Přejít na obsah

Mlhové světlomety mimo hlavní světlomet


Doporučené příspěvky

Zdravím chci se zeptat škoda octavia combi tour 1 má vpředu otvory pro mlhovky , ale má je řešené v hlavním světlometu . Všichni víme že pokud to mlhu nepodsvítí stejně vidíte mlíko. Chci se zeptat koupil jsem sadu na přídavné světlomety , ty jsou ale řizene přes solo spínač a mají vlastní relé. Lze když si udělám rozdvojení napojit je na ty mlhovky ve světle? Pak by svítili při sepnutí oboje jen nevím zda můžu tím co už v autě je spínat 4 6W žárovky místo 2 + nikde ve vyhlášce ani mezinárodní legislativě jsem nezjistil jestli to neni nelegalni uprava. Dodelat přední mlhovky když tam nejsou a je tam pro ně prostor legalni je , ale přidavné světelné rampy či přídavnè světlomety legalni nejsou když je budu mít dvojmo nechá mi to projít technickou?  Ps: ten kabel je pro fiaty foto jen ilustrativni mam original škoda jen ty mlhovky a ta sada jsou shodne s obrazkem.

Screenshot_2020-05-14-02-42-48.png

Screenshot_2020-05-14-02-43-40.png

Screenshot_2020-05-14-02-44-06.png

Odkaz ke komentáři

Popravdě,takovou reakci jsem čekal 🙂

Ptal jsi se,dal jsem Ti relevantní odpověď.

To co může,či nemůže být na vozidle řeší vyhláška 341/2014 Sb.Aby byla dodržena pravidla pro evropský trh musí být národní legislativy v tomto ohledu jednotné,proto prakticky celá uvedená vyhláška je souhrnem všech nařízení EHK.Nařízení ECE R48 se týká veškerých světel a osvětlení vozidla,co do zapojení,umístění a počtu na vozidle.ECE R19 je předpis,který řeší pouze mlhová světla co do konstrukce a tech.parametrů.

https://stk-spara.cz/repository/images/soubory/673_Legal_Requirements_Brochure_HELLA_CZ.pdf

Mlhová světla jsou povolena jeden pár.To znamená,že pokud vozidlo z výroby není těmito světly vybaveno,může se vozidlo dodatečně  tímto zařízením dovybavit,samozřejmě za dodržení pravidel stanovených v ECE č.48.Pokud vozidlo z výroby má ve výbavě mlhová světla,je montáž dalšího páru v rozporu s tímto předpisem,potažmo s vyhláškou č.341/2014 a vozidlo je technicky nezpůsobilé provozu na pozemních komunikacích.

Žádná novinky předpisy EHK a ECE jsou v platnosti od roku 1958,tedy doby přijetí smlouvy o jednotných tech.pravidel pro kolová vozidla.

Samozřejmě příslušné předpisy prochází celou řadou novel,co se světel týká,napadají mne hned dvě,jedna staršího data a týkala se povinného zavedení zadního mlhového světla,novější změna,zavedení světel pro denní svícení.

No a na závěr,jako běžný uživatel v podstatě nemusíš uvedené předpisy znát,protože výrobce garantuje,že vozidlo je vyrobeno a homologováno v souladu s platnou legislativou a příslušné komponenty jsou označeny odpovídající značkou o homologaci.

Pokud se však začneš zabývat změnami,doplňky a úpravami musíš pravidla dodržet.To,že technik STK na to má jiný názor ještě neznamená,že je správný.

Po vlastních zkušenostech by STK bylo asi to poslední místo,kam bych se šel ptát.

 

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...