Přejít na obsah

"Houpání" ze strany na stranu v levém raidu při vyšších rychlostech, "neklidná" jízda


fix

Doporučené příspěvky

Ahoj,

 

mám Octavii II pFL, 1.9 TDI, r.v. 2008 a po výměně zimních 15' kol za letní 17' jsem zaznamenal, že se auto v levém raidu při vyšších rychlostech "rozhoupe" (prostě se začne "vrtět" zleva doprava). Vyšší rychlosti znamenají 120 km/hod a výš, ale když se na to člověk zaměří, lze si toho někdy všimnout i při nižších rychlostech. Obecně je to auto celé takové neklidné, ale rozhoupe se jen v tom levém raidu. Hodně k tomu napomáhají nerovnosti na vozovce. Zkoušel jsem prohodit přední kola pod doměnkou, že může být to levé přední špatně sjeté. Efekt se nepřesunul na druhou stranu, možná se trochu přesunul "doprava", ale stále zůstal v levém raidu. Později se to začalo dít různě náhodně (to přisuzuji vymletému homokynetickému kloubu - viz dále).

 

Po diagnostice u mého servisáka jsme zjistili, že na levém předním kole hučí ložisko. Dnes jsme to rozebrali a zjistili, že je u levého kola komplet na šrot právě i homokyteťák. Takže spolu s ložiskem proběhla i výměna homokyneťáku.

 

Předpokládal jsem, že se problém vyřeší a nejprve to tak i vypadalo. Dokud jsem auto neprojel na dálnici. Závada se stále projevuje, teď zase v levém raidu jako na začátku, i když v menší míře a auto už se tolik nevrtí. Ale stále si myslím, že to není úplně ono.

 

Kola jsou vizuálně v pořádku, boule na nich nejsou a netočí se šejdrem. Po prohlídce podvozku to nevypadá, že by někde bylo něco upadlé.

 

Auto má najeto 330kkm, takže je jasné, že podvozek už není tak pevný, jako byl dříve, ale něco tam je stále v nepořádku.

 

Napadá vás někoho něco?

 

Případně měl by někdo z vás z okolí Prahy nebo Kladna chuť se na to podívat? Potřebuji to dát do neděle dohromady a nevím jestli si na to můj servisák najde do konce týdne ještě čas.

 

Předem díky za reakce či nabídky.

Odkaz ke komentáři

Tak se hlásím s aktualizací. Dnes jsem s tím byl na geometrii a nechat to obecně ještě zkouknout. Projel se v tom jejich technik, po okreskách, ale docela ostře a uznal, že to auto plave a že mu přijde, že to jde od zadní nápravy. Zkouknul komplet podvozek a nenašel žádnej problém. Výsledek geometrie: vpředu trochu rozhozená sbíhavost, ta už je doladěná. Na levý straně auta jsou kola lehce odkloněný "do áčka". Vpředu je to neseříditelný a vzadu to seřídit nejde kvůli zarezlýmu šroubu v silentbloku. Každopádně i přes tento odklon je to v mezích.

 

Bohužel po seřízení geometrie stále stejný problém.

 

Co může být na těch řídících tyčích špatně? Silentbloky na jejich koncích? Jak to, že to dělá jen do jedné strany a do druhé ne?

Odkaz ke komentáři
  • o 4 měsíce později...

Ja mam zkusenost, ze po vymene tech zadnich ridicich tyci je geo zadni napravy o par mm uplne jinak a sve 225 gumy mam rad. Ty tyce nejsou na mm presne stejne. Bohuzel u nich nelze menit pouze ty klouby, coz by mohlo stat tak pulku. Ja ty tyce uz menil asi pred dvema lety spolu komplet se silentbloky cele zadni napravy a vse do minuleho tydne OK. Ale ty tyce uz jsem delal podruhe a ted potreti asi za sest let. Bohuzel maji zivotnost max dva roky (najezd tak okolo 60000km).

Trochu si protirecis s tim, ze v prvni vete pises, ze je geo zbytecna a v druhe , ze ji udelat, bud neumim cesky nebo ty, prosim o dovysvetleni.

Odkaz ke komentáři
  • o 2 týdny později...

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Příspěvky

    • Zdravím pánové prosím o radu s pomoc  Sehnal jsem si zrcátka z O2 face na pred face mám zrcátka el.instslaci motorek  Vyměnil jsem instalaci a motorek nějak to nechce fungovat třeba okna nereagují na vnitřní ovladač  Když na klíčku podrzim odemknout tak okna dolů jdou všechna ale když podrzim zamknout tak okno řidiče nereaguje a sklopí se zrcátko jak to prosím mám rozchodit 
    • Zdravím, podařilo se vám vyřešit tenhle problém? Mám totiž na svém autě úplně ten samý. Rezonanční zvuk od motoru při 1100 ot a netuším co by to mohlo být. Jediné co mě napadá je spojka. 
    • Zdravím, začala mi skákat závada airbagů, na diagnostice to píše tyto chyby viz. foto. Mate s tím někdo zkušenost? Diky za rady… 
×
×
  • Vytvořit...