Přejít na obsah

Kamera v autě a ÚOOÚ


Sobiho

Doporučené příspěvky

Nemám ve zvyku mlátit prázdnou slámu, ale nyní si dovolím reakci. Selským rozumem. Zákon na OOÚ se nevztahuje na focení věcí, ale lidí. Vyfotíš-li SPZ, nemáš normálně šanci zjistit, čí to auto je nebo kdo ho řídil. Nebo už se někomu povedlo z videa natočeného přední kamerou rozpoznat obličej řidiče vpředu jedoucího auta? Pokud někde fotku auta s SPZ zveřejníš a někdo tam napíše, kdo je majitelem, pak zákon porušil on - ne ty. Pokud nezveřejňuješ informaci sloužící k identifikaci osoby, nemůže se ti nic stát. Člověk by řekl věc jako věc, ale tak to není. Pokud natáčíš na kameru prostor před sebou není tam jenom to auto s SPZ, ale jsou tam také domy, mosty stromy, so tě napadne. Co když někdo pozná, ze kterého místa je záběr pořízen? A řekne si - čípak asi je ten dům, strom, most, benzínka, stánek? Pokud vím, kde je záběr pořízen, není nic jednoduššího, než se přes mapy na seznamu dostat na katastr a znám naprosto přesně adresu majitele domu, atd. Tohle nikomu nevadí? ÚOOÚ potřebuje nějak podložit svoji důležitost, každá registrace mu tedy přijde vhod. Až bude zaregistrováno 80% všech kamer v autech, stane se to, že úřad vydá stanovisko, že jezdí řidiči s neregistrovanými kamerami no a ti pak začnou dostávat pokuty. S takovouhle budeme za chvíli registrovat i papoušky co máme doma v klecích. Nejsme divný národ? Všimněte si, že jsem ničí názory nekritizoval a už vůbec ne vulgárně. Ať žije demokracie.

Odkaz ke komentáři

Od 25.5.2018 bude platit nařízení GDPR (nařízení EU 2016/679), kterým zanikne povinnost registrovat kamery (vlastně cokoliv) u UOOU. Osobní údaje se budou muset chránit pečlivě, ale my jako fyzické osoby můžeme pro vlastní potřebu klidně v autě natáčet. Nesmí se akorát video dávat na web, pokud by byl subjekt údajů (fyzická osoba) na videu identifikovatelný. Pro trestní řízení či jiné jednání s Policií nebo úřady jim lze video legálně předat a využít pro obranu svých práv.

Odkaz ke komentáři

Tak jsem se také upsal UOOU, registrace trvala birokraticky přesných 10 dní- myslím že dokonce na minutu přesně.

Co se týče GDPR tak si nejsem jistý, jak to bude fungovat ohledně kamer (v objektech dejme tomu, ale v autě?)- stejně ten, koho natočím, nemá šanci zjistit u koho zažádat aby byl zapomenut, atp.

Odkaz ke komentáři
  • o 4 týdny později...

Za rok bude mít narozeniny také :)

To není tak jisté :D

 

 

Tak jsem se díval na ten formulář a to je teda píčovina :D

 

sekce 5 Citlivé údaje (zaškrtněte co budete zpracovávat)

např.

"národnostním, rasovém nebo etnickém původu" (natočím černocha a už je to informace o rasovém původu)

"sexuálním životě" (natočíš jak si to dva rozdávají na lavičce a už musíš zaškrtnout i tohle )

 

to bych tam musel zaškrtnout všechno ..

 

Navíc mi tohle všechno přijde děsně absurdní. Dneska si každej může v obchodě koupit video kameru a natáčet si co chce a na kameru v autě musíš mít lejstro i když to natačí vlastně úplně to samé, co každej kdo má v ruce kameru nebo telefon.

 

Za chvíli budeme při koupi foťáku nebo kamery na dovolenou vyplňovat lejstro co a kde budu fotit nebo natáčet.

Na hranicích budeme nechávat turisty vyplňovat papír co u nás hodlají natáčet a při odjezdu je budeme kontrolovat jestli náhodou neporušily něčí práva tím že ho natočily ..

 

 

Na tuhle byrokracii jednu tenhle svět chcípne :D (a to už budeš muset mít i lejstro na to že můžeš chcípnout) :D

 

 

 

 

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...