Přejít na obsah

Dobijení


jagrbuer

Doporučené příspěvky

  • o 7 měsíců později...

Pánové využiju tohohle vlákna k napsání svého problému a prosil bych o co nejrychlejší odpověď nebo názor na věc:

 

Před týdnem se mi rozsvítila kontrolka baterie a předpokládal jsem altík před smrtí nebo už po smrti. Volal jsem mechanikovi a říkal mi, že je už altík po smrti. Že není problém vyměnit.

Říkám si ok. Vyměníme není problém. Sehnal za 1000kč prej pěkný, i se zárukou na odzkoušení. Paráda jdem na věc. Dnes si jedu pro auto ( mám to k němu asi 25km). Baterie dobita, altík vyměněn. Jel krátkou zkušební jízdu po výměně a altík v pohodě dobíjel. Já spokojený jedu domů a asi po 20km se mi rozsvítily kontrolky ESP a ABS, po chvíli už kontrolka airbagu. Zastavil jsem a volal ženě. Přivezla mi multimetr. Měřím napětí na baterii a 11,5V. Auto už jsem znova nenatočil.

 

Odtáhli jsme to k baráku, hodil jsem baterii chvíli (asi na 4hod ) na nabíječku. V 20:30 jsem to vypnul a po cca 2hod po vypnutí půjdu změřit stav napětí. Zapíšu si hodnotu a ráno tam půjdu znova a opět to změřím. Předpokládám, že když bude hodnota voltů podobná, je baterie dobrá a altík v (_._), ale pokud za chvíli naměřím třeba 12,2V a ráno 11,5V ( baterie je odpojená! ) tak bude baterie v háji.

 

Teď vyvstává otázka, je možný aby starý altík když odešel, tak svým nabuzením nebo jakýmkoliv jiným způsobem byl schopen zničit autobaterii? ( baterie je stará cca 1,5 roku a je to Varta Silver Dynamics 62 nebo 64Ah a v zimě šlapala na jedničku ).

 

Ráno samozřejmě pokud bude na baterii rozumné napětí, tak zkusím auto natočit a změřit napětí, které by se v danou chvíli mělo pohybovat kolem 14V.

 

A ještě druhá otázka, bude napětí při nastartovaném motoru na baterii kolem 14V i když by byla baterie špatná a alterátor ok?

 

Jo a jedná se o 1.8T 132kw.

Odkaz ke komentáři

Pokud tam nebude vyloženě zkrat, tak i u vadné baterky při dobíjení uvidíš plné napětí z altíku a při šlápnutí na plyn to poroste o desetiny V. Baterku dobij nabíječkou a změř zátěžákem, multimetr nestačí. Já si dokoupil z Aliexpress takový hříbek do CL zásuvky, který měří napětí (navíc i teplotu a slouží jako USB nabíječka), tam vidím napětí baterky v první poloze klíčku a po nastartování vidím, kolik mi to dobíjí. Šikovná věc. Ale protože je u oktávky trvalé napětí po vytažení klíčku v CL, tak jsem si přepojil přívod CL u pojistek, aby se to s klíčkem vypnulo, jinak bych musel hříbek pořád vytahovat.

Odkaz ke komentáři

To jo, ale já nepředpokládám, že by 1,5 r baterie byla vadná, s tím jsem se v praxi elektrikáře nikdy nesetkal, za dvacet let. Ale po dvou letech už můžou odcházet šmejdské značky. Ta Varta by pět let měla dát. Nejlepší jsou originál baterie, co samostatně (asi) ani nekoupíš (v identické kvalitě), jen s novým autem. Tam je od kolegů vyzkoušena životnost 9 a 9,5 roku. To by věděl někdo z výroby, jestli fakt ty TOP dávají jen do nových aut nebo i do prodejní sítě, dle zkušeností s výdrží máme podezření, že tak dobré kusy se prostě samostatně koupit nedají. To jsem ale odbočil. Zkratem jsem myslel někde na vozidle, předpoklad je, že to bude altíkem. Ona se oprava nemusí podařit stoprocentně, v práci jsme altíky svého času spravovali, občas se prostě nezadařilo. Resp. mohl se vyměnit regulátor, ale následně odešla dioda nebo naopak, příp. se vyměnila jedna dioda v můstku, ale odešla vzápětí jiná, takže je lepší cený můstek dát nový.

Odkaz ke komentáři

Díky moc za info. Mám na altík záruku na odzkoušení, takže pokud bude baterie OK, tak se altík vymění za jiný a uvidí se. V autě jako takovém zkrat nebude, protože do teď nebyl žádný problém až právě do výměny altíku.

 

Před chvílí jsem naměřil 12,30V ( necelé 4hod nabíjení ). Ráno to půjdu opět změřit a podle toho se uvidí.

 

Předpokládám, ale jak sám píšeš, že pravděpodobně bude problém v altíku než v baterii. Ráno mi snad napětí na baterii poví víc.

Odkaz ke komentáři

Tak to vážně vypadá na špatný alternátor. Ráno jsem měřil napětí a baterie měla 12,27V, což dle mě je v pohodě, když byla na nabáječce jen relativně krátkou dobu. Poté jsem vše zapojil a nastartoval. Při nastartovaném motoru bylo napětí 11,5V. Tzn že altík nedobíjí.

 

Volal jsem mechanikovi a bude mi to z kraje týdne dávat dokupy. Vezmu si pak hned s sebou multimetr, abych kouknul u něj při nastartovaném motoru na napětí a musí tam být snad kolem 14V.

 

Ještě by mě zajímalo, kolik má mít A alternátor pro RS 1.8T? 90A jako standartní alternátory? Nebo víc?

Odkaz ke komentáři

Při dobíjení mi to ukazuje asi 14,1 - 14,3 V, těch 13,5 V by bylo celkem málo. Neměl jsi tam originál altík? Těch hodnot bych se držel. Pokud nevíš, jaký tam patří, tak zjisti v servisu dle VIN. Ale co jsem se díval v eshopu, tak 90 i 120 A varianty jsou možné u 1.8 T. Záleží jakou baterku s tím chceš krmit a jestli je to s klimou nebo bez. Mám 1.6 MPI s klimou a katalog skoda-dily.cz ukazuje, že mám mít 140 A altík, což mi přijde docela hodně. Musím se někdy kouknout, co tam vlastně mám.Osvědčilo se mi brát vše dle VIN a ne naslepo. Kolega dal naslepo olej do převodovky a jde mu těžko řazení. Já si zavolal do Autonovy Brno a dal co mi řekli, řazení jde perfektně.

Odkaz ke komentáři

To já zase dal místo původního 90A/tuším 14,3V silnější 140A/14,5V z O2 a spokojenost, při krátkých trasách se mi rychleji a na vyšší napětí dobíjí 100Ah Varta Silver, má to jen jednu drobnou komplikaci, zbývá dořešit hřející kablík v pojistkovém bloku na aku, propájím, nebo spíš nakrimpuju nový, ale u 90A -> 120A to snad nebude taková krize.

Odkaz ke komentáři

Takže je tam 63Ah baterie, ale na tom asi přesně nezáleží. Starý altík vytažený z auta mám v garáži a ráno na něj kouknu. Je na něm napsáno jestli je 90A nebo 120A? Nebo dá se nějak zjistit jaký je to typ?

 

Podle toho bych se mohl odrazit a apelovat na mechanika, po kterém typu přesně jít.

 

Samozřejmě mám slušně vybavené RS včetně xenonů, výhřevů, plné el. výbavy a aut. klimy.

Odkaz ke komentáři

Takže vypadá že mám vše hotovo.

 

Mechanik volal v pátek do Škodovky kvůli originál altíku ( měl jsem už v autě nějakou náhražku ) a dle VIN mu řekli, že původně mělo auto 90A. No a tak sehnal z vrakáče a dal ho do auta. Jel auto projet a vše "fungovalo", takže jsem si auto odvezl a dopadlo to viz pár příspěvků výše. V neděli jsem mu to hodil domů a dnes už mám auto vypadá že plně funkční. Problém byl ve spáleném diodovém můstku. Omlouval se mi, že si nevšiml když auto kousek projížděl, že už v tu chvíli nesvítila po zapnutí klíčku kontrolka baterie, tudíž bylo jasné že něco není vpořádku, že si to neuvědomil. Dnes dopoledne dal druhý altík 90A a už to fakčí.

 

Byl jsem auto trochu projet a jak budu mít chvíli, tak hodím asi baterii do nabíječky, ať se oživí na 100%.

 

No a dnešní poznatky:

 

Při volnoběhu bez zapnutých spotřebičů napětí na baterii 14V.

Při volnoběhu se zapnutými světly a klimatizací napětí bylo 13,6V ( vlastně v plném zatížení, už chybělo jen vyhřívání sedaček, ale málokdo si zapne klimu a vyhřívání :-) )

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Příspěvky

    • Zdravím pánové prosím o radu s pomoc  Sehnal jsem si zrcátka z O2 face na pred face mám zrcátka el.instslaci motorek  Vyměnil jsem instalaci a motorek nějak to nechce fungovat třeba okna nereagují na vnitřní ovladač  Když na klíčku podrzim odemknout tak okna dolů jdou všechna ale když podrzim zamknout tak okno řidiče nereaguje a sklopí se zrcátko jak to prosím mám rozchodit 
    • Zdravím, podařilo se vám vyřešit tenhle problém? Mám totiž na svém autě úplně ten samý. Rezonanční zvuk od motoru při 1100 ot a netuším co by to mohlo být. Jediné co mě napadá je spojka. 
    • Zdravím, začala mi skákat závada airbagů, na diagnostice to píše tyto chyby viz. foto. Mate s tím někdo zkušenost? Diky za rady… 
×
×
  • Vytvořit...