Přejít na obsah

Zkušenost s volnoběžkou alternátoru


Doporučené příspěvky

Zdar,

chci popsat vlastní zkušenost, někomu se třeba bude hodit.

 

Delší dobu mi něco sporadicky porachtávalo v oblasti drážkového řemene, někdy více, někdy méně, někdy klid (začal pozoroval tak cca před rokem)...Zpočátku jsem hledal odpovědi na foru - tam jsem narazil na popisy kolapsu napínací kladky a tlumiče kmitů a rady nenechat to dojít tak daleko až kladka při odchodu něco rozmydlí (přičemž nelze řádně promazat). Ale klasicky jsem nějak otálel s řešením. Při jiné příležitosti jsem v servise požádal o kontrolu té kladky a prý je ok (ale nevím jak kontrolovali, jestli jen poslechem a zrovna byl klid?).

 

Nyní asi měsíc mi začlo něco "ševelit" když byl motor v tahu (na volnoběh nic). Jak jsem mírně povolil plyn, ustalo to. Bohužel nejde za jízdy poslouchat v motorovém prostoru (na válcích by to asi šlo?). Začal jsem si lámat hlavu co se děje, s čím to spojovat (zvuk se zdál vycházet spíše z prostředku než vpravo z pohledu řidiče kde je ta kladka). Nedokázal jsem přijít na teorii proč by to mohlo souviset s tou kladkou a chystal se k odborníkům, aby projeli a ze zkušenosti vytipovali příčinu. Pak to přišlo...

 

Ráno vyjedu do práce a takové "buch" a jsem bez dobíjení (červený symbol baterky). Motor klidně šlape, všechno svítí. Vypnu motor a kouknu pod kapotu - řemen na řemenici alternátoru vypadá na pohled ok, ale když prostrčím ruku pod něj tak tam řemen plandá. V tu chvíli jsem přesvědčen, že je to problém s tou kladkou.

 

Bohužel jsem musel v tlaku najít rychlé řešení (bez spojení - mobil zapomenutý den předtím v práci, v práci odjezd v 8h na důležité jednání, rozumný mechanik daleko a asi ještě v posteli...) a tak ač nerad, rovnou jsem zajel do autorizovaného servisu Škoda (cca 500m).

 

Už jen krátce - odhad opravy 4.500 a to taky dodrželi :(. Přestože to nakonec byla volnoběžka alternátoru + řemen, kladka a tlumič prý ok a nechali.

 

Takže pokud vám "ševelí" něco v motoru při záběru, může to být i toto, i když nedokážu teoreticky zdůvodnit. Třeba to tady někdo zkušenější rozlouskne.

 

borlan

Upraveno uživatelem borlan
Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...