Přejít na obsah

zapojení repro pomocí fast-on


Doporučené příspěvky

Zdravím, pořídíl jsem si nové reproduktory od Hertz a měl jsem je v plánu zapojit na originální konektory pomocí adaptérů (https://www.ahifi.cz/adaptery-k-reproduktorovemu-konektoru-seat-skoda-vw.html). Ty jsou ovšem zakončené fast-on koncovkami. Na mých Hertz jsou ale na připojení jen kulaté otvory (ne fast-on). Dělají se na toto nějaké adaptéry, abych na repro nemusel kabely pájet? Snad teď nebudu vypadat jako úplný hlupák:lol:

 

IMG_20200701_230946.jpg.058eecb81afff85c543115ea89336ebe.jpg

Odkaz ke komentáři

Nejak nechapu dotaz, protoze na fotce jsou klasicky fastony (samec) a protikus (samice) se jen nasadi.

Problem je ten, ze na fotce jsou oba fastony stejne velky, normalne je jeden uzsi, takze redukci jen tak nenasadis. A dalsi problem je v redukcich, na octavia 1 se pouzivaji tyto redukce https://www.ahifi.cz/adaptery-k-reproduktorovemu-konektoru-citroen-fiat-opel-dacia-renault-rover-seat-skoda-volvo-vw.html

Upraveno uživatelem Konny
Odkaz ke komentáři

Aha, takže opravdu za hlupáka:wallbash:.. Já právě čekal že jeden fast-on bude větší a jeden menší - tak jak píšeš. To mě teda zmátlo.

Ohledně redukcí jsem ještě psal na Ahifi facebook a bylo mi řečeno, že na přední repro slouží ty redukce co jsem posílal já a na zadní ty tvoje. Zdálo se mi to nějaký divný.. Vím že ty jsi už výměnu repro absolvoval, tak ti budu věřit :biggrin:.

Nevíš jak potom pořešit upevnění toho fast-onu? Předpokládám, že jelikož jsou obě díry stejně velké, tak tam bude jeden plavat.

A poslední dotaz: Zvolil jsem komponentní repráky dopředu a koaxiální dozadu. Redukce potřebuju jen do středobasů, tedy dva páry?

Odkaz ke komentáři

Vetsinou byva jeden vetsi (jako je na foto) a druhy faston tensi (asi polovicni velikost toho velkyho). Vyskace se kde zapojuji? Repro maji extra vyhybky? Bylo by dobre dat odkaz na ty tve repro Hertz, at ti muzu lip poradit se zapojenim. 

Ty redukce z meho odkazu jsem daval minuly tyden kamaradovi do octavia 1, takze vim, ze tam musi byt tyto. Ty tve ti nebudou pasovat, takze ti spatne poradili!

Ano, redukce potrebujes jen do stredobasu v prednich dverich, ale radsi se podivej i na zadni repro jestli jsou pripojeny pres fastony. Nekdy je potreba pouzit redukce i na zadni repro, protoze tam muzou byt origo konektory.

Nezapomen pak odpojit vyskace v zadnich dverich. Ty koaxialni repro uz vyskace obsahuji. 

Odkaz ke komentáři

Repro mám tyhle:

Přední repro: https://www.ahifi.cz/hertz-dsk-170-3.html (komponentní s výhybkou)

Zadní repro: https://www.ahifi.cz/hertz-dcx-130-3.html (koaxiální bez výhybek)

Od výroby mám v autě 8 reproduktorů, takže kabely mám všude. Vzadu je to zapojené taky přes konektory. U nových Hertz co jsem koupil mají všechny repro ty fastony jako na mé fotce, kromě výškových. Od těch už je navedený jednoduchý kabel + a -.

Zatím jsem měl namyšleno, že vezmu jeden z konektorů ze zadního středobasu a zapojím ho do redukce (druhý konektor posílá signál do výškáče v zadních dveřích, takže ten tam nechám volně). Redukci pak napojím na repro a je hotovo. Je to tak správně?

Vpředu potom napojím redukci na konektor který vede do středobasu a tu potom napojím jako input do výhybky. Z výhybky pak půjde output zvlášť na výškáč a zvlášť do středobasu. Je to správně, nebo všechno špatně?

Pokud dokoupím ještě nějaké fast-on konektory - třeby tyto https://www.ahifi.cz/konektory-gladen-z-t-s-2-5mm.html. Půjde instalace kompletně bez pájení?

Snažil jsem se hledat nějaký kompletní návod na zapojení předních i zadních repro, ale nepodařilo se mi to. Omlouvám se, jestli se s dotazem už opakuju. Předem moc díky 🙂

 

 

 

 

Odkaz ke komentáři

Ty reproduktory už máš doma? Nikde není vidět, jak má řešený zapojení ta výhybka, popř. jestli má středobas více fastonů nebo jen ty 2 na fotce. Pak jsou 2 možnosti zapojení, buď se to zapoj jak píšeš nebo se redukce zapojí do výhybek a z výhybek do středobasu a výškáče.

Napojení u zadních reproduktorů máš správně napsáno...

Podle mě už asi žádný fastony nebudeš potřebovat, ale pro klid duše můžeš koupit ty z odkazu. Jo a redukce na připojení budeš samozřejmě potřebovat 2 sady, aby jsi tedy mohl zapojit i ty zadní repro.

Odkaz ke komentáři

Super, teď už je to jasný a to dokoupení dalších fastonů tě nemine, jen ta sada z odkazu je na nic. Tam jsou jen samice a ty budes potřebovat i samce na připojení k redukcím. Nemáš v okolí nějaký obchod s elektromateriálem? Ty totiž budeš potřebovat tyto fastony:

https://www.gme.cz/faston-na-kabel-fzk-4-8x0-8-cinovany-0-5-1mm2 

https://www.gme.cz/faston-na-kabel-fzk-2-8x0-8-cinovany-0-5-1mm2

https://www.gme.cz/faston-na-kabel-fvk-4-8x0-5-cinovany-0-3-1mm2

https://www.gme.cz/faston-na-kabel-fvk-2-8x0-5-cinovany-0-3-1mm2

Nevím jak jsou řešeny výškáče ohledně zapojení, jestli z nich čouhá taky dvoulinka s oholenými konci nebo to mají jinak pořešeny. Podle toho bych ti pak mohl napsat, kolik fastonu od každého druhu budeš potřebovat.

Zaizolování můžeš pořešit buď smršťovací bužírkou nebo omotáním elektrikářskou PVC páskou.

 

Odkaz ke komentáři

Z fotek jde vidět, že všechny repro mají ty velký fastony, tak ať to moc nekomplikuju, tak i výškáče můžeš zapojit na velký fastony. U zadních redukcí budeš muset ustřihnout ty malý fastony a nahradit je velkýma, aby jsi ty redukce připojil na zadní repro.

Budeš tedy potřebovat:

10x https://www.gme.cz/faston-na-kabel-fzk-4-8x0-8-cinovany-0-5-1mm2

6x   https://www.gme.cz/faston-na-kabel-fvk-4-8x0-5-cinovany-0-3-1mm2

2x   https://www.gme.cz/faston-na-kabel-fvk-2-8x0-5-cinovany-0-3-1mm2

Pokud ustřihneš z předních redukcí ten malej faston a nahradíš ho velkým, tak můžeš pořídit jen velký fastony, jen bys musel k samci a samici přidat o 2ks víc. Dobré bude vzít i nějaké do zásoby, kdyby se něco nepovedlo. Na izolaci buď použít smršťovací bužírku nebo tu PVC pásku.

Odkaz ke komentáři

Super! Pokusím se ty fastony nějak splašit ve městě, pokud ne tak to objednám z těch stránek co jsi posílal. Příští týden až budu mít vše potřebné se do toho pustím a snad se povede.

Prozatím tedy díky za detailní a vyčerpávající odpovědi! Poskytuješ mi prvotřídní podporu :biggrin: Pokud bych si ještě s něčím nevěděl rady, ozvu se. Snad je to ale vše.

Odkaz ke komentáři

Tak jsem se do toho dneska pustil a jdu si ještě pro jednu radu.. Vzadu jsem repro zapojil a vše funguje. Vpředu mám ale problém - repro nehraje, ani výškáč, ani středobas.

Zapojil jsem redukci na konektor z původního středobasu (zkoušel jsem oba) a ten zapojil jako input do výhybky. Výškáč mám napojený na výhybku k  otuput "TW" - pokud vím tak toto je pro výškáč. Středobas je samozřejmě taky output a to na kabeláž "FW."  Drátky mám plus na plus a minus na minus 😀.

Mohl bys mi to prosím zkontrolovat, jestli tam mám někde chybu? 

Odkaz ke komentáři

Nehraje z žádného... I kdybych měl prohozený polarity na reprácích, tak by museli alespoň nějaký zvuk vydávat. Ještě bych mohl zkusit prohodit polaritu mezi redukcí a výhybkou.I tak jsem si ale na 99,9% jistý, že je to zapojeno správně. Pokazím něco, kdybych zkusil mezi tou redukcí a výhybkou napojit + na -?

Zkoušel jsem i vyměnit redukci a nic. Když zapojím zpět původní repro, tak funguje. Teď snad jen zkusit prohodit výhybky, jestli není problém tam. Takovou smůlu ale snad mít nebudu.

Odkaz ke komentáři
  • o 2 týdny později...

Tak problémy vyřešeny, všechno namontováno, všechno hraje. Nevím co udělalo víc, jestli vytlumení, nebo nové repro, každopádně to teď hraje skvěle. Oproti originálu o několik levelů výš, a to i na sériovým rádiu. Samozřejmě to není žádný Bang & Olufsen, ale to ani nikdo nečeká. I basy to má příjemný, takže nemám ani potřebu shánět nějaký subwoofer. Jinak sada tlumícího materiálu z Ahifi vyšla úplně přesně. Zbyl mi jen jeden kus asi 20x10cm, který jsem nakonec využil na zadní plato. Jen teď doufám, že nikdy nebude potřeba rozebírat dveře, znovu už by se mi to dělat nechtělo 😀.

Každopádně díky za pomoc, Konny!

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Příspěvky

    • Zdravím pánové prosím o radu s pomoc  Sehnal jsem si zrcátka z O2 face na pred face mám zrcátka el.instslaci motorek  Vyměnil jsem instalaci a motorek nějak to nechce fungovat třeba okna nereagují na vnitřní ovladač  Když na klíčku podrzim odemknout tak okna dolů jdou všechna ale když podrzim zamknout tak okno řidiče nereaguje a sklopí se zrcátko jak to prosím mám rozchodit 
    • Zdravím, podařilo se vám vyřešit tenhle problém? Mám totiž na svém autě úplně ten samý. Rezonanční zvuk od motoru při 1100 ot a netuším co by to mohlo být. Jediné co mě napadá je spojka. 
    • Zdravím, začala mi skákat závada airbagů, na diagnostice to píše tyto chyby viz. foto. Mate s tím někdo zkušenost? Diky za rady… 
×
×
  • Vytvořit...