Přejít na obsah

Převodovka DSG 7st – Zkušenosti & Recenze


Doporučené příspěvky

Jaké jsou Vaše zkušenosti s převodovkou DSG 7 stupňovou? Zažili jste někdy cvakání v převodovce? Neváhejte napsat své zkušenosti (nejen s převodovkami u Octavie) a recenze do komentářů. Na více místech jsem narazil na velké problémy a poruchy při přeřazování mezi Parking a Reverse.

Nezapomeňte, že auta s DSG převodovkou se mají parkovat na ruční brzdu a až poté dáte P, aby se převodovka neničila a neopírala se o ní celá váha auta. Postup parkování s automatickou převodovkou (s manuální ruční brzdou) při nerovném parkovacím stání:

Jak parkovat s DSG převodovkou?

  1. Nejdříve nohou sešlápnete brzdu
  2. Pak dáte na řadící páce polohu "N"
  3. Auto si samo najde parkovací polohu
  4. Zatáhnete ruční brzdu
  5. Jako poslední dáte řadící páku do polohy "P"

Pokud máte vůz s funkcí autohold, tam se parkovací brzda dává automaticky.

převodovka dsg 7st zkušenosti recenze Škoda.jpg

Odkaz ke komentáři

Cvakání v automatické převodovce DSG

Parkovací západka slouží k zajištění vozidla proti pohybu při zastavení v případě, že není zatažena ruční brzda. Parkovací západka je integrována v diferenciálu. 

Zapadnutí parkovací západky je čistě mechanická záležitost a ovládá se pomocí lanka bovdenu, mezi volicí pákou a parkovací západkou. Uvedené propojení se používá výhradně k ovládání parkovací západky. 

Přesunutím volící páky do polohy P parkovací západka zapadne. To znamená, že se výstupek parkovací západky nachází mezi zuby kola parkovací západky.

Cvakání v převodovce DSG.jpg

Odkaz ke komentáři

Vzhledem k tomu, že toto téma je všeobecné, a není zařazeno v žádné z kategoriích ke konkrétnímu vozidlu, bylo by na místě uvést, že v novodobých Škodovkách se objevují dvě převodovky DSG7 mezi kterými jsou dost zásadní rozdíly, jak ve spolehlivosti tak v konstrukci. 

Vyhlášená starší DQ200

Máme tady vyhlášenou převodovku DQ200 což je starší verze, osazená suchou dvouspojkou omezená maximálně na 250Nm opředenou všemožnými problémy. 

7st převodovky DQ380 / DQ381

Dále tu jsou pak převodovky DQ380 respektive DQ381. Což je také sedmistupňová převodovka akorát vycházející z celkem spolehlivé "mokré" 6q dvojspojky DQ250. 

Ohledně problémů DQ200 jsou popsány stovky stránek. Od problémů s mechatronikami, výměna syntetického za minerální olej v průběhu výroby atd. 

@Oktavián

Pokud čerpáš nějaké podklady pro článek, nebo nevím k čemu by toto obecné nekonkrétní téma jinak sloužilo, proč se neobrátíš na odborníka v oboru, kterým je třeba mnou několikrát zmiňovaný Ivan Sixta. Poměrně dost ohledně závad má popsáno na svých stránkách. 

http://www.prevodovky-sixta.cz/index.php/opravy-mechatronik-7st-pevodovek-dsg

Reálná zkušenost ať tu jen neplkám, máme DQ200 v Octavii III z března 2013, jedna z prvních. Přestože to auto má najeto nějakých 60Tkm (reálně), tak byla převodovka řešena již několikrát, ať už zmíněná výměna oleje v rámci servisní akce, tak kompletní výměna mechatroniky atd. Další fakt je, že z důvodu této převodovky byl motor 1,8TSi 132Kw omezen na kroutícím momentu na úroveň 1,4TSi která se v té době taktéž montovala a to 250Nm. To mi přišlo jakože velká škoda a zahození potenciálu tohoto motoru.. 

Odkaz ke komentáři
  • o rok později...
  • o 8 měsíců později...
  • o 2 týdny později...
V 4. 4. 2023 at 17:48, davidholy99 napsal:

Zdravím, mohl bych poprosit o radu, zda se k 2.0 tsi 140KW DKZA jeste bez DPF davala spolehlivější převodovka DQ380/381 se 7st a bojím se aby tam nebyla dq200 co se jí víc kazi spojky.dekuji 

Zdravím, mám Octavii 3 po faceliftu, čtyřoko, r. v. 2018, 2.0 TSi, 4x4, combi s DSG 7° a je tam DQ 381 a funguje 100%, dokonce jsem nezaznamenal ani, že by škubala za studena při rozjezdu. 

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Příspěvky

    • Zdravím pánové prosím o radu s pomoc  Sehnal jsem si zrcátka z O2 face na pred face mám zrcátka el.instslaci motorek  Vyměnil jsem instalaci a motorek nějak to nechce fungovat třeba okna nereagují na vnitřní ovladač  Když na klíčku podrzim odemknout tak okna dolů jdou všechna ale když podrzim zamknout tak okno řidiče nereaguje a sklopí se zrcátko jak to prosím mám rozchodit 
    • Zdravím, podařilo se vám vyřešit tenhle problém? Mám totiž na svém autě úplně ten samý. Rezonanční zvuk od motoru při 1100 ot a netuším co by to mohlo být. Jediné co mě napadá je spojka. 
    • Zdravím, začala mi skákat závada airbagů, na diagnostice to píše tyto chyby viz. foto. Mate s tím někdo zkušenost? Diky za rady… 
×
×
  • Vytvořit...