Přejít na obsah

Stickler's white TFSI

Doporučené příspěvky

Tak jsem dnes v pneuservisu nechal nazout nové pneu (205/55 R16) Continental PremiumContact 5, hledal jsem a tyto mi přišly nejlepší.

Rovnou jsem kola nechal uskladnit, čili je do sezóny neuvidím.

Co mě mrzí je jedna věc, která mi vůbec nedošla a mám z toho teď po návštěvě pneuservisu špatný pocit - upozornili mě, že kola nemají Tüv homologaci :(

Odkaz ke komentáři

No rozhodl jsem se to řešit a asi je budu vracet - už jsem prodejci poslal mail.

Nyní tedy veřejně, kde jsem kola koupil: www.alubazar.cz

Bez upozornění prodávají nehomologovaná kola, což je nejen protiprávní, ale také nebezpečné. Ke kolům jsem dostal krytky Dawning Motorsport, což je dle všeho čínská výroba. Vzhledem k poměrně silným upozorněním na nehomologovaná čínská kola, která se po prvním tisíci kilometrů rozpadají toto riskovat nebudu.

Kola jsou krásná, ale jsem moc mladý na to, abych se na nich zabil, nebo zabil někoho jiného. Dám ještě vědět, jak se prodejce k situaci vyjádřil, s pneuservisem jsem domluven, že mi v pondělí zase pneu sundají a dají kola do stavu tak, aby nic nebylo poznat (snad fakt nebude). Následně je chci vrátit, pokud bude ale prodejce dělat problémy, obrátím se na ČOI.

Odkaz ke komentáři

Po prvotním nasrání jsem trochu vychladl, opravdu mě jen neskutečně prudí ignorace jakýchkoli zákonů a předpisů v České Republice :wallbash:

Na jednu stranu je to evidentně Čína.

Na druhou stranu nejlevnější nebyly (ale to nic nedokazuje, může na nich být jen taková marže) a dnes je v Číně vyrobeno kde co..

Homologace TÜV: Zde absence může (a asi i bude) způsobena tím, že by kola neprošla. Dle mého budou měkčí. Logicky ale nemusí být jen toto, kola se budou určitě prodávat i v Číně a tam TÜV nemají.

Jedna skupina mluví o fatálním rozpadnutí kola z Číny, které je životu nebezpečné, druhá (vč. technika v pneuservisu) o možnosti měkčího materiálu, popř. horšího laku.

V rodině má mamka na Mercedesu neoriginální nehomologované 18" - po 5 letech se před koncem sezóny prý jeden ráfek lehce pokřivil, do té doby bylo vše OK.

Brácha má na BMW rovněž neoriginální, nehomologované 19" (z Polska), křiví se mu, ale jinak rovněž drží. Křivení jeho 19" se ale ani nedivím...

Zaplatil jsem za přezutí, kola mají design, který mě dostal a nemohu najít žádná, která by se jim vyrovnala. Nebudou první ani poslední bez certifikátu, v pořádku to není, uznávám, ale řekl bych, že většina designových kol TÜV v ČR nemá (např. i kola, na která jsem si dříve dělal zálusk - viz. http://www.alu-centrum.cz/www-alu-centrum-cz/eshop/33-1-Alu-kola-DESIGN/165-2-Skoda jsou dle všeho z Číny).

Na druhou stranu levná úplně nebyla a ať už se budou chovat jakkoli, lze očekávat horší kvalitu, než u originálů.

Co byste dělali vy? Nechci brečet nad rozlitým mlékem - buď si je nechám a počkám, co to bude dělat (možná budu překvapen), nebo je vrátím, dokud je čas. Uznávám, mohlo mi to dojít dříve, jak jsem však už psal, nečekal jsem až takovou lhostejnost e-shopů - proto bych poprosil o názory bez rejpů, už mě samotnému to docela zkazilo radost :(

Díky

Odkaz ke komentáři

Já nevim, ale tak proč sis nekoupil originální disky Škoda nebo alespoň koncern, buď funglovky nebo mírně jetý ale v supr stavu? OK, že se ti zamlouval design, ale můj názor je ten, že některé originály mají design podařený (jsou sice těžší), ale v rozměru, který hledáš ty to za a) není žádná finanční darda a za druhý malý kola budou pořád malý kola. Že levný nebyly.. OK, ale tak nekupuju shit, když nemám na lepší, ne?

Já bych si to teda na auto nedal, měl bych divnej pociit. Nerejpu, taky by mě to sralo. Jen to nějak nechápu. Spíš co tě k takovému nákupu vedlo..? Můj názor.. Jinak úpravy pěkné :palec:

Odkaz ke komentáři

chtel bych vratit plnou castku od eshopu s tim, ze jestli do 14 dni nebudu mit penize na uctu, tak maji na krku obecne ohrozeni dle § 179 trestniho zakona c. 140/1961 Sb. a § 5, § 9 zakona o ochrane spotrebitele c. 634/1992 Sb.

Muj nazor. Predstav si, jak jedes na dovolenou s rodinou 130 km/h po dalnici a najednou.. za to ty Serrony nestojej.

edit: samozrejme poslane Ceskou Postou s overenym podpisem doporucene.

Odkaz ke komentáři

Tak jo kluci, souhlasím a díky za utvrzení.

SirMike: Co mě k nákupu vedlo? Je to docela jednoduché. Absolutně jsem nepočítal s tím, že je u nás možné nelegálně prodávat necertifikovaná kola bez jakékoli zmínky s upozorněním, což je jejich povinností, když už takové sračky prodávají.

Proto jsem hledal kola a koukal jsem se po designu. Tato mě okamžitě zaujala a proto jsem na ně hned složil zálohu a následně je doplatil na dobírku. Nějaké potisky na sobě mají, ale v pneuservisu mě ujistili, že ne TÜV.

Faktem je, že i kdyby kola fungovala na 100% po celou dobu, nikdy člověk neví, co se může stát. A nemít na služebáku homologovaná kola může být v případě nehody průser.

Nyní mám možnost kola vrátit vlastně s minimální ztrátou, tak to udělám. Origo kola na OII vnímám jako jednu velkou katastrofu, proto půjdu asi i tak jinou cestou, nyní však již a pouze cestou ověřených výrobců (AEZ, BBS, Alutec, apod.), nebo cestou 16" z OIII.

V pneuservisu jsem již domluven, aby nevyhazovali krabice a že mi v pondělí pomohou sundat pneu a závaží tak, aby nebylo nic znát - snad se to podaří.

Chlapovi jsem hned odpoledne napsal poměrně rozhořčený e-mail s žádostí okamžité výměny za autentická homologovaná kola, nebo s odvoláním na zákon, který zmínil kolega Laurin Klement.

Nutno upozornit všechny zájemce, aby se obchodu alubazar.cz vyhýbali - zjevně je to všechno stejné a jejich komunikace je rovněž kolikrát velmi zvláštní (nejednou jsem psal maily bez odezvy).

Odkaz ke komentáři

Jak píšeš, ještě navíc na služebák bych si to nedával už vůbec. A že jsi s tím nepočítal.. To je jasný, ale já už se tady nedivím vůbec ničemu. Jak tu bylo psáno - prostě bych se toho bál a měl blbej pocit. Alespoň ses poučil, že různý e-krámy a podobný, to je sázka do loterie. Tak snad ti přistoupí na vrácení (ze zákona snad musí, ne?). Jinak k designu origo kol - tady máme odlišný názor. Co jsem slyšel, tak OIII a OII je dost rozdílné ET?

Odkaz ke komentáři

Tak ono zákon hovoří o vrácení zboží zpět v rámci 14 denní lhůty bez poškození. Krabice není součástí, ale nějak to poslat musím :)

Ztráta tam bohužel bude.

1) nechal jsem si kola nazout a vyvážit, což mě stálo, spolu s ventilkama, cca 600,- Kč

2) prodejce je povinen vrátit peníze zpět, vyjma poštovného - což v tomto případě činí 350,- Kč + náklady za dopravu zpět k nim.

..čili kolem a dokola počítám se ztrátou tak 1500,- Kč, na druhou stranu za blbost se platí.

Aktuálně hledám kola jako náhradu, hrozně mě zaujaly tyto originály:

http://eshop.skoda-auto.com/cz/cs/b2c/kola/kolo-z-lehke-slitiny-serpens-6-0j-x-16“-1st071496g-fl8x/0/1/12/43/1001

...ale jsou pro Citigo, musel bych použít podložku pro změnu rozteče ze 4x100 na 5x112 a byl bych zase tam, kde jsem - není to homologováno.. :(

Z oblasti originálů se mi Dragonisy už celkem okoukaly, Craterisy jsou nyní na e-shopu Škodovky sice výrazně zlevněné, ale zato jsou totálně obyčejné a Proximy se mi od začátku nelíbily. Jiné 16" na faceliftu nejsou. Z oblasti značkových neoriginálů je to zase potom všechno na jedno brdo - design hrozný a laciný..

Jinak SirMike, co se týče ET, zatím jsem to nestudoval, ale z OIII by asi byla kola vylezlejší, mají trošku menší ET - což se může jen hodit :palec:

Odkaz ke komentáři

Minorisy se mi právě docela líbí, jsou sice celkem obyč, ale určitě lepší, než např. Craterisy.

Já se právě teď už celé ráno koukám na alu z koncernu (hlavně na VW), ale nějak nemohu najít stránku, kde by je prodávali - a použitá jsou jednak sázkou do loterie a jednak ani z této oblasti není výběr velký..

Asi to opravdu vidím na ty Minorisy, stejně však musím počkat buď do výplaty, nebo na vrácení peněz za ty šmejdy.

Zatím se na mail neozval (předtím psal kolikrát i o víkendu), tak jsem zvědav, jak se k tomu postaví. Důležité je, že jsem na to přišel včas, škoda ale, že mi to nedošlo před nazutím pneu.

Odkaz ke komentáři

Pokud řešíš, co na firemní auto a "bojíš" se mít kola bez atestu, tak s koly z OIII (v 16" ET 46 oproti ET 50 v případě 16" kol na OII) to budeš mít stejný. Obojí je neschválený ;)

O kolech ze Citigo vůbec neuvažuj; za 1) o jiné rozteči a jejím "řešení" jsi psal sám, 2) Citigo je váhově trošku jinde oproti Octavii, což má za důsledek právě použití jen 4 kolových šroubů.

Odkaz ke komentáři

Tak toto je věc na pováženou. Protože tohoto jsem si vědom, na druhou stranu kola jsou homologována, rozměry stejné a ET by možná nikdo ani neřešil - možná...

Z originálních kol pro OII si ale prostě nevyberu. Vegy jsou pro předface, ty nechci. Pak měl předface ještě pětipaprsky v 16", název ani neznám, ale nikdy se mi nelíbily.

Facelift má jen 3: Draconis - ty jsem na starou OII chtěl, poněvadž je máme ale v rodině, okoukaly se mi a už je nechci.

Pak je Crateris, které jsou aktuálně na Škodováckém e-shopu s velkou slevou za hezkou cenu. Ty jsou ale tak obyčejné, jak jen kolo může být.

Poslední jsou Proxima, které kdykoli jsem viděl, klepal jsem si na čelo, kdo si je může koupit - fakt se mi vůůbec nelíbí.

Vybral bych si z kol pro Citigo, Fabii, Rapid, či pro Seat Toledo... Vše je ale 5x100 (Citigo 4x100), čili opět smůla... Líbí se mi ale z OIII jak Minorisy, tak možná bych přednostně bral Veluromy. Jestli ET 46, nebo ET 50, to myslím v reálném provozu už nehraje takovou roli.

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...