Přejít na obsah

oprava autoantény u octávie combi


pavel71

Doporučené příspěvky

tak dnes tu mám něco pro ty co zpozorovali na svém autorádiu zhoršený příjem radiostanic a nechce se jim zrovna kupovat a měnit anténa :palec:

otevřem pátý dveře,částečně stáhnem u střechy těsnící gumu a vycvaknem pod střechou ten krycí plast

upraveny_Obraz1049.jpgupraveny_Obraz1036.jpgupraveny_Obraz1038.jpg

vycvaknem umělohmotnej čudlík jistící tapec stropu

upraveny_Obraz1048.jpg

ted vemem plochou 22 klíč a vsunem ruku pod tapec a povolíme matku co drží samotnou anténu

upraveny_Obraz1039.jpgupraveny_Obraz1040.jpg

ted pokud máte anténu pod tapecem napojenou na rychlospojce tak vycvaknout pokud ne nic se neděje dem na střechu

anténu vytáhnem směrem vzhůru pokud jí máme rozpojenou vytáhnem jí celou pokud ne jen povytáhnem

upraveny_Obraz1041.jpg

anténu si otočíme tak aby sme ze spodu mohli povolit 2ks samořezných šroubů na křížový šroubovák

po té co je vytočíme sundáme ten vrchní plastovej dekl

upraveny_Obraz1042.jpg

pod deklem se nalézá náš problém zvaný anténí zesilovač :D ten musíme vyřadit a opět máme 2 možnosti ta první a rychlá :

odletujeme či odštípneme drát vedoucí z anténího kabelu do plošného spoje zesilovače je to vstup -Pozor neštípeme stínící drat ten ukostřenej!!

a dále odletujem či odštípnem drát kterej vede s toho umělohmotnýho deklu na nějž se šroubuje anténí prut do plošného spoje zesilovače je to výstup

tyto dva dráty mezi sebou propojíme ,proletujem a spoj důkladně zaizolujem.

nebo druhá možnost tu sem volil já:

já celej zesilovač odstranil,kabel od antény si kousek nastavil a na stínění naletoval očko

upraveny_Obraz1044.jpg

pak si provrtal hliník 3kou vrtákem a samořezem přichytil k hliníku tak aby samořez z druhé strany nevyčuhoval a umělohmotnou páskou zajistil kabel proti nechtěnýmu vytažení

upraveny_Obraz1046.jpg

ted už jen naletovat kablík do toho plastovýho krytu co se do něj šroubuje anténa a celý to sešroubovat a vrátit do střechy nezapomenout dát pod anténu a to těsnění kapku silikonu či jinýho těsnícího tmelu at je jistota že tudy nepoteče voda :palec:

 

upraveny_Obraz1047.jpg

ted utáhnem zajištovací matku, nezapomenem spojit anténu pokud sme jí měli rozpojenou,zacvaknem čudlík zajištující tapecírung,nacvaknem krycí plast a vrátíme těsnění dveří a zavřem dveře

nakonec našroubujem anténí prut

upraveny_Obraz1050.jpg

dodatek: pokud by měl někdo anténu jenž má zvlášt napájenej zesilovač tak tento drát bud odpojit u samotnýho rádia nebo ho pod střechou odštípnout a důkladně zaizolovat at nám to tam neskratuje :palec:

a dem skusit rádio věřím že budete příjemně překvapení že to opět ladí stanice a že se vám při jízdě nestrácí na každým rohu :palec:

Odkaz ke komentáři
  • o 2 roky později...
  • o měsíc později...

protože do antény kde je ten zesilovač uschován se dostává vlhkost tím zoxiduje plošný spoj někdy i schnije a zesilovač odejde a neplní svojí funkci a tím se rapidně zhorší příjem autorádia

po té co se zesilovač vyhodí a anténa propojí napřímo se signál výrazně vylepší a rádio v autě se sá za jízdy opět poslouchat :palec:

Upraveno uživatelem pavel71
Odkaz ke komentáři

protože do antény kde je ten zesilovač uschován se dostává vlhkost tím zoxiduje plošný spoj někdy i schnije a zesilovač odejde a neplní svojí funkci a tím se rapidně zhorší příjem autorádia

po té co se zesilovač vyhodí a anténa propojí napřímo se signál výrazně vylepší a rádio v autě se sá za jízdy opět poslouchat :palec:

 

Diki za odpoved. Neoplatilo by sa teda ten zosik nejak ozivit? Precistit ho, prepajkovat spoje? Nevyzera nejak zlozito, mozno by sa dal aj nahradit inym zosikom.

Odkaz ke komentáři
  • o rok později...
  • o měsíc později...
  • o 6 měsíců později...

Já osobně mám sklopnou anténu a narazil jsem na podobný problém, jako tondo25 - v klidu rádio hrálo bez problémů, za jízdy však chrčelo a místy ztrácelo signál. Jak jsem zjistil, mám jiný typ antény (viz foto), tudíž návod výše byl pro mě nepoužitelný.

 

post-57846-0-35151500-1496248550_thumb.jpg

 

Chyba je mimo oxidace kontaktu i ve špatném spoji mezi plíškem a anténou. Rozhodl jsem se tedy sepsat malé rozšíření Pavlova návodu pro nás s jiným typem antény. Budeme potřebovat:

 

  • klíč velikosti 22
  • křížový šroubovák ideální velikosti
  • kleště
  • jemný smirkový papír
  • silikon

 

  1. Demontujeme anténu dle předchozího návodu.
  2. Demontujeme spodní kryt elektroniky antény dle předchozího návodu (dva šrouby zespoda).
  3. Zkontrolujeme pohledem obvod - pokud nedošlo k nějaké poruše na těsnění a nebo není anténa asijského původu, pak by měl být OK. Pokud je však poškozen, musíme si poradit sami a nějak ho vyřadit. Tak daleko jsem se nedostal, u mě byl OK (r. v. 2003)
  4. Nahoře z obvodu trčí kovový plíšek a kovový drátek. Konce obou pečlivě očistíme a stejně tak i plíšek na straně antény (já jsem použil obyčejný, jemný, látkový smirkový papír) - kde došlo k drobnému zoxidování je patrné na první pohled.
  5. Opatrně kleštěmi či rukou upravíme tvar plíšku trčícího z obvodu tak, aby co nejlépe dolehl na horní kontakt antény. Klidně několikrát ozkoušíme nasadit zpět a pohledem kontrolujeme, jak jsme na tom.
  6. Pokud máme silikon či jiný prostředek na utěsnění, pokračujeme na další krok. Pokud nemáme, pokračujeme do mototechny či jiné prodejny a seženeme si silikon či jiný prostředek dle doporučení prodejce. Přece jen by byla škoda, kdyby se nám na zesilovač dostala voda a zničila ho. Jestliže však máme dostatek důvěry v těsnící gumu (což já tedy nemám a nehodlám testovat, za jak dlouho tapec promokne), můžeme silikon ignorovat.
  7. Naneseme dostatečnou vrstvu silikonu na vnitřní okraj válce s anténou a našroubujeme spodní plast s obvodem zpět. Přebytečný silikon otřeme.
  8. Dále silikonem utěsníme gumu, která přijde mezi anténu a střechu. Poté naneseme dostatek silikonu kolem díry ve stropu a také na okraje gumy antény.Pečlivě přišroubujeme anténu zpět. Přebytečný silikon utřeme.
  9. Dle předchozího návodu propojíme kabely a vrátíme zpět tapecírung a obložení. Doporučuji dávat si pozor na gumu těsnění, strašně ráda se plete pod plasty a zavazí.
  10. Uklidíme nepořádek, ošetříme rány (v mém případě pořezání na ruce zalamovacím nožem při odřezávání špičky tuby silikonu), naladíme rádio a voila - užíváme si mnohem lepší kvality poslechu rádia.

Pro ilustraci přikládám ne moc kvalitní obrázek toho, jak anténa vypadá vevnitř (vyfotil bych ho znova, ale anténa už je namontovaná na autě a nehodlám ji sundávat do doby, než se zase něco pokazí - což doufám nebude už nikdy).

 

Mimochodem - funguje to lépe, jak čínská varianta sklopné antény, která jak rychle poštou přišla, tak i odešla - NEKUPOVAT (zkušenost za cca 130 Kč)

Odkaz ke komentáři

Není zrovna v tomto případě koupit anténu novou? Koukal jsem zrovna minulý týden, že na OII předFL stojí se zesilovačem 420kč na OI 350kč. Koupím, vyměním a hotovo. Zrovna se na to chystám a určitě bych se nebastlil s nějakým vyřazováním zesilovače apod... Nejsem proti kutilství, ale zrovna tohle bych provedl výměnou...

Odkaz ke komentáři

zrovna včera přijel známej se starou felicií že mu to nehraje tak klasika uvnitř zesilovač zelenej jak plesnivej sýr

tak sem to vyhodil kusem drátu to proletoval na přímo a opět hraje

k tomu plíšku řešil sem to nedávno u bratra kousek sem ho štípačkama odstřihl,očistil a s deklem antény propojil kusem drátu a letováním

Odkaz ke komentáři

zrovna včera přijel známej se starou felicií že mu to nehraje tak klasika uvnitř zesilovač zelenej jak plesnivej sýr

tak sem to vyhodil kusem drátu to proletoval na přímo a opět hraje

k tomu plíšku řešil sem to nedávno u bratra kousek sem ho štípačkama odstřihl,očistil a s deklem antény propojil kusem drátu a letováním

Ahoj, riesim rovnaký problém. Pomohlo priame prepojenie a letovanie kusom drátu ? Ďakujem

Odkaz ke komentáři
  • o měsíc později...

Tak som skusil antenu rozobrať a najskôr som skúsil zosilňovač napriamo napojiť na ten pliešok antenný. Výsledok bol možno o 5-10% zlepšenie, šušťanie sa ale aj tak stále objavovalo. Nezdá sa mi ale, že by bol zosiľnovač vadný.
Potom som skusil zosilňovač odpojiť, šum sa objaví už len ojedinele. Avšak, ako náhle som niekde, kde je slabší signál, tak stanica vypadne a rádio len šumí.

 

post-41613-0-55685500-1500018527_thumb.jpg

post-41613-0-88699700-1500018632_thumb.jpg

post-41613-0-78765600-1500018696_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
  • o 9 měsíců později...

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...