Přejít na obsah

Špatné zapojení kabeláže reproduktorů


Doporučené příspěvky

Ahoj,

prosím o pomoc s níže popsaným problémem. Vlastním octávii kombi 1, TDI, 81 kW, ASV, r.v. 2002, před nedávnem jsem vyměnil originál autorádio za Panasonic CQ C5355N, přepojil piny 4 a 7 kvůli paměti, zapojil ho, rádio hrálo, nic jsem neřešil... Vzhledem k tomu, že v zadní části (v kufru) kabeláž vyvedena byla, ale repráky nebyly, dokoupil jsem redukci pro zapojení originál reprobeden škoda a zapojil jsem starší reprobedny, které mi zbyly z předchozího auta. Vše hraje, vzadu sice potišeji než vpředu, ale aspoň něco. pozn. přední repro a výškové reprobedny jsou originál.

Nějakou dobu jsem tak jezdil a nevšímal jsem si ničeho, až do doby, kdy jsem zkusil nastavit ozvučení auta pomocí funkce balance a fader, ve snaze rozložit zvuk rovnoměrněji. Zjistil jsem, že autorádio posílá signál do reprobeden zcela zmatečně resp. někde ano a někde ne. Zkusil jsem narychlo nakreslit schéma, jak reprobeny hrají/nehrají při max. vytočení balance (na 15 doprava a doleva) a vytočení fader (na 15 doprava a doleva).

Dodávám, že kabeláž auta byla ponechána tak jak jsem auto zakoupil a tedy zřejmě originál. Jen doplním, že po koupi auta a prvním servise přímo ve škodovce řekli, že je tam nějaká chyba zapojení pravého reproduktoru, vzhledem k tomu, že vše hrálo tak jsem to neřešil. Teď mi to, ale vrtá hlavou, protože by rádio resp. reproduktory mohly hrát lépe.

 

Ptám se proto o radu, jak postupovat a co zkusit udělat, nebo jak zjistit v čem je "zakopán pes...."

 

PS: na schématu je vyobrazené auto, šipka - přední část, malé kolečka - výškáče, větší kolečka přední a zadní repro :rolleyes:, vlnky pak zobrazují hrající repro, tam kde nic není tak repro nehrálo. Jediné, co jsem vypozoroval je, že zadní levé repro v zadních dveřích nehraje vůbec-repro ve dveřích je, ověřeno, to samé přední výškáč u spolujezdce.

 

Děkuji za odpovědi.

 

post-53068-0-82951100-1470081592_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Chci se zeptat jestli se už někomu stalo při výměně továrních repro za Gladeny,nebo jiné, že hrály lépe při opačném zapojení ( přehození + a - ) Repro mám komponentní Gladen M 165 V2, zkoušel jsem to zapojit v LP dveřích modrobílý vodič na + nového repro hnědobílý na - ( zkoušel jsem takto oba reproduktory a dělají to oba ) Radio jsem neměl vytažené, vydedukoval jsem že je ten modrobílý vodič + podle zapojení tovarního repro ( plochou baterkou: podle toho kde vyskakovala membrána dopředu ) Potvrdil mi to později I Rolbař když jsem mu psal dotaz do vlákna. Jde zhruba o to že při tomto zapojení hrajou basy méně výrazněji jakoby zastřené a nemají tu správnou hloubku a když to přehodím naopak tak jsou basy výraznější, plnější a připadají mi čistější. Jde mi o to že když to zapojím naopak v obou dveřích,tak to rozhodím ve zbytku auta, co s výškama, mám to u nich taky přehodit ? Zadní repro mám origo ty zatím měnit nebudu, tam je zapojení původní, ty by tím pádem byly taky zapojeny opačně než ty nové a asi by to celkově nedělalo asi dobrotu. Tak nevím, jestli nemůže být + vodič přehozený v ISO konektoru u radia,jestli se tam někdo nehrabal, nebo tyto repro mají otočenou polaritu a vyžadují opačné zapojení ? Mají všechny faceliftové octávky v LP dveřích + vodič modrobílý ? PP dveřích je + červený ? a červ.hnědý - ? Jde to nějak spolehlivě určit kde je + a - na dratech co lezou ze dveří, bez vytažení radia ? Omlovám se za dlouhý elaborát ale jsem z toho trošku jelen :jelen: a ocením každou radu...

Upraveno uživatelem twe2000
Odkaz ke komentáři

Opačné zapojení se pozná, že reproduktor nebude basovat tzn. membrána má opačný chod, membrána nebude chodit do předu, ale do zadu

Dráty s dvojitou barvou musí být na (-)a jednobarevné na (+).

Modro bílý -, modrý +

Šedo bílý-,šedý+

Zeleno bílý-,zelený +

Černo bílý-,bílý +

Odkaz ke komentáři

Píšeš že modrobílý je mínus ? :o Rolbař mi psal, že zrovna modrobílý je + a v LP dveřích jsou oba dvoubarevné :rolleyes: ( modrobílý a hnědobílý ) Tak asi různé roky výroby měly různé barvy drátů nebo nevím... A to že membrána bude chodit při správném zapojení více dopředu mě napadlo taky, ale měl jsem obě zapojení a opravdu jsem nepoznal na kterou stranu chodí více membrána, připadalo mi že kmitá tak nějak střídavě, je fakt že jsem rádio neměl puštěné naplno, protože ty nové repráky by se asi neměly moc týrat , než se trochu zaběhnou :) Jestli někdo bude zrovna dávat, nebo má stejné repro ( Gladen M 165 V2 ) tak je zkuste zapojit opačně a dejte vědět jestli hrajou o něco lépe B)

Odkaz ke komentáři

To, že máš dva dvoubarevné dráty v LP na repro tak to fakt nevím(výškáč a spodní repro a nebo předělávka)

Osobně vím, že dvoubarevný drát u repro znamená mínus a jednobarevný plus.

U svého Alpine to mám tak zapojeno i domácí kino doma a dle návodu je to taky tak.

post-87-0-31232000-1471803133_thumb.jpg

 

 

 

http://www.bucek.name/stranky/ruzne/zapojeni_konektoru/zapojeni-konektoru.php?cesta=Autor%E1dia%20konektory/ISO

Odkaz ke komentáři
  • o měsíc později...

 

Dobrý den,

 

měl jsem úplně stejný problém, v mém případě způsobený nejspíš zatečením vody otevřeným okýnkem spolujezdce. Nejsem si jistý, že originálz této stránky je nejlepší, jak píšete. Já osobně jsem za cenu těch co jste posílal měl v podstatě celý set. Podívejte se spíše na tuto stránku: http://www.audioland.cz/reproduktory-dle-typu-auta/ a uvidíte, že se dá koupit lepší kvalita za méně peněz.

Odkaz ke komentáři
  • o 2 roky později...

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Příspěvky

    • Zdravím pánové prosím o radu s pomoc  Sehnal jsem si zrcátka z O2 face na pred face mám zrcátka el.instslaci motorek  Vyměnil jsem instalaci a motorek nějak to nechce fungovat třeba okna nereagují na vnitřní ovladač  Když na klíčku podrzim odemknout tak okna dolů jdou všechna ale když podrzim zamknout tak okno řidiče nereaguje a sklopí se zrcátko jak to prosím mám rozchodit 
    • Zdravím, podařilo se vám vyřešit tenhle problém? Mám totiž na svém autě úplně ten samý. Rezonanční zvuk od motoru při 1100 ot a netuším co by to mohlo být. Jediné co mě napadá je spojka. 
    • Zdravím, začala mi skákat závada airbagů, na diagnostice to píše tyto chyby viz. foto. Mate s tím někdo zkušenost? Diky za rady… 
×
×
  • Vytvořit...