Přejít na obsah

Dopravní legislativa (dopravní značení): Novinky


Doporučené příspěvky

  • o měsíc později...

Na Slovensku od 1.1.2016 platí nová "verze" dálniční známky. Místo lepeného kuponu se do systému vkládají registrační značky vozidla. Existují tři varianty:

- 10denní (10 EUR)

- 30denní (14 EUR)

- roční (50 EUR).

 

Pozor např. na to, že je potřeba v systému registrovat SPZ/RZ přípojného vozidla a i pro něj zakoupit právo užití dálnice! Pro roční poplatek tedy 50+50€.

 

Více informací na: www.eznamka.sk

 

Změny ve Švýcarsku k 1.1.2016:

Taková nejzajímavější změna je užití levého jízdního pruhu na tří- a víceproudých komunikacích (tj. dálnice). Nyní smějí levého pruhu užít jen vozidla u kterých je konstrukční rychlost vyšší než 100km/h. Často se stávalo, že na takových dálnicích vlevo jezdili autobusy a předjížděli; s tím je od 1.ledna konec a bude postihováno.

 

V Rakousku se mění taky pár věcí, ale zejména pro nákladní vozidla. Jde o rozšíření zákazu jízdy pro nákladní vozy o normu EURO II v rámci území IG-L, což jsou ekologická omezení rychlosti kvůli ovzduší a hluku. Od 1.1.2016 se zákaz vztahuje na části dálniční sítě okolo Vídně a v částech Dolního Rakouska, od 1.7.2016 pak i na části dálnice A1 v úseku Enns-Ost a Knoten Haid, což je jižní obchvat města Linz (viz přiložená mapka).

Karte-LKW-Fahrverbot-A1-Januar 2016.jpg

 

Od 1.ledna se mění pár pokut, ale spíše kosmeticky:

  • Pokud způsobíte dopravní nehodu (DN) se smrtí více osob, zvyšuje se trest odnětí svobody z jednoho na 2 roky.
  • Stejně tak, pokud zraníte při DN větší počet osob, zvyšuje se sazba ze šesti měsíců až na 3 roky!
  • Jestliže dojde k DN s usmrcením více osob z hrubé nedbalosti, např. jízda pod vlivem alkoholu, zvyšuje se trest odnětí svobody ze tří na 5 let.
  • Naopak pokud usmrtíte osobu z nedbalosti, snižuje se trestní sazba na max. 1 rok odnětí svobody a navíc je možné vyměřit pokutu až do výše 720násobku denního výdělku!

A na závěr jedna důležitá věc: od 1.1.2016 platí v Rakousku absolutní zákaz používání mobilních telefonů za jízdy bez HF sady. Toto počínání je pokutováno sazbou 50€ na místě. Pokud odmítnete zaplatit na míste, jde vše do správního řízení se sazbou až 72€. Zákaz se vztahuje i na situace, kdy kvůli telefonátu zastavíte na krajnici a běží motor (stejně jako v Německu ;)). Nově je teď možné postihovat i situace, kdy je odlákána pozornost řidiče telefonováním a ten v rámci toho způsobí dopravní přestupky (stačí záznam z dopr. kamer atp.!), jako je nedání přednosti v jízdě, nepoužití blinkru nebo neakceptování přednosti chodců na přechodech. Za to je, mimochodem, pokuta až 2180€!

 

 

Přeju všem bezpečnou jízdu i za hranicemi ČR. :palec:

Odkaz ke komentáři

Honzo, len Ťa opravím, žiadna krabička, proste si registruješ svoju EČV (ŠPZ) v systéme a buď si to skontrolujú v databáze policajné hliadky alebo kamery ktoré sú náhodne umiestnené na dialniciach. žiadnu krabičku v aute nemáš, len sa cez internet zaregistruješ, prípadne si to zaplatíš na obchodných miestach. doteraz museli fyzicky skontrolovať známku, takto len klikne do monitora a vyčíta si o tebe všetko.

Odkaz ke komentáři

Honzo, len Ťa opravím, žiadna krabička, proste si registruješ svoju EČV (ŠPZ) v systéme a buď si to skontrolujú v databáze policajné hliadky alebo kamery ktoré sú náhodne umiestnené na dialniciach. žiadnu krabičku v aute nemáš, len sa cez internet zaregistruješ, prípadne si to zaplatíš na obchodných miestach. doteraz museli fyzicky skontrolovať známku, takto len klikne do monitora a vyčíta si o tebe všetko.

Díky za poznámku. Jsem upravoval text ještě v jiném dokumentu a hlava byla rychlejší než ruce. :D

Odkaz ke komentáři
  • o 3 roky později...

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Příspěvky

    • sice jsi v sekci OIII,ale pokud jsi na FB-spoj se s Daniel Haborák,ten 100% poradí co a jak  
    • Zdravím pánové prosím o radu s pomoc  Sehnal jsem si zrcátka z O2 face na pred face mám zrcátka el.instslaci motorek  Vyměnil jsem instalaci a motorek nějak to nechce fungovat třeba okna nereagují na vnitřní ovladač  Když na klíčku podrzim odemknout tak okna dolů jdou všechna ale když podrzim zamknout tak okno řidiče nereaguje a sklopí se zrcátko jak to prosím mám rozchodit 
    • Zdravím, podařilo se vám vyřešit tenhle problém? Mám totiž na svém autě úplně ten samý. Rezonanční zvuk od motoru při 1100 ot a netuším co by to mohlo být. Jediné co mě napadá je spojka. 
×
×
  • Vytvořit...