Přejít na obsah

dotaz - přední nápravy - kola po nehodě vykřivené


hadraplán

Doporučené příspěvky

Čau lidi, chtěl jsem poprosit o radu ohledně opravitelnosti OCTAViE I po nehodě.

Je ťuklý předek, takže jsou dozadu zmáčklé levý i pravý přední blatník a tím pádem asi i předek výztuh, na kterých je blatník uchycen.

(tedy jsou skoro vysypané skla světel i blinkrů.) Také je dost zmáčklé víko motoru.

Uvedené plechy asi budou muset být vyměněny. 

Což plechy, to by nebylo tak zlé. 

 

Co se mi zdá jako daleko větší problém,

je jednak:

že přední kola nejsou rovnoběžně (jasně - vím že nikdy nejsou zcela kvůli sbíhavosti) , ale nějak se vykřivily, takže se sbíhají daleko dříve vykřivení je dost patrné.

a druhak:

Dále nastal problém, že motor sice běží a lze nastartovat, ale nejde normálně lehce zařadit rychlost. S obtížemi tam je možné dát zpátečku, možná trojku odhaduji, jednička dát myslím nešla. Asi tam došlo k posunu převodovky vzhledem řadící páce (dá se to nějak řešit ? Máte s tím někdo zkušenost, jak je to náročné ?)

Netušíte, k čemu mohlo dojít ? Zda mohlo dojít k posunutí motoru a tím pádem i převodovky, když jsou spojeny ? 

Řekl bych, že přední náraz náraz nebyl moc silný, ale mohlo dojí k přejetí betonového kvádru o velikosti cca 20 - 25 cm, pří případně obrubníku.

Jinak to vypadá, že na tu hrůzu, žádné kapaliny z motoru nevytékaly.

Pak je ještě podélně škráblý jeden celý bok, 

takže někdo by už asi řekl na odpis, a skoro bych mu dal zapravdu,

 

Nicméně všechna skla to vydržela, elektrické stahování oken funguje, central také,

tak jsem na vážkách zda to zkusit opravit s tím že na ježdění po okrese s rychlostí do 80-90km by to pořád mohlo stačit.

 

Jinak přední levý hliníkový disk je pochroumaný, takže pneu byla prázdná, těžko říci zda byla přímo proražena, nebo následně unikla dík poškození ráfku, ale samotné kolo to je to poslední, v těchto závadách.

Nicméně možná tato poloosa - či uchycení kola - náprava (nevím jak to přesně nazvat možná mohla být nějak vykřivena, když byl zde defekt a poškození ráfku.....

 

Díky za připadné názory

 

Odkaz ke komentáři
  • o 4 týdny později...

nazdar vespolek, takže bylo zjevně zkřivené příčné rameno na straně řidiče, dále prasklá guma silentbloku (toho placatého), dále odražený kul. čep, uchycený na tomto příčném rameni.  Čep je sice celý, ale zjevně jsou v něm vůle, takže už mám nový na výměnu Po montáži nového příčného ramene (nezkřiveného) to vypadá, že se kolo dostalo opět do správného směru. Co bych chtěl poradit od vás zkušenějších je, zda tvar řídící tyče na straně řidiče je ok. Viz fotky.  Evidentně část za manžetou se zatáčí, a nejsem si jistý, zda to tak má být (např. díky kloubu v manžetě) , nebo se to nedejbože taky mohlo zkřivit, podobně jako to rameno. Díky za info

DSCN8076.JPG

DSCN8075.JPG

DSCN8074.JPG

Odkaz ke komentáři

Co je ale horší, (smontoval jsem teda tu část nápravy u řidiče - nové rameno, nový čep, namontoval kola, spustil na auto zem) , že přední kolo na straně řidiče resp. jeho horní část je ve sklopené poloze směrem k tlumiči..... "Prostě je to nějaké kleklé".  Je fakt, že asi hlavní závada po nehodě je to, že přední nosníky v části cca od kol po přední nárazník jsou ohlé doprava cca 5 cm. Takže to zřejmě pohnulo i s motorem a převodovkou, který je tam uchycen....... Proto to horší řazení rychlostí...... Pravé kolo vypadá, že je OK.  No trochu jsem doufal, že alespoň ta kola by se podařila dát do pořádku a pak bych řešil narovnání té nosné části. 

No trochu jsem to projel po zahradě, vozidlo je nyní schopné alespoň samostatného přesunu byť mimo pozemní komunikace...:).

Ještě přemýšlím, zda to sklopení kola je způsobeno pohnutím celé přední části jak jsem psal nebo to může nějaká deformace těhlice apod......čehož jsem si ale na první pohled nevšiml....

 

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...