Přejít na obsah

Bouračka na videu – Autopilot Tesly: Vaše názory?


Doporučené příspěvky

Jak aktuálně funguje autopilot vozů Tesla (údajně ten nejlepší na světě)? Majitel vozu Tesla na ostrově Tchaj-wan jel po dálnici s aktivním autopilotem. 

Technologie ovšem nerozpoznala (díky světlé barvě) ležící nákladní vůz napříč celou dálnicí. Řidič předpokládal, že se vůz se situací popere po svém a včas zareaguje. Jak je vidět na videu, až pár desítek metrů před překážkou převzal řidič kontrolu a začal sám brzdit – to už však bylo příliš pozdě. 

Co říkáte na moderní technologie ve vozech, které mohou řidiče usmrtit? Jdou automobilky správným směrem?

Odkaz ke komentáři

Já bych na obhajobu Tesly chtěl říct jen toto - přišli s tím jako první, investují do toho čas a peníze a je to zkrátka nová věc. Když se vyvíjí něco nového, vždycky se najdou chyby. Až to bude mít Tesla vychytané, přijdou ostatní automobilky, obšlehnou celé řešení a můžou pak říct: ,,My máme lepšího autopilota, nemáme žádné nehody oproti Tesle".

Na druhou stranu, pokud něco pouštím do provozu, je potřeba to otestovat pořádně.

Jinak některé věci bych technice nesvěřil (byť jsem je programátor) - protože z vlastní zkušenosti vím - čím méně je potřeba zásahu od uživatele, tím je systém složitější a více náchylný na chyby.

Odkaz ke komentáři

@Majkl_ No právě tento argument můžeš použít u mraky IT řešení... ne však pokud jde o lidské životy. 

My jsme toto téma brali na VŠ (Fakulta dopravní :D), kde byl největší problém "morálního dilema" u autonomních vozů. Co když vůz sám zabije nějakou osobu třeba na přechodu? Nese za to vinu řidič nebo vůz? Pokud jde o tempomat je to zřejmé, protože slouží jen pro jízdu, ale pokud ta automobilka prohlásí, že vůz zvládne kompletní řízení bez zásahu řidiče a pak někoho zabije na přechodu je to už problém a řidič pak může soudit automobilku atd....

Zatím to je naštěstí převážně v úrovni pokročilých tempomatů...

Odkaz ke komentáři

Jak říkám, tyhle věci by měly být jen podpůrné. Pokud někdo nechce řídit, tak ať jede vlakem nebo autobusem 😄 

Jasně, chápu, že když někdo jede delší cestu autem (na dovolenou) a nechce se mu řídit nebo cokoliv tak to za něj autopilot odřídí. Ale pokud v dané destinaci potřebuju auto, tak jak píšu, pojedu vlakem, autobusem či poletím letadlem a tam si auto půjčím.

Tam je strašně hodně situací, které můžou nastat. Ideální by bylo pustit auto bez posádky do provozu a nechat AI aby se všechno naučila. Ale to taky nejde, protože by zpočátku bylo pobouráno plno aut a podobně 🙂

Mě osobně nebaví jet v automatu, natož kdybych měl jet s autopilotem 😄 Takže pokud se tato technologie neprosadí a upustí se od ní, tak mi to vůbec vadit nebude 🙂 

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...