Přejít na obsah

Výběr repro pro O1 do zadního plastu


Doporučené příspěvky

Zdravím, nadešel čas na pomalu letní úpravy a chtěl by jsem si dopřát lepší ozvučení než papíráky co mi tam hodili na lince.

 

Přední repro je vyřešeno, ale zadní (do kufru) ne.

Nalezl jsem Helix "DARK BLUE 69.1 6x9", jenž majitel prodává za neodolatelnou cenu a v TOP stavu ( :palec:)

Údajně kvalitní repro, stačí jen sehnat kabely a natáhnout to dopředu.

 

Problém je, že nevím zda se vejdou do děr co už v plastu jsou. Nevím zda se dělá adaptér a děsí mě představa že ho budu muset robit na koleně.

 

 

Odkaz ke komentáři

Damn, to je.... :wallbash:

 

Mno nic, seženu 13ky a dík. O víkendu dvakrát poměřím a pak pak budu řezat. ^_^


Ještě jednou díky, ale když už se budu poohlížet po kulatejch, nějaká značka nebo nějaké zkušenosti s kvalitním ozvučením tam dozadu?

Hertze, Helixy, Rainbow...

(asi vyhybku dokoupit, že jo?)

Odkaz ke komentáři

Nemáš zač ;) , jinak co chceš řezat, jako díry do plata? Pokud koupíš 13cm, tak ty se montují normálně do těch bočních plastů, je to tam na ně připravené ;)

 

Ohledně výběru, origo zadní repro jsem před asi 5-6 lety nahradil Crunch BMX 53 http://www.carhifi-profi.cz/reproduktory/01093-bmx-53.html , které nehráli špatně. Loni mi jeden reproduktor odešel, tak jsem koupil Gladen MC 130 http://www.ahifi.cz/reproduktory-gladen-mc-130.html a musím říct, že to je jiná liga :palec: . V předních dveřích mám Renegade a pokud časem budu kupovat i nové přední repro, tak tam půjdou taky Gladen, protože ta kvalita za to stojí :palec:

 

Ohledně výhybek, ty nejsou potřeba, protože na zadní reproduktory je dobré použít koaxiální reproduktory, tzn. aby byly výšky v zadu za hlavou a ne jak je to nešťastně řešené u origo repro, kdy jsou výšky ve dveřích a řvou řidiči a spolujezdci do ucha... :(

Odkaz ke komentáři

Minulý léto sem nahodil do předu JVC s malejma vejškama, málo času ale povedlo se. Zbyly mi originální vejšky a napadlo mě je hodit do zadních dveří, kde by pasovali. Ale sehnat kabely + vyhybky...

Do plata se mi řezat moc nechce, přitahuje to pozornost a občas je potřeba plato vyndat, takže by to byl docela problém.

Jde mi spíš o basovej projev, a nápad vrazit vejšky do dveří asi scrapnu, koupim malý koax a uvidí se. Jinak dík, i ceny jsou docela ok :palec:

 

Odkaz ke komentáři

Jo tááák, ano origo přední výšky ti budou pasovat do zadních dveří, ale opravdu je tam nedávej, protože pak celkový zvukový projev dost kazí. Přední pasažéři jsou pak převýškovaný a zadní pasažéři jsou bez výšek, takže je opravdu nejlepší koupit ty koaxiály ;) .

Jinak od 13cm repráků nečekej nějaký velký basy, ale kvalitní repro (to jsou i ty Gladen) dokáží na svou velikost dost dobře zahrát a navíc tato značka má výšky z hedvábí a to je prý na výšky ten nejlepší materiál :palec: .

Samozřejmě záleží jen na tobě, jakou značku reproduktorů si pořídíš (s hedvábnýma výškama je vyrábí vícero výrobců), to aby nevypadalo, že ti ty Gladen nějak vnucuji... :D

Odkaz ke komentáři

Mno to chápu, ale prozatim chci zůstat co nejmíň na očích :) .

Řekněme že chmatáci jsou všude a ročník jako je tenhle, na něm by si magneti pochutnali, za noc by stála holka na špaklách a vybrali by i žvejky :D

 

Uvidíme uvidíme. Ještě sehnat čas a dráty, pohrát si s K-Linkou (šmik šmik) a napravit začátečnickou chybu -> nepájel jsem.

 

Ďkuju moc :palec:

Odkaz ke komentáři
  • o rok později...
  • o měsíc později...

Doporučili by ste mi dozadu do bočních plastů O1 liftback, výše zmiňované repro: https://www.ahifi.cz/reproduktory-gladen-rc-130.html ? v předních dveřích mám komponentní Gladen M 165 V2. Chtěl bych zachovat stejného výrobce předek + zadek. Akorát nevím, jestli to chápu správně, když to jsou 2pásmové repro, je to kombinace

středobasu + výšek ? trochu mně mate to, že tam není uvedené z jakého materiálu je vyrobený výškový reprák...

Odkaz ke komentáři

V ahifi mi byly doporučeny místo Gladen RC 130 tyto: https://www.ahifi.cz/reproduktory-gladen-alpha-130-coax.html#tab-description

že prý při zapojení jen na rádio bych ty rc 130 nevyužil( zesilovač zatím neplánuju), tak se chcu zeptat, jestli někdo má ty alphy, nebo jestli měl někdo možnost porovnat obě varianty mezi sebou, jak hrajou, pořád mě tak nějak víc lákají ty rc 130, nechtěl bych mít vzadu nějaké chrastítka :D co by zaostávali za těmi předními M 165 V2, nebo výkon těch zadních není až tak důležitý ??

Co mi poradí Konny ? :)

Odkaz ke komentáři

Chrastítka to nejsou, jestli máš peníze navíc tak bych vzal ty RS a zesík.

Ale jak tak koukám tak Alphy jsou jen přejmenovaný MC co mám já :lool:, stejný do puntíku. Z videa to snad nebylo moc patrný, ale hrajou dobře. Myslím že to půjde skvěle k sobě. Jen mi z těch basů začal vzádu rezonovat plast, což je při jízdě hodně nepříjemný <_<

 

Ahifi jsou někde v Brně, jestli to máš po cestě tak se tam zastav a vyzkoušej si repro na vlastní uši.

Jestli jsou ty Alphy fakt stejný, nemáš se čeho bát, můžu jen doporučit.

Odkaz ke komentáři

Pokud jsi ochotný dát ty peníze, tak vem ty RC 130. Je pravda, že jen na rádio jejich výkon zdaleka nevyužiješ (rádio dává totiž okolo 4x25W RMS), ale pokud by jsi časem dal zesík, tak máš aspoň na to vhodné repro.

Jinak, když se dívám na ty Alphy, tak jak píše Tavi, jsou to jen přejmenovaný MC 130, které mají jen o 10W nižší výkon (tyto mám instalované) a hrají moc pěkně a i tyto by se daly zapojit na slabší zesík, takže ve výsledku je to asi jen o tom, kolik jseš ochotnej investovat ;)

Odkaz ke komentáři

Normální rádia mají kolem 4x30W ty lepší 4x40W nebo 4x50W. Nejsem si jistej u DX ale řekl bych že bude mít něco kolem 40W na jeden kanál.

Chtělo by to někde vyhrabat manuál od rádia, tam to bude.

 

Jakej zesík (wattáž) by šel použít současně pro přední a zadní repra (MC 130 a třeba RS 165)?

Odkaz ke komentáři

Většina rádií má výkon 4x40-50W, ale nikde se už nepíše, že to je MAXIMÁLNÍ výkon, tzn. takový výkon rádio dokáže dát jen po dobu několika sekund. Hrací výkon (RMS) se u rádií pohybuje okolo 4x20-25W, proto je třeba u reproduktorů uváděn RMS a max. výkon. Třeba ty Gladen RC 130 mají RMS 75W (hratelný výkon) a max. 110W (tento výkon vydrží jen v řádu sekund a pak se spálí), takže vždy je potřeba se dívat po tom nižším údaji.

 

Tavi: pokud by jsi chtěl tahat všechny repro na zesík, tak by jsi musel použít 4 kanálový zesík třeba tento https://www.ahifi.cz/zesilovac-crunch-gpx1000-4.html . Tento má při 4 ohmech 70W RMS, ale jelikož repro Gladen jedou na 3 ohmech, tak výkon zesíku na kanál bude odhadem okolo 100W RMS, takže by se pak musel přímo na zesilovači nastavit nižší výkon nebo použít slabší zesilovač, protože by pak hrozilo při vyšší hlasitosti odpálení reproduktorů :)

Odkaz ke komentáři

Pokud jsem to dobře pochopil tak hledat zesilovač co má nejlépe 4x65W na 3ohmech, popřípadě oddělený výstupy např. 2x75W/3ohm (předek) a 2x65W/3ohm (zadek)?

 

Sice mám s elektronikou co dočinění, ale nějak mi to zrovna v tuhle chvíli nepálí :huh:.

Odkaz ke komentáři

Já taky nejsem žádnej velkej hifista... :D

 

Jinak s těma zesíkama se to má takto: nevím jestli u všech, ale u většiny zesilovačů se uvádí výkon při 2 ohm (subwoofer) a 4 ohm (reproduktory). Gladej je specifickej tím, že reproduktory jedou na 3 ohm, takže když má zesík 70W/4ohm a 125W/2ohm, tak při 3ohm bude výkon někde uprostřed, čili okolo 90-100W. Dále platí, že reproduktory (subwoofer) by měly být vždy větší výkon než je výkon zesilovače, jinak může dojít při vysoké hlasitosti ke spálení reproduktoru, takže buď použít slabší zesilovač (třeba tento https://www.ahifi.cz/zesilovac-mac-audio-apm-4-0.html ) nebo pokud je to možné (řekl bych, že většinou ano) omezit výkon zesilovače pomocí potenciometrů přímo na zesíku a nebo při pouštění hudby myslet na to, aby jsi volume nedával na max. hlasitost, ale jen něco za půlku ;) .

 

Co se týká těch oddělených výstupů, tak 4 kanálovej zesilovač má každý výstup oddělený, ale všechny mají stejný výstupní výkon. Jinak výstupy se dají i slučovat a od toho se pak i odvíjí výstupní výkon.

 

Příklady zapojení u 4 kanálu:

4x reproduktor (každý reproduktor má svůj kanál)

2x reproduktor + 1x sub (každý reproduktor má svůj kanál a subwoofer 2 spojené kanály dohromady, tím se zvýší výstupní výkon)

2x sub (každý subwoofer bude zapojený na 2 spojené kanály dohromady)

Samozřejmě když nějaký kanál nebude zapojený, tak se nic nestane, ty příklady jsem dal, když by byly u zesíku využity všechny kanály :)

 

Odkaz ke komentáři

Chtělo to trochu snahy ale pochopil jsem to. Díky Konny :palec:

Co dát do série 1ohm odpor? 3ohm + 1 ohm = 4 ohm. :huh: (mám špatné tušení že je to prasárna)

 

A teď ještě jaký kabely tam natáhnout. Když se motala hlava z Wattů, co teprv z průměru kabelu :D

 

Odkaz ke komentáři

Ketys: takže nakonec si nevzal ty Match za 1100 kč, co ti doporučili v ahifi ?

 

Konny: uplně se mi z těch výpočtů a wattů zamotala hlava :jelen:

To verim, ale snazil jsem se to vysvetlit jednodusse (urcite se to ale da pochopit, i kdyz me se to lehce rekne, kdyz jsem maturoval z elektrotechniky... :D ), zaryty hifista by tuto problematiku dokazal rozvest do mnohem slozitejsiho vykladu :D

Chtělo to trochu snahy ale pochopil jsem to. Díky Konny :palec:

Co dát do série 1ohm odpor? 3ohm + 1 ohm = 4 ohm. :huh: (mám špatné tušení že je to prasárna)

 

A teď ještě jaký kabely tam natáhnout. Když se motala hlava z Wattů, co teprv z průměru kabelu :D

 

Sikovnej kluk :palec: , s tim 1ohm odporem by to melo jit, ale nevim jestli se vyrabi tak vykonne odpory, aby zvladly takovou wataz...? To je lepsi koupit slabsi zesik nebo na zesiku snizit vystupni vykon.

 

Ohledne kabelu, to myslis kabely k zesiku nebo od zesiku k reprakum?

Odkaz ke komentáři

1mm kabely z rádia do repráků bohatě stačí ;)

 

Ohledně zapojení rádio-zes-repro, tak tip jako takový nemám, záleží co se bude v danou dobu prodávat a taky kolik jseš ochotnej do toho investovat. Rádio bych ale volil Pioneer, Alpine, Kenwood a zesík s repro asi podle toho, jaký by jsi chtěl výkon a taky i podle ceny. Samozřejmě je dobré vytlumit přední dveře a repráky mít osazené v MDF podložkách ;)

Odkaz ke komentáři

Mám Kenwooda 4051UG, za dvojku moc super rádio a ještě k tomu ze ofiko Škoda Eshopu. Vytlumení mě někdy čeká, jen musí asi stahovačka ven, toho se trochu bojim :(. MDF jsem tady už jednou komentoval, lepený ze dvou dílů dřevotřísky, šunt je to, když na to koukám tak si říkám, že ty plastový podložky z fabriky jsou lepší a pevnější.

 

Lehce odbočka od tématu - padne spodní díl facelift palubky na předface horní polovinu palubky?

Odkaz ke komentáři

To je dostačující rádio. to vytlumení hodně přidá na zvukovém projevu. Já jsem tlumil koncem roku 2015 a stahovačku jsem nevytahoval a taky to šlo, sice o něco hůř, ale dveře jsem celé v pohodě vytlumil ;) . Ty MDF co se prodávají třeba na Ahifi jsou opravdu šunty (vím, že jsi to někde jinde psal), moje jsou od "soukromníka" a jsem za ně rád, protože mají opravdu bytelnou konstrukci. Chce to prohledat internet a třeba se dají najít pevnější podložky, protože ty plastové opravdu stojí na prd. On se ten plast zdá být pevný, ale není a celkem lehce se dokáže rozvibrovat společně s reprákem a to prostě není to pravý ořechový.

 

Spodní díl palubky pasuje s předface horním dílem, jen ti vznikne mezi středovým tunelem a horní palubkou asi 0,5/1cm mezera a nevypadá to zrovna moc pěkně, určitě se dají někde sehnat i fotky, jak to vypadá...

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...