Přejít na obsah

Ethanol e85


Doporučené příspěvky

Aut bude možná dost (obecně v Česku, nejen tady na fóru), řada zvládne tankovat E85 i z výroby, ale minimum řidičů to bude tankovat. Běžná N95 stojí okolo 27 Kč, takže se to nevyplatí. Boom zažil ethanol v době, kdy se benzín blížil 40 korunám, v té době to přinášelo slušné úspory. Ale kdo ví, jestli se na takové ceny ještě někdy dostaneme. Pořád se strašilo nedostatkem ropy, že brzy dojde, že bude drahá a ceny klasických paliv půjdou nahoru, a stále se nic takového neděje. A když už někdo chce šetřit, tak si koupí hotové auto na CNG nebo předělá auto na LPG, a bude jezdit mnohem levněji. Ale i u toho plynu je pořád nevýhoda, že se s ním nedá pořádně nikde zaparkovat.

Jo, ze sousedních zemí na tom bylo nejlépe Německo. Tam jsem tankoval před lety i pod jedno euro. V Rakousku nabídka byla celkem slušná, ale cena vysoká. Slovensko snad ethanol nikdy nemělo a v Polsku díky levnému benzínu šlo také jen o několik málo pump. Akorát Maďarsko na tom bylo podobně jako my, možná ještě lépe. Ale všechny tyhle země s E85 skončily po skončení daňového zvýhodnění, kdy se ethanolové složky neplatí spotřební daň. Tak to dopadlo i ve Velké Británii.

U mě se ten ethanol nejvíce vyplácel ve Francii a kdysi ještě ve Skandinávii. Ale teď sám nevím, jestli se za hranice s tímhle autem ještě podívám. Možná jej ještě letos projedu po německých dálnicích, dokud jsou zdarma. Ale jinak jsem si na nový vůz zvykl až překvapivě rychle a i třeba kvůli bezpečnosti a pohodlí to spíš vidím na to, že delší cesty už budu podnikat jen s novým vozem. 

Ale možná, že někdy podniknu nějakou okružní cestu po Francii, dokud tam ještě ethanol mají za dobrou cenu. Ale na nějaké velké evropské retro cesty bych už stejně musel přejít komplet na benzín. 

Odkaz ke komentáři

Jo, teorii jsem za ty roky zvládl celkem dobře :-). Trochu mě mrzí, že v tomto směru nezafungovala více EU (byť by se zase jistě objevilo spousta křiklounů o diktátu EU) s větší podporou ethanolu jako samostatné paliva namísto přidávání biosložek do běžných paliv. Rozumím tomu, že 5 nebo 10% v běžném palivu udělá, co do objemu obrovské množství, než 85% ethanolu v palivu, které tolik lidí netankuje. Ale za těch deset let už tu mohla být většina aut schopná tankovat E85 bez přídavných jednotek a s dobrou cenovou politikou třeba jako ve Francii mohlo jít o slušnou alternativu. Lepší, než to cpát do běžných paliv, kde pak někteří tvrdí, že to ničí motor, který na to není upraven z výroby (To je otázka, ale je možné, že současné motory, aby splnily přísné emisní normy, mohou být na biosložky více háklivé, než můj motor v RS, který i bez úprav vydržel statisíce km na E85).
 

Od přestavby na E85 jsem najel 334 tisíc km a z toho 307 čiště na E85. Takže poměr benzínu za ty roky je pár procent ze zemí, kde nebyl. Především Velká Británie a Španělsko, a trochu Itálie, Rakousko. Do loňska jsem neměl problém obě paliva kombinovat. Ale loni, když mi na dovolené odešla palivová pumpa, mi tam servis dal nějaké zvláštní, které na benzín jezdí špatně, auto netáhne, nejde do otáček, což je problém třeba do kopců. Takže i proto se teď benzínu vyhýbám. Možná se zase vrátím k originál čerpadlu, které mělo velkou výdrž a rozumělo si oběma typy paliv, byť nedokázalo dodat dostatek paliva pro ethanol. Nebo zase sáhnu po tom výkonnějším, co jsem tam měl, ale které mi vydrželo asi jen 50 tisíc km. Tím, jak už nejde o primární vůz s velkým nájezdem, moc mě to netrápí. Minimálně do té doby, než zmizí E85 z mého okolí nebo se nerozhodnu s autem vyrazit někam dál.

Byť jsem dlouhá léta pokukoval po šestiválci BMW, nakonec jsem z řady racionálních důvodů zůstal věrný Škodovce. Logicky by se nabízela RS, ale trojková měla hodně omezenou výbavu a čtyřková mě nezaujala svým motorem. A tak jsem si pořídil tu nejsilnější aktuálně dostupnou Škodovku, tedy Superba Sportline v plné výbavě lehce upraveného na 260 kW / 350k / 430 N.m. I když jsem najezdil desítky tisíc km ve trojkové Octavii, šlo o smradlavé nafty a to auto mi nikdy k srdci nepřirostlo. Ale na Superba jsem si zvykl hodně rychle a když teď přesedám do RS, tak je to podobné, jako když jsem před lety střídal RS a 40 let starou Š120 po dědovi. Když jsem střídal Octavii 3 a Octavii 1 RS, tak jsem se vždy rád vracel do RS. U Superba už takový pocit nemám, nejspíš proto, že jde o celkem silné auto narozdíl od naftových Octavií. Od března jsem se Superbem v Česku najezdil přes 30 tisíc km, takže nějakou zkušenost už mám a jsem spokojen s tou volbou. Jistě bych si uměl představit lepší auta, ale ta jsou finančně mimo mé možnosti. A když jsem se nedávno díval na nabídku ostatních značek, tak je vlastně zázrak, že se takto silný motor v českém autě objevuje, protože řada automobilek nic takového vůbec nenabízí. Dost možná další generace Superbu ani nic takového pod kapotou mít nebude a budeme se muset spokojit s nějakou hybridní 1,5. 

Odkaz ke komentáři

Mas pravdu, ze kdyby se E85 prosadilo, tak by na tento druh paliva pristoupily i automobilky.

Dej do RS zase to silny cerpadlo, ted teda tolik nenajedes, tak ti urcite vydrzi dlouho. 

To mas dobryho nastupce, ten motor musi fakt krasne jet a celkove ten Sup je proste na jine urovni nez RS. Kdyz jsem ridil kamaradovyho Passata s 1.4 tsi CNG s DSG v plne palbe, tak jsem si pak taky pripadal, ze ta moje 1.6 je nejaky zebrinak 😂

Za kolik jezdis s takovym motorem? 

Odkaz ke komentáři

Podle mě by toho ani moc měnit nemusely. Předpokládám, že snad každá evropská automobilka nabízí vozy pro švédský trh, takže zkušenost s ethanolem mají. Ale to se mělo řešit před deseti lety, pochybuji, že by se teď k ethanolu plošně vraceli, když tlačí hybridy a elektřinu. To už bych větší šance dával vodíku. Ale třeba dotáhnou výrobu biopaliv z řas v moři, nebudou zabírat zemědělskou půdu, a pak to třeba bude protěžované palivo. Ale moc tomu nevěřím.

Jo, možná to tak udělám, ale i s aktuální konfigurací auto jezdí, takže se mi do něj nechce vrážet další peníze jen proto, že si jednou za čas budu chtít užít :-). Nové auto jsem kupoval právě proto, že už mě nebavilo vrážet do skoro 20 let staré RS desítky tisíc ročně. Ale uvidím.

Ano, na dnešní poměry je to parádní motor, byť bych si tam uměl představit třílitrový šestiválec, který se dává do Audi S5 nebo RS5. Ale to už bych chtěl moc. Vlastně zázrak, že tuhle variantu dvoulitrového motoru do Superbu dávají, že to neomezili třeba jen na tu slabší verzi. Vždyť tento motor nemá ani Kodiaq. A je to také nejsilnější motor, který má Arteon, vlajková loď VW. Takže opravdu zázrak, že se dostal pod kapotu Superba. Jsem opravdu zvědavý na Superba 4, co ten přinese. Očekávám, že nejsilnější motor už bude nějaký hybrid a po změně generálního ředitele (kterému prý bylo vytýkáno, že pod jeho vedením byla Škodovka moc dobrá) to budou nějaké slabší varianty než bude mít VW. 

Ono by bylo smutné, kdyby svezení v Superbu s počátkem výroby 2015  bylo horší svezení než s Octavii první generace, která se objevila v roce 1996. 19 let vývoje musí být někde znát. Samozřejmě záleží na tom, co od auta člověk čeká. Pokud jde o zábavu, tak mi přijde Octavia 1 RS lepší, je to takové surové a mám pocit, že přenos informací z vozovky přes pneumatiky do volantu a rukou je lepší. U nových aut mi přijde to řízení takové gumové, přeposilované. Ale ani Octavia 1 RS byla díky svým velkým přesahům spíš auto na přímou akceleraci, než na nějaké dovádění v zatáčkách. 

Ale pokud člověk bere auto jako pohodlný a bezpečný dopravní prostředek, pak je Superb 3, obzvlášť s mým motorem, někde jinde, než Octavia 1 RS. S oblibou tvrdím, že čím silnější auta mám, tím jezdím klidněji, pomaleji. Nejrychleji jsem jezdi ve Š120 a když jsem předjížděl silná auta, nechápal jsem, proč jedou tak pomalu. Určitě to souvisí i s věkem, ale od koupě RS a poté, co jsem se na počátku vyblbnul, jsem pochopil proč majitelé nadupaných aut nemusí nikomu pořád dokazovat, že mají nejsilnější auto na silnici. A nová auta s adaptivními tempomaty a automatickými převodovkami klidnou jízdu podporují. V RS mi vadilo, že když jsem si nastavil tempomat, že jsem pořád někoho dojížděl, nebavilo mě jezdit v kolonách, kdy jsem musel pořád řadit a raději jsem všechny pokud možno předjel, abych měl před sebou čistý vzduch. U Superba, který si řadí sám, sám brzdí a udržuje bezpečnou vzdálenost mi nedělá problém jet dlouho v koloně, která mění rychlost mimo obec z 80 na 100 a zpět. Tím spíš, když vidím, že kolona je dlouhá a třeba za 20 km bude dálnice. 

V autě je adaptivní podvozek, takže jsem se radoval, že si budu moci nastavit tvrdý, na jaký jsem byl zvyklý v RS a měkký si budu dávat jen na rozbitých okreskách. Ale postupem času jsem přešel na střední hodnotu a nakonec jsem skončil u nejměkčího nastavení, který se pohodovou jízdu a české silnice hodí nejlépe. A vyhovuje mi celkové nastavení předvolby Comfort, kde je na pohodu nastaveno vedle podvozku i řízení, převodovka a další věci. To je jedna z výhod tohohle auta, že to může být pohodlná limuzína, ale stačí zmáčknout jedno tlačítko a je z toho celkem divoch v rámci možností takto velkého vozu. Nikdy jsem neměl v oblibě velké vozy, ale Superb mi uvnitř přijde celkem útulný a ne až tak velký ve srovnání s Octavií. A i při dovádění v zatáčkách mi Superb přijde podobně schopný (nebo neschopný), jako Octavie. 

Možná to vyznívá, že Superb je to nejlepší auto fanatického Škodovkáře, který nikdy dlouhodobě neřídil jiné pořádné auto, ale tak bych to nebral. Spíš mi tam přijde dobrý poměr cena / výkon. Sportline vzhled se mi líbí a zároveň je to nenápadné auto, nejsou na zádi provokativní písmena RS (většinou stejně poháněná nesportovním smradlavým dieselem). Pojistka i servis na rozumné úrovni. A i věhlasnější značky té zábavy dnes už nabízí za více peněz méně díky runflatům. Jediný problém se Superbem v téhle konfiguraci mám, že stačí trochu nepozornosti, trochu více sešlápnout plyn a na okresce předjíždíte auta 180 km/h, i když pocitově to v autě vypadá na 120. 

Dlouhodobou spotřebu mám 8,3 a stále klesá, jak se s autem postupně sžívám. Papírově má auto žrát 7,4, což jsem bral jako nereálnou hodnotu, ale poté, co jsem absolvoval jednu 300 km cestu (nastavení EKO, kdy auto dává při uvolnění plynu auto dává neutrál) se spotřebou 6,7 si umím představit, že za určitých podmínek, se těch kombinovaných 7,4 změřit dá. Ale kdyby u auta uváděli 8,5, odpovídalo by to více realitě. Je to benzín, navíc celkem silný, takže hodně záleží na stylu jízdy a jak moc člověk využívá potenciál motoru. Má nízká spotřeba souvisí s tím, že většinu kilometrů mám nalítánu s rodinou, kdy není moc prostor ani chuť blbnout s autem. A na krátké popojíždění po městě používám Octavie. Do Německa na test neomezené rychlosti na dálnici se teprve chystám, ale předpokládám, že tam nebude problém mít kombinovanou spotřebu blízko 20 litrům. Při blbnutí u nás nebyl problém jezdit za 12 litrů. 

Ještě musím zmínit 70 litrovou nádrž, to je parádní. Tím spíš, když člověk Octavia 4 má jen 45 a ve variantě RS dokonce jen 40 litrů (Octavia 1 měla 55, reálně spíš 53, ale dalo se do ní nacpat přes 60). Nezlobil bych se i za 100 litrů výměnou za o něco menší kufr, ale i těch 70 litrů je fajn ve srovnání s ostatními Škodovkami. Někdy, když budu mít chuť, zkusím ujet 1000 km na jedno natankování :-).

 

Odkaz ke komentáři

Ty by jsi mohl napsat nejakou knizku, vzdycky se dokazes tak rozepsat, ale dobre se to cte 😉👍

Ethanol uz je proste mrtva zalezitost, ten uz ve velkym nevrati... 

Ten Sup musi byt opravdu perfektni a vubec se nedivim, ze jsi z neho tak nadseny. RS zase bude jak pises na zabavu, protoze si to v nem vic uzijes, mas vic informaci od silnice atd.

Ty nadrze u novych aut taky nechapu, asi je delaji mensi kvuli tomu, aby se snizila vaha auta a tim i jakoze emise? 

Odkaz ke komentáři
  • o 7 měsíců později...

Jsem nějak zapomněl reagovat 🙂

Ano, prý to tak je. Prý se test spotřeby dělá s plnou nádrží a proto výrobci dávají menší a menší nádrže do nových vozů. To mi přijde totálně ujeté a jasná ukázka, kam touha po snižování emisí může dojít. Přitom by stačilo stanovit, že test spotřeby se bude dělat s 20 litry paliva v nádrži. Nová Fabia tak má mít malou nádrž, ale za příplatek si člověk může koupit větší. A podobně to má třeba i BMW. Takže to, co bylo dřív zdarma i u základního modelu, za to si dnes člověk musí připlatit. Být to na mě, tak dávám do větších aut nádrže 100+ litrů. Kufry jsou tak obrovské, že 50 litrů pro palivo se ztratí. Jsem rád, že aspoň Superb má 70 litrů nádrž. Ale tam to je opravdu strop, víc jak 71 jsem do něj nedal. Když pistole cvakne, o moc víc se do něj nevejde. V Octavii I jsem do nádrže po cvaknutí dostal i 10 litrů, když jsem zrovna potřeboval. Třeba ve Francii, když jsem tankoval ethanol za 10-12 Kč nebo v Norsku, když jsem potřeboval ujet přes 1200 km bez ethanolové pumpy :-).

Odkaz ke komentáři

V pohode, nic se nedeje 😉

To je teda drsny s tema nadrzena a he to opravdu postaveny na hkavu. S malou nadrzi auto projde testem a kdyz si pak zakaznik tedy priplati za vetsi nadrz, tak uz to nikomu nevadi? To je postaveny na hlavu... 🤦‍♂️

Jinak souhlasim, velky auta by mely mit velkou nadrz, ale EU to proste vidi jinak a tak je to skoro se vsim. Bohuzel... 

Odkaz ke komentáři

Jo, je to postavené na hlavu. A u těch aut, kde se za větší nádrž připlácí, předpokládám, že zbytek auta bude stejný. Takže to ani není na úkor motoru. Prostě s malou nádrží tam je někde zbytečný prostor - jen kvůli nepatrně nižší spotřebě, nižším emisím. Ale uvidíme, až s tím Škodovka oficiálně vyjde. Ale půjde o další položku, kterou bude člověk řešit při koupi ojetého vozu. 

Doufám, že při tom měření aspoň používají přesnější tachometry, ne ty v autech. Protože pokud by brali ujeté kilometry a rychlosti podle originál tachometrů, mají o 5% zkreslené hodnoty. A nebo i proměřování o 5 až 10% také souvisí s papírově nižší spotřebou, aby automobilky splnily přísné emisní limity? 

Je zakázané upravování kilometrů, ale nikomu nevadí, že pneumatiky uvedené v VTP zvyšují skutečný nájezd kilometrů. 

Odkaz ke komentáři

Loni jsem tu psal, že už bude s ethanolem asi konec a po roce na něj zase začínám aktivně jezdit. Před rokem stál benzin podobně jako ethanol, hlavně na Tank Ono. A po roce stojí ethanol stejně jako před rokem, ale benzín zdražil o 7 Kč na 30 Kč a více, o značkových pumpách a prémiových palivech nemluvě. 

Mám to štěstí, že u nás KM Prona prodává ethanol za 22,9, s jejich kartou za 22,4, takže aktuálně provětrávám staré RS a Superb spí v garáži. Spotřeba obou aut je stejná a rozdíl v ceně celkem výrazný. Takže dokud se současná vládní opatření nezmění a nebude možné jezdit někam na výlety, na kratší cesty do 100 km budu využívat staré RS. A jsem celkem rád, že se trochu projede.

Jen je škoda, že loni E85 zmizelo z většiny pump Tank Ono. Bylo to unáhlené a dle mě by bylo lepší mít v nabídce E85 namísto N98. Tvrdí se, že většina paliv na dobrých pumpách má 97 oktanů a naopak dražší paliva s větším oktanovým číslem se moc neprodávají, degradují, takže i proto do Superba, i když by měl mít primárně N98, tankuji N95 plus aditiva.

 

Odkaz ke komentáři

To jsou novinky... 😃👍

Myslel jsem, ze je s ethanolem uplnej konec, ale ty jsi ho nakonec vzkrisil. Je i dobre, ze RS zase bude jezdit. Na benzin jsi s nim asi moc nejezdil, ze? Muzes napsat kolik ma vubec najeto? Vim ze jsi s nim jezdil po cele Evrope, tak se ptam jen se zvedavosti 😃

Ja zas jezdim na LPG, kde je uspora oproti benzinu znacna, ale ted i LPG zdrazilo, nevim co se zase deje, ze jdou ceny nahoru. S Ethanolem ale taky neco usetris, snad ho taky nezdrazi, kdyz uvidi, ze ma o nej nekdo zajem 😂😂

Odkaz ke komentáři

Ethanol má smysl pro někoho, kdo bydlí v okolí pumpy, kde za něj navíc nechtějí moc peněz. Jsou pumpy, kde si za něj účtují třeba 26 Kč, 27 Kč. To je pak mimo realitu i při dnešních cenách paliv. Možná tak pro lidi, co to míchají 1:1.  Ale jakmile chce jet člověk dál, je to problém. Dnes bych si na ethanol auto nepředělával, ale když už to v autě mám, využívám toho. A i -20 stupních to při parkování venku nastartovalo, i bez předehřívání. Takže další mítus vyvrácen.

Minulý týden jsem překonal 530.000 km, ale už to moc nenaskakuje, za rok jsem s ním najel jen 10.000 km. Za stejnou dobu jsem se Superbem najel 70.000 km.

U LPG je dobré, že se ta cena drží dlouhodobě na půlce ceny benzínu, někdy i níže. Je právě škoda, že cena ethanolu není u nás stejná jako ve Francii, kde ethanol stojí stejně nebo méně jako LPG. Stát ethanol 13 - 15 Kč, tak je to paráda.

 

Odkaz ke komentáři

Za ty roky mělo RS prvotřídní péči autorizovaného servisu, takže ještě aby nefungovalo :-). Akorát mám smůlu na karosérii, která rezne, a po takové náloži kilometrů je i interiér ve špatném stavu. Přední sedačka už je hodně rozpáraná a světlý interiér, který má RS z výroby také není moc vhodný na rodinný vůz s dětmi. I kombinace kůže a látky není moc trvalá. To byl i důvod, proč jsem šel do nového auta. Pokud by RS mělo vypadat k světu, musel bych vyměnit půlku kastle a interiér, což se mi úplně nechtělo. Ale nechávám to pořád otevřené, že do toho někdy zainvestuji, jako do veterána.

Já mám s plynem jediný problém, a to je nemožnost parkovat v podzemních garážích, což jsem tady psal už několikrát. Takže na delší cesty pro mě nepoužitelné. A LPG nebo CNG z výroby by se mi líbilo, ale kdyby to bylo v motoru, co mám v Superbu nebo v nějakém šesti- nebo osmiválci. Ale nic takového se u nás pokud vím neprodává. Něco jako když si lidi koupí Ameriku s pořádným motorem, a pak to předělají na plyn. Ale pořád by tam byl problém s těmi garážemi. To by měli změnit.

Jinak k tomu, jak jsem jezdil na benzín. Naposledy jsem benzín tankoval přes 40.000 km, v červenci 2019 v Andoře, cestou ze Španělska. Od té doby jen E85, ale to jen díky kanystrům, které mi pomohly od toho července vyrazit dvakrát na týden do Francie, jednou na víkend do Mnichova, a dvakrát do Polska. Pak přišla Corona a Superb, takže se přestalo jezdit a RS jsem vytáhl jen na výletování v Česku na Karlovarsku, kde je ethanol dostupný na KM Prona Žatec a ve Vojtanově na Tank Ono. 

Odkaz ke komentáři
  • o 2 měsíce později...

Tak Tank Ono definitivně zrušilo ethanol na svých čerpacích stanicích. Na začátku byli průkopník tohoto paliva a teď konec. V době, kdy cena benzínu je zase tam, kde byla dříve, tedy v době, kdy E85 normálně prodávali skoro na všech jejich pumpách.

Snad aspoň na KM Prona zůstane, protože by mě dost štvalo, že palivo skončí v době, kdy jsem si koupil novou pumpu právě kvůli E85.

Odkaz ke komentáři

Sem tam po republice vídám ještě ethanol, ale často za nesmyslnou cenu. A to je pak otázka, kdo jej tankuje a jestli nejde jen o nějaký starý zbytek. Netuším, jak dlouho může být palivo v nádrži na čerpací stanici. Ale přijde mi, že klidně rok podle toho, jak dlouho se vytrácel ethanol z čerpacích stanic Tank Ono.

Takže ano, pokud podobný pozvolný ústup bude i u KM Prona, tak pak už u nás nebude mít ethanol smysl. Možná ještě tak vyrazit do Francie nebo Švédska. Švýcarsko neberu v potaz, tam sice je, ale drahý ve srovnání s benzínem.

A vlastně si ani nejsem jist, jestli bych vůbec po nějaké pauze tankoval ethanol. Když jsem přecházel někdy před 10 lety, po krátké době odešlo čerpadlo. Takže bych asi nechtěl riskovat, že třeba po 50.000 km na benzín mě něco podobného bude čekat někde ve Francii nebo Švédsku. 

Ale jsem optimista. KM Prona nedávno zrekonstruovala pumpu v Liberci a na ní se E85 objevilo. To by snad nedělali, kdyby plánovali jeho konec.

Upraveno uživatelem Prazdroj
Chyba textu
Odkaz ke komentáři

Podle mě už od počátku byl ethanol jen palivo, které se tu objevilo nějak na truc. Ford, Renault, Dacia, Volvo nebo Saab na něj mohli jezdit v základu, ostatní automobilky aspoň nějaké typy motorů s podporou pro E85 ve Švédsku také prodávali. Ale tady u nás se nic oficiálně nenabízelo. Snad jen Saab to uváděl v cenících. Ale ono je to podobné i s LPG. Až CNG začíná mít trochu větší prostor. 

V takovémto prostředí, ještě pod tlačenkou petrol lobby a rádoby odborníků, tak ethanol zůstal jen palivem pro šetřílky, kteří to míchali v různém poměru, a pak nadávali, že auto blbě startuje. Těch, co se svěřili pokoutným servisům a jejich instalacím, bylo poskrovnu. A i mezi těmi instalacemi byly rozdíly. A určitě tomu nepomohly ani obrovské marže na čerpacích stanicích. 

Přitom to palivo tady s námi bude i nadále, stále jde o nedílnou složku naturalu, takže se ho dost možná prodá na litry více, než různých prémiových paliv s vyšším oktanovým číslem.

Odkaz ke komentáři

Mně to u toho plynu také přijde jak lobby. LPG je tu takovou dobu, ale v sérii to nabízí snad jen Fiat. CNG je v nabídce až posledních pár let, ale nabídka také hodně omezená. Jestli ten vývoj je tak drahý a nevyplatí se to nasadit třeba čtyři motorizace, ať si člověk může vybrat i vyšší výkon? A jak říkáš, tlačí se CNG, ale ten má zase malé rozšíření na místech, kde se dá tankovat. LPG je celoevropsky mnohem lépe pokryté, ale auta chybí. 

Jinak jsem koukal i na stránky KM Prona, kde mi přijde, že se E85 také vytrácí. Už jen 4 čerpací stanice a řekl bych, že jich ještě nedávno bylo určitě více. Minimálně Žatec ještě loni. Tak jsem jim napsal, jak to je. Abych nevyměnil čerpadlo na ethanol a nezjistil, že jej za pár měsíců nebudu moci používat.

Odkaz ke komentáři

Taky si myslim, ze to CNG je nejaky lobby. LPG tu uz bylo pred 30 lety a dlouho tu jeste bude. Nastesti se daji i nove motory (i TSi) predelat na LPG, protoze je i na predelani tento system levnejsi nez CNG, je jak pises dostupny po cele Evrope a v aute porad zustava velka nadrz na benzin. 

No podle toho co pises i KM Proma asi upousti od E85. Cerpadlo na Ethanol nemuze fungovat na benzin? 

Odkaz ke komentáři

Nikde jsem nic nenašel, hledal jsem nějaké změny v legislativě, ale články byly jen z roku okolo 2015, že se dotace prodlužují na dalších pět let. Pak ještě nějaké z roku 2017, kde se mluvilo o tom, že EU chce podporovat biopaliva druhé generace, tedy z nějakého biodpadu, řas. U nás se biopaliva dělají ze řepky (nafta) a z pšenice, kukuřice (benzín). Jsem zvědavý, jestli se konec dotací týká jen E85 a bionafty nebo i té složky v běžných palivech. Pak by ještě více zdražila.

Jinak odpověď KM Prona:

Citovat

Bohužel, vzhledem ke změně legislativy týkající se tohoto paliva, už jen  E85 doprodáváme tzn. že postupně bude z našich čerpacích stanic mizet. Ruší se státní podpora, takže nejen my, ale  i ostatní prodejci PHM ji již pravděpodobně nebudou nabízet. V případě, že se podmínky pro obchodování změní, jsme připraveni palivo začít znovu nabízet. 

Takže se po nějakých 10 letech zase vrátím k benzínu, škoda.

Na benzin stačí originál čerpadlo. Na ethanol jsem pořizoval výkonnější, které dokáže dodávat více paliva, což je u ethanolu potřeba. Měnil jsem i vstřiky. Naštěstí jsem to nové výkonnější nenamontoval a snad ještě půjde vrátit. A neoriginální čerpadla zase měla tu nevýhodu, že mi motor začal chcípat už bylo v nádrži pod třetinu nádrže a jelo se do kopce.

Odkaz ke komentáři
  • o 2 měsíce později...
  • o měsíc později...

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Příspěvky

    • Tvl, já jsem teď poslední dva nasranej permanentně, ale tohle najít na autě by mě asi rozbrečelo.
    • Přesně to znám, rodiče si koupili nového žigulíka, 2106 (1600) byl tehdy ten nejlepší. Postavili i kvůli němu novou dvougaráž a pod trámy na strop se natloukl heraklit (nebo jak se to jmenovalo) a udělala se hezmá stropní omítka. Asi po dvou letech co to bylo postaveno šel taťka jeden den do garáže (s autem se jezdilo tak 1x do měsíc, měli jsme ještě jiné) a strop o ploše  tak 3m2 spadl na auto. Nějací parchanti zvrchu vyžrali celý ten polistyrén, zůstala tam jen ta vrstvička rábicu a jednou to už nevydrželo ... . Takže náš klenot utrpěl pár šrámů. 
    • No ty kravo, tak to je teda stesti jako prase! 🙂
×
×
  • Vytvořit...