Přejít na obsah

Android - zapínání wi-fi hotspotu při BT spojení s autem


Doporučené příspěvky

Ahoj kolegové,

před pár dny jsem si pořídil Octavii 3. Abych využil potenciál jejího infotainmentu (Amundsen), začal jsem řešit připojení k internetu. CarStick je docela drahé řešení, navíc nestojím o USB stick čumějící ve voze. Android Auto je fajn, ale muselo by to nejdřív fungovat. Řešením se tedy jeví wi-fi hotspot z mobilu. Potíž je, že jsem od přírody tvor líný, takže permanentní zapínání a vypínání hotspotu je pro mě akorát otravné. Co s tím?

Zjistil jsem, že řešení je poměrně jednoduché. Rád se o něj podělím.

Jelikož bluetooth se spojuje automaticky po nastartování, zadání tedy znělo: pokud je telefon připojen k autu, aktivuj hotspot. Pokud připojen není, vypni hotspot.

K tomuto lze využít aplikaci Tasker. Je to velmi šikovná věcička s rozsáhlými možnostmi. Umožňuje provést operaci v telefonu na základě vstupu - např. určité události, akce, stavu atp. Koho tyhle věci baví, doporučuji se do toho trochu ponořit. Drobnou vadou na kráse je, že aplikace stojí tuším 3,49 USD, ale to se dá pežít.

Po instalaci aplikace a jejím spuštění vás čeká trochu otravného klikání - je třeba aplikaci povolit přístupy, odklikat různé tipy, atd. Není to na dlouho. Pokud máte možnost nastavení optimalizace baterie na jednotlivé aplikace, je třeba, aby Tasker nebyl "zatížen" optimalizací, tedy aby běžel na pozadí a fungoval okamžitě. Že by to byl nějaký žrout baterie jsem rozhodně nevypozoroval.

Nyní se můžeme dát do nastavení úkolu.

1.) V aplikaci se budete nacházet na záložce Profily. Klikněte na "+" v pravém dolním rohu. Z nabídky zvolte možnost "Stav", následně "Síť" a volbu "BT připojeno".
2.) U položky Jméno klikněte na ikonku lupy. Rozbalí se vám seznam párovaných zařízení, z nichž vyberete vaše auto. Následně se vraťte šipkou vlevo nahoře. U názvu profilu se vám objeví nabídka "Nový úkol" - klikněte na ni. Následně stačí kliknout jen na symbol zatřžení (tzv. tick), profil není třeba pojmenovávat.
3.) Nyní se nalézáte v nastavení úkolů. Klikněte na "+" v pravém dolním rohu. Z nabídky vyberte "Síť" a dále "Sdílení internetu přes WiFi".
4.) V kolonce Nastavit přepněte na možnost "Zapnuto". Zaškrtněte možnost "Udržet WiFi při zapnutí". Vše potvrďte opět šipkou v levém horním rohu.

Nyní je z poloviny hotovo. Aplikace bude reagovat na připojení vašeho telefonu k autu. Jakmile se tak stane, spustí se Wi-fi hotspot. Nyní nás čeká ještě druhá část, kdy zařídíme, aby se při odpojení hotspot vypnul - zejména kvůli úspože baterie našeho mobilu.

5.) V nabídce profilů podržte prst na nově vytvořeném profilu. Označí se a jeho název zoranžoví. Následně klikněte na symbol tří svislých teček a zvolte možnost "Klonovat".
6.) V nabídce profilů máme nyní tento profil duplicitní. U něj klikněte na symbol stavu BT připojeno. Otevřou se detaily, kde zaškrtněte možnost "Invertovat". Potvrďte šipkou v levém horním rohu.
7.) Poslední krok je opět v nabídce profilů, kdy u tohoto profilu klikněte na symbol zelené šipky, tedy na úkol. Otevřete tento úkol a v jeho nastavení přepněte v kolonce "Nastavit" na "Vypnuto". Opět potvrďte šipkou vlevo nahoře.

Tak, a je hotovo. Nyní se vám bude zapínat a vypínat Wi-fi hotspot podle toho, zda jste nebo nejste připojeni přes bluetooth k vašemu autu.

Odkaz ke komentáři
  • o 6 měsíců později...

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...