Přejít na obsah

Katalyzátor


Doporučené příspěvky

Hojte všeci,

 

v první řadě bych se rád omluvil, jestli už tu toto téma je ale nemohu najít co hledám.

 

Otázky zní. Když se podívám do katalyzátoru, co mám vidět ? Má skrze něj být vidět ? Když by byl v háji, můžu místo něho dát nějaký univerzální např od Bossala nebo musím dát origo?

 

Předem Vám všem moc děkuju J.H.

Odkaz ke komentáři
  • o 6 let později...

Našel jsem katalyzátorové témátko a tak se podělím o katalyzátorové trable a nová zjištění.

Byla jednou jedna červená Oktávka AEE z roku 2000. Vše fungovalo dobře až předchozímu majiteli jisté .... vyříznuly katalyzátor 😡 A tak koupil nový. I lambda-sondu koupil novou. Namontoval a jezdil. Za nějaký ten měsíc to AEEčko (při 333 106km) vzdalo. Ojnice čtvrtého válce se rozhodla podívat skrze litinový blok na denní světlo. 

Rozsudek smrti nad jinak docela zachovalým autem byl vyřčen. Jenže pak jednou zazvonil telefon. Slovo dalo slovo. Odtahovka odtáhnula a začalo shánění "nového" motoru. Podařilo se - Martinu Jelečkovi z CC autodíly patří obrovský dík před nastoupenou jednotkou 👍

Perforovaná mrtvolka ven z kastle, "nový" motor dovnitř. Před tím ještě výměna rozvodů včetně vodní pumpy a spojky. Chytnul na první otočení a měl se čile k světu 🙂

Jenže Oktě mezitím stačila propadnout technická a vyměněný motor by potřeboval delší trasu. No nic. Popojíždění okolo dílny musí stačit. Takže hurá na STK - opět na korbě odtahovky.

Napětí, nervozita.

Což o to. Vše by docela šlo, ale vysoký obsah CO. Ne nijak závratné hodnoty, které by poukazovaly na KO lambdu (prý tam pak skáčou 4,0 a více %). Ve vysokých otáčkách je limit 0,3% a naměřená hodnota 0,6%. O prsa korejské studentky 😃

Podle technika tyto katalyzátory vydrží tak jedny emise. V euforii uděláno to, co mělo být už před tím a každý zodpovědný motorista by to udělal - jenže prostě nebyl čas. Výměna svíček (NGK), kabely (Tesla Blatná), očištění palce a kontaktů v rozdělovači, výměna vzduchového filtru (Bosch). Dobrá no - a ten benzín v nádrži už tam je od jara.

A teď ke katalyzátoru. Začal jsem shánět nový. E-shopy vesele nabízely a fotky vypadaly moc krásně. Jako originál. Znáte to - děrovaný plech vespod...nádhera. Po vybalení z krabice, ale něco docela tvarově jiného.

BM...jakože Anglie, ale Polsko. Na pytli (do kterého by se vešla spolu s katem i solidně nažraná krajta) se skví nápis  Ekonomy 20. To mne okamžitě uklidnilo. Jak je to ekonomy a z PL, tak to bude top kvalita, která předčí i originál o 250 let 😂

Tak další hledání. Opět fotka toho krásného jakože-originálního. Píšu email prodejci... "Ano odpovídá to tomu na fotce". "I otvor na lambdu je z vrchu". Sláva!!!

Telefonát druhý den. "No tak nám to došlo od dodavatele.. a není to to co je na fotce". Hmmm!!!

Poslední možnost - Tyll. Opět fotka toho krásného jakože-originálního. Cena lehce přes 5000,- no to už by mohlo být ono. Email. Ochota. Nafoceno, posláno. A co byste řekli? Podle fotek je to ten stejný BM jako se mi už válí doma.  Akorát ten doma se válí za 2.600,- a ten "asi stejný" se válí na skladě za 5.200,-. Tak nevím. Asi ty kovy o tolik zdražily 😀 Nebo je tam rozdíl ve vrstvě drahých kovů a prostě jeden je na nízkou cenu a druhý je...kvalitnější?

Samozřejmě, že otvor na lambdu z vrchu (a před katalyzátorem) nemá ani jeden. Takže se vrací ke 25 let staré konstrukční chybě výrobce. 

Mělo to celé alespoň jeden efektivní přínos. Spousta e-shopů si po mých dotazech (konečně) aktualizovala fotku u zboží!!

No jo, ale co dál? Doufat, že nové svíčky, filtr a čerstvý benzín pomohou? Starý motor prý už bral hodně oleje a tak mám obavu, že mohl dát pořádně zabrat i tomu současnému katu.

Jisté je, že pokud vám odejde originální kat, tak vás čeká docela dobrodružství. Ten původní prý skončil v nabídce už v roce 2014 😞

Pořadí fotek od vrchu dolů: 

BM zakoupený

BM od Tyllu

originální provedení

 

 

 

 

 

245276125_1018463455390884_1585253055279695204_n.jpg

20211014_101138.jpg

Katalyzátor Octavia 1,6 55kw - originál.jpg

Upraveno uživatelem TomášT
Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...