
  • o rok později...

Taky mám problém s vysokou spotřebou motorového oleje na motoru 2.0 AQY, olej používám Total Quartz 10W-40 a dolévám asi tak 0,5L na 1000 km což si myslím že už je fakt moc, co u tohoto motoru bývá závadou? Mám začít výměnnou gufer ventilů nebo stírací pístní kroužky nebo i něco jiného? (netěsnost motoru zvenčí mám minimální) A na kolik by asi tak vyšla oprava v neautorizovaném servisu? Děkuji za rady.

Odkaz ke komentáři

Taky mám problém s vysokou spotřebou motorového oleje na motoru 2.0 AQY, olej používám Total Quartz 10W-40 a dolévám asi tak 0,5L na 1000 km což si myslím že už je fakt moc, co u tohoto motoru bývá závadou? Mám začít výměnnou gufer ventilů nebo stírací pístní kroužky nebo i něco jiného? (netěsnost motoru zvenčí mám minimální) A na kolik by asi tak vyšla oprava v neautorizovaném servisu? Děkuji za rady.

 

Kolik má motor najeto? Škodovka uvádí, že spotřeba 0,5l oleje na 1000km je tak maximum, ale podle mě je to už strašně moc. Já jsem si tím také prošel, protože mi motor začal žrát olej (okolo 1l/1000km) a byly na vině pístní kroužky. Nechal jsem nejdřív vyměnit jen gufera na ventilech, ale to vůbec nepomohlo, tak jsem nechal vyměnit ty pístní kroužky a tady byl kámen úrazu. Kroužky byly zapečený a na 2 pístech byly i poškozený stírací kroužky. Po výměně mi motor olej nežere žádný. Opravu jsem dělal, když měl motor najeto tuším 198 000 km a nyní mám najeto 237 000 km, dávám plnou syntetiku 5W-40 a to co do motoru naleju, tak při výměně vyleju. Být tebou, tak to nechám opravit a budeš mít na dlouhou dobu klid ;)

Odkaz ke komentáři

Motor má najeto 180 000 km, někde jsem četl že na některé série motorů 2.0 AQY montovaly obráceně stírací pístní kroužky a tím ten motor hodně žere olej, pak na to při výrobě přišly a začaly od nějakýho data opět dávat kroužky jak mají být, možná mám zrovna tu špatnou sérii motoru. Když bych zadal výměnu kroužků do servisu tak na kolik to asi tak vyjde? ptám se proto jestli má do 15 let starého auta smysl investovat nebo raději ho dojezdit s doléváním motorového oleje.

Odkaz ke komentáři

O tom jsem taky slyšel, že se nějakou dobu do 2.0 dávaly obráceně stírací kroužky... Oprava by v neautorizovaném servisu vyšla kolem 10-12tis. Záleží jak dlouho si chceš octu nechat, pokud třeba 5 let, tak by se investice asi vyplatila, protože ten olej určitě lambdě a katalizátoru nedělá moc dobře...

Odkaz ke komentáři

Je mi to jasný, že to není zrovna levná oprava... Jinak hustší olej můžeš zkusit, pokud teď používáš 10W-40, tak pak jen 15W-40 který splňuje normu VW. Pokud by jsi použil olej 10W-50, tak si ničím nepomůžeš, protože olej by měl pořád stejnou hustotu jako 10W-40, jen by byl tuším odolnější vyšším teplotám ;)

Odkaz ke komentáři

Viskozitní klasifikace SAE teda třeba 10W40 udává viskozitu (tekutost) oleje před W za studena po W za tepla teda zimní a letní číslo . Takže čím větší číslo tim hustější olej za studena / tepla nic víc tohle číslo o kvalitě a třídě syntetiky oleje neříká , při krátkých cestách se studeným motorem radči 5W aby dřív mazal a jestli žere olej tak W50 jako hustější za tepla.

Upraveno uživatelem DjRaptor
Odkaz ke komentáři
  • o rok později...

Připojím se do diskuze, i když po roce od posledního příspěvku. Mám OI 2.0 Mpi motor AQY najeto 294000km, r.v. 1999. Auto je to dobrý, výbornej motor (myslím), ale jak píšete bere olej a to cca 0,5l na 1000km. Do motoru se mi nechce hrabat, tak jsem se rozhodl, že vyzkouším toto:

 

http://www.aditivujeme.cz/14-cistici-prisady-do-motoroveho-oleje

 

Mělo by to být to nejlepší, co je tady na trhu. 501 na výplach motoru a 560 pro uvolnění pístních kroužků. Už jsem to koupil a tento týden se to chystám aplikovat, asi tak za měsíc po újetí 1000-ce kilometrů dám vědět, jestli to mělo efekt.

Odkaz ke komentáři

Hmmm, 5 litrů na 10 000km je dost. Mám už najeto přes 300 tis km a tolik mi teda nebere. Ber to i tak, že spotřeba oleje je u tohoto motoru spíš vlastnost než závada. A s nájezdem ke 300 tis km nemůžeš čekat zázraky ani když ten motor poliješ živou vodou. Každopádně jsem zvědav jestli se ti spotřeba zmenší po aplikaci.

Odkaz ke komentáři
  • o 4 týdny později...

Tak prvních 1100km jsem ujel s tím, že ze začátku (asi po 500km) to vypadalo, že to olej brát nebude vůbec, ale pak přišlo probuzení, dolíval jsem necelé 3 dcl za těch 1100km. Uvidím, jestli si to třeba ještě nesedne. Každopádně si myslím, že motoru to pomohlo, zdá se mi, že jede lehčeji a o něco se snížila spotřeba paliva. Taky mi připadá, že po studeným startu si zaklepou ventily, ono to občas dělalo i před tím, teď to ale udělá pokaždý, hlavu by to asi udělat chtělo. Ale jak už jsem psal, dokud to jede, tak se mi nechce do motoru hrabat, no za 15 tis. km budu dělat rozvody, tak to třeba spojím s větší GO. Zatím se mějte.

Odkaz ke komentáři
  • o 3 týdny později...
  • o 5 týdnů později...
  • o 7 měsíců později...

Tak jsem nechal opravit motor,v pondělí by to mělo být hotový. Dělali se pístní kroužky, kompletně hlava, šálky na klice, rozvody a spousta plastových dílu kolem motoru, které se jim drolily pod rukama, teď su zvědavej na cenu (snad se vejdu do 20-ti tisíc) a hlavně na to, jak to pojede, ale rozhodně se na autíčko těším.

Odkaz ke komentáři

Pokud to udělá známý nebo člověk sám tak to není zas nějaká závratná investice, v servisu je to víc to je jasný.. Ale určitě se vyplatí, pokud si auto chceš ještě delší dobu nechat, jiný motor stojí taky hodně a je s tím práce a může na tom být podobně, takhle budeš vědět, na čem jsi :)

 

Tak ať se vše povede a auto slouží ;) :)

Upraveno uživatelem Romix95
Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...