Přejít na obsah

Motorovy olej. Specifikace, vyber.


Doporučené příspěvky

Pratele,

Jak uz jsem psal jinde, zdedila moje pritelkyne Oktavku jednicku. Rok vyroby 99, najeto jen 60K. 

Chystam se vymenit olej. Na stitku u motoru stoji 10W40. To by nechal, akorat Aral, jako na stitku, vymenim za jinou znacku. 

A ted. Kouknul jsem do manualu na specifikaci, kterou by mel ten olej mit a nestacim zirat. Fotku prikladam. Bud absolutne nerozumim hodnotam XX a YY v popisu XXWYY nebo nevim. Ten obrazek mi nedava zadny smysl. Mel jsem za to, ze cim nizsi cislo pred W, tim lepe olej mazu v chladnych podminkach a cim vyssi cislo za W, tim lepe v horku. 

 

Za dalsi: v cem je specifikace VW 500 00 tak uzasna, ze s ni clovek muze jezdit od minus aleluja do plus alelujai s 10W30.

 

Jeste upresnim, ze nyni jezdim denne 2x25km a jednou tydne 2x60km. Od pristiho mesice to budou cast roku denne 2x60km a cast roku jednou tydne 2x60km. Kratke trasy po meste pacham jen zcela vyjimecne.

 

Budu vdecny, pokud mi poradite, jak chapat tu tabulku, i primo jaky olej vybrat.

 

Diky!

IMG_20180828_190103399.jpg

Odkaz ke komentáři

Kdyby mel motor najeto treba 150tis km na tu 10W-40, tak tam je to jasny, ale pri tam malem najezdu je 5W-40 v pohode a v zime nebude studeny olej tak stuhlej jako 10W-40.

Jinak vymena vzdy po 15 tis nebo po roce. 2 roky uz je dlouho!

Jinak takova perlicka, kolegyne z prace ma stary Fiat Bravo a olej menila po 6-7 letech!!! Za celou dobu se na olej nikdo ani nepodival a to ho menila az na muj popud, kdyz jsem se ji jednou zeptal, jak casto meni olej ???

Odkaz ke komentáři
  • o 2 týdny později...

kludne by som siel do 5w40, za studena bude redsi a rychlejsie cerpatelnejsi (aj ked doby -20 stupnovych mrazov su davno prec), za tepla to bude aj tak to iste co 10w40, ja som tiez nalial po 140000 do octy koli nestskej prevadzke 5w40 a nic sa nestalo, do feldy co som kupil na zimu do roboty a 20 rokov jazdila na 15w40 som dal 10w40 a v pohode slape uz 5000km, nezacala "tiect" a nezozrala ani kvapku noveho oleja, ani sa nezadrela, specifikacie co vyssie Konny pise splnaju snad vsetky dnesne oleje ci 5w40 alebo10w40 cize je uplne jedno comu das prednost, dolezite je menit nacas  max15000km/rok, najlepsie na jesen, pred zimou

Odkaz ke komentáři
  • o 2 týdny později...
Kdyby mel motor najeto treba 150tis km na tu 10W-40, tak tam je to jasny, ale pri tam malem najezdu je 5W-40 v pohode a v zime nebude studeny olej tak stuhlej jako 10W-40.
Jinak vymena vzdy po 15 tis nebo po roce. 2 roky uz je dlouho!
Jinak takova perlicka, kolegyne z prace ma stary Fiat Bravo a olej menila po 6-7 letech!!! Za celou dobu se na olej nikdo ani nepodival a to ho menila az na muj popud, kdyz jsem se ji jednou zeptal, jak casto meni olej [emoji23][emoji23][emoji23]
Můj tchán se se mnou před měsícem kvůli oleji hádal. Měl jet na STK, ale poprosil mě, tak jsem tam jel a emise prošli jen díky domluvě. Technik se ptal, co tam je za olej, protože měrka byla jak od vazelíny. Tak jsem mu auto dovezl a on mi sdělil, že olej měnil asi před čtyřmi lety , ale rozhodně měnit olej nebude, protože ještě neujel 10000km, jezdí jenom po městě a jeho před 36lety učili měnit olej až po ujetí 10000 km, že měnit každý rok je kravina. Auto už má skoro 15 let a pořád jezdí.. nemění olej, rozvody jsou stále původní a čekám kdy přeskočí, protože rozvoďák doslova tleská o kryt, svíčky tam má taky původní, rv 1997, najeto 134tis. km, taky má Fiat, ale Punto 55s 1.1.

A teď se rozmyslel, že auto vydrží ještě čtyři roky a pak si koupí Peugeota 206.

Odesláno z mého Redmi Note 4 pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Příspěvky

    • Zdravím pánové prosím o radu s pomoc  Sehnal jsem si zrcátka z O2 face na pred face mám zrcátka el.instslaci motorek  Vyměnil jsem instalaci a motorek nějak to nechce fungovat třeba okna nereagují na vnitřní ovladač  Když na klíčku podrzim odemknout tak okna dolů jdou všechna ale když podrzim zamknout tak okno řidiče nereaguje a sklopí se zrcátko jak to prosím mám rozchodit 
    • Zdravím, podařilo se vám vyřešit tenhle problém? Mám totiž na svém autě úplně ten samý. Rezonanční zvuk od motoru při 1100 ot a netuším co by to mohlo být. Jediné co mě napadá je spojka. 
    • Zdravím, začala mi skákat závada airbagů, na diagnostice to píše tyto chyby viz. foto. Mate s tím někdo zkušenost? Diky za rady… 
×
×
  • Vytvořit...