Přejít na obsah

Chlazení v kabině


Doporučené příspěvky

Dobrý den, 

 

potřeboval bych poradit. 

Mám Octavii z roku 98, téměř v plné výbavě, s výjimkou ABS a bohužel právě klimatizace. Koupil jsem ji zhruba 4 roky zpátky a tehdy mi bohužel při nákupu nedošlo, jak je klimatizace důležitá - chyba prostě. 

No, auto mi přirostlo k srdci a tím pádem bych jej měl rád ještě dlouho, snažím se o něj starat, ale každoročně v létě to je docela šílené a já s ní docela dost jezdím i dálky a takhle je to skutečně obtížné. 

 

Rád bych našel nějakou možnost, jak ochladit vzduch v kabině v letních měsících. 

Kdysi jsem měl rozhovor s jedním mechanikem, který mi sice říkal, že se dodatečná montáž nevyplatí kvůli ceně, ale pokud bych sehnal auto, třeba jinak nepojízdné, s funkční klimou, možnost by tu byla. 

Ale nevím, nerad bych zase investoval zbytečně velké peníze, navíc ještě, kdyby to mělo bejt bez efektu, nebo to třeba pak ztrácelo na výkonu nebo se podělalo něco jiného. 

Jsou třeba možností nějaké přenosné klimatizace? Máte zkušenost? Nepředstavuju si účinek jako od klimatizace, ale aspoň nějaký studený čerstvý vzduch po dobu jízdy. 

 

Nějaké typy ke zmíněným možnostem? Nebo něco další možnosti? Byl bych vděčný, rád bych auto zachoval ještě dlouho, ale vidím, že ty léta bez toho moc nepůjdou. Existuje možnost? 

 

Odkaz ke komentáři

Je mi jasné, že ta přenosná klimatizace to nevychladí, ale zároveň doufám, že by mohla alespoň dodat čerstvý studený vzduch, tedy, že by to mohlo být snesitelnější. 

Pochopitelně bych se přikláněl k doinstalaci klimatizace, ale nemám moc cenovou představu za práci. 

Máte ještě někdo nějaké typy, či postřehy? 

Odkaz ke komentáři

Mít dárce, tak je to jenom práce, nic víc, nic míň. Dát tam manuální klimu nebude zase tak strašný problém. Větší problém asi bude sehnat dárce, těch benzínů 1,6 &klima  zase tolik nebude. Pak je  ale stejně otázkou, jestli je v pořádku kompresor a chladič - chladič bych asi dával zrovna nový.

Je mi jasné, že v létě bez klimy je to opruz. Já ji ale zapínám minimálně, spíš kvůli pasažérům, než kvůli sobě. Osobně by mi stačilo střešní okno. Když jsem si v roce 2000 koupil první Octávku  před fl., Tak jsem si ji vybral právě kvůli střešnímu oknu (šíbru). Klimu jsem nepotřeboval. U druhé v 2004 bohužel byla jen klima. Střešní okno, alespoň vyklápěcí jsem si nechal dodělat. Jo a u obou aut jsem si dal tmavé fólie  na skla, to taky hodně pomohlo. Bohužel fólie&okno může být teoreticky za stejné peníze, jako dárce ... .

Odkaz ke komentáři

Dodálání klimatizace není technicky zas tak hrozné, dodělával jsem jich poměrně dost, horší je ekonomika a stav dílů.

Díly 1,6/74-75kW jsou stejné jako 1,8T 2,0.....  respektive mimo dvou trubek s každou motorizací (snad si to ještě dobře pamatuji) octavia 1, Je potřeba:

modul topení s panelem, 3x klimatrubka, kompresor, řemen, jednotka chlazení, elektroinstalace, průchodka na trubky, kondenzát, držák trubek, těsnění, senzor tlaku, čidlo teploty, chladič....podle výbavy komplet dvojité sahary, termospínač

1,6/74 má výhodu v přípravě držáku na klimakompresor, velkém chladiči....

Jestli někde najdeš dárce, z kterého si budeš moci vše vykuchat za zajímavou cenovku, není moc co řešit  ideálně brát z auta nad rok 2001 - novější elektrika klimy

Odkaz ke komentáři

Moc vám všem děkuji,

jsem rád, že mě nikterak neodrazujete a že se mi dostalo odpovědi, že pokud by se mi podařilo sehnat ty díly nějak za rozumnou cenu a v dobrém stavu, tak že to může mít cenu.

Totiž takhle, já plánoval to auto zhruba po dvou letech prodat, ale určitě to znáte, přirostlo k srdci a nějak to nejde. Ale ta klimatizace je fakt potřeba, když chci jezdit dálky i jindy, než v noci. Auto má najeto poctivých 200 tisíc a věřím, že při nějaké rozumné údržbě může vydržet ještě alespoň dvojnásobek, tím pádem mi přijde, že dodělat tu klimatizaci má smysl, pokud chci auto zachovat.

Ještě nějaké postřehy, nápady?
Než začnu obvolávat inzeráty a shánět díly, není tu někdo, kdo by třeba měl díly, nebo chuť nějak pomoci, pokud má zkušenost? 

 

Děkuji. 

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Příspěvky

    • sice jsi v sekci OIII,ale pokud jsi na FB-spoj se s Daniel Haborák,ten 100% poradí co a jak  
    • Zdravím pánové prosím o radu s pomoc  Sehnal jsem si zrcátka z O2 face na pred face mám zrcátka el.instslaci motorek  Vyměnil jsem instalaci a motorek nějak to nechce fungovat třeba okna nereagují na vnitřní ovladač  Když na klíčku podrzim odemknout tak okna dolů jdou všechna ale když podrzim zamknout tak okno řidiče nereaguje a sklopí se zrcátko jak to prosím mám rozchodit 
    • Zdravím, podařilo se vám vyřešit tenhle problém? Mám totiž na svém autě úplně ten samý. Rezonanční zvuk od motoru při 1100 ot a netuším co by to mohlo být. Jediné co mě napadá je spojka. 
×
×
  • Vytvořit...