Přejít na obsah

Napětí baterie dnešních nových aut


johnns

Doporučené příspěvky

Ahoj všem.

 

Zajímá mě napětí baterie u nových aut. Mám voltmetr do zapalovače, který ukazuje momentální napětí na baterii.

Nová Octavia v létě dobíjela jen při rekuperaci (z kopce bez plynu). Teď v zimě při zvýšeném odběru kvůli všem těm vyhřívacím serepetičkám, bez kterých se neobejdeme[emoji16] nabijí v podstatě pořad.

Není výjimkou napětí 11,7V před startem, když mám třeba více zastávek po městě a kratší trasy. Zkusil jsem ji dobít inteligentní nabíječkou i pro AMG aku. Výsledek byl, že po nabití měla aku 12,4V a po pár zastávkách jsem byl zpět na hodnotách jako před nabitím. Při jízdě mi v podstatě stále voltmetr ukazuje 15 a více voltů. Nabijí stále. Takže mě zajímá, jestli je normální tento stav, hlavně proč se aku nenabila nabíječkou jako klasická baterie.

Má nějakou ochranu? Nebo jim fakt nevadí takto nízké napětí? Uvítám jakékoli info a zkušenosti. Díky

Odkaz ke komentáři

Nevím, jestli je zrovna ideální hodnotit nabíjení voltrmetrem do zapalovače z aliexpressu. Ale mám pocit, že popsaný projev je zodpovědná rekuperace. Záměrně baterii vybije aby byla připravená pro případné nabíjení rekuperací, nevím jestli si to správně pamatuju, tak elektronika by měla držet baterii pernamentně na nějakých 80% aby byla připravená na rekuperaci. Takže když jí nabiješ do plna, tak managment ji stejně hned nechá povybít. Naštěstí se ta <I>vina dá dekativovat. 

Odkaz ke komentáři

Je víc způsobů, většina lidí to řeší tak, že odpojí konektor kterej je přímo u baterie. Tím sice tu rekuperaci deaktivujes ale zároveň připravíš management energie a dobíjení o některá data jako teplota baterie a podobné. Potom je metoda kdy se samotná rekuperace deaktivuje zasahem do RJ dělá to třeba ferda25 a možná i jiní odborníci na elektroniku koncernu. Obě metody mají vliv takový, že se baterie dobíjí do plna jako u aut bez rekuperace. Ale výrazně to sníží zátěž na akumulátor.

 

 

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...