Přejít na obsah

Peggííí

Uživatelé
  • Počet příspěvků

    9
  • Registrace

  • Poslední návštěva

Vše od uživatele Peggííí

  1. 2miksebik: to s tím kyslíkem zní logicky, ale stejně tomu moc nevěřím. Jednak proto, že velmi důležitou roli při oxidaci hraje určitě i teplota (a ta podle mého přesvědčení musí být nizší), druhý důvod je ten, že staré motory s karburátorem jezdily v optimálním režimu také na chudou směs (udává se lambda 1,15) a zřejmě to přežily (no nevydržely tak dlouho jako ty dnešní, to je fakt). Stechiometrické palivo je novodobý vynález, zavedený jen kvůli trojčinným katalyzátorům. Mimochodem, někde jsem četl, že snížení lambdy z optimální hodnoty 1,15 na 1 znamená 15% nárůst spotřeby. Může chudá směs skutečně poškodit katalyzátor? Byl jsem přesvědčenej, že to může způsobit jen bohatá směs... Samozřejmě, je mi jasné že v chudé směsi nefunguje katalyzátor na NOx, ale to snad není nevratné. Nemáte někdo možnost změřit NOx ve výfuku? Já si změřil CO - na volnoběch těžko uvěřitelná hodnota 10 ppm při směsi benzín:E85=2:1. Nemám sice jednotku, ale při tomhle poměru benzín:E85 by snad směs nemusela být ještě chudá, ne? Poslední naměřená hodnota na emisích na benzín byla 300 ppm. Zkusím to ještě jednou na čistý benzín.
  2. Z toho bych byl nervózní. Nejde jen o motor, ale taky o katalyzátor. Podle toho co Automedik píše na svém webu bych na jejich odbornost moc nesázel. Já taky nejsem odborník, ale některé věci, které tam píšou, jsou evidentní nesmysly. Jako třeba "...palivo E85 motor poškodí, a to díky chudé směsy, která zapříčiní zvýšení teploty na válci, kterou materiál nebude schopen vydržet. Proto je jízda na E85 bez přestavby dosti riziková...". Další věc, kterou nechápu je, že doporučují sportovní filtr - dává to nějaký smysl? >edit: i když možná jo - sportovní filtr může zvýšit kompresní poměr a to etanol snese. Teď jen domyslet jaký to má vliv na motor, spotřebu atd. Snad příznivý.
  3. Zdravím! Neznáš přesné hodnoty lambdy? Snažím se to pochopit - pokud lamdba zůstává v pořádku, neznamená to, že řídící jednotka motoru si s poměrem 1:1 (benzín:líh) poradí i bez té dodatečně montované jednotky? Asi jo. Jinak by lambda byla podstatně vyšší než jedna, nebo ne? Nižší hodnoty CO by bylo možné přičíst lepšímu spalování díky vyšší lambdě (chudá směs). Ale jestli zůstává lambda stejná, tak vysvětlení neznám. Nemáte někdo emise naměřené se zapnutou přestavbovou jednotkou?
  4. Přesně jak píšeš. Já jen přemýšlím nahlas, jestli to zdvojení úsilí má nějaký smysl :D! Mě by se ještě líbilo "propojení" s ceskybenzin.cz, aby se daly snadno srovnat ceny (a nejen lihu, ale i benzínu - dost lidí jezdí na směs), ale to už by toho člověk chtěl moc :D!
  5. Na tom Googlu je zmatek - taky proto jsem se pustil do té kategorie Ethanol_E85_cerpaci_stanice na www.poi.cz. Už tam mám 136 čerpaček a drtivá většina z nich je aktuálně ověřená . Korridor.se nemá správce, což je chyba, je tam pak spousta balastu. Chybí mi taky větší nabídka exportu do navigací. Např. pro IGO tam není nic jednoduše funkčního. kml soubor, který tam je, se musí dost zásadně upravovat. Na www.poi.cz je tohle o řád lepší.
  6. Spíš jsem narazil na pumpy, které E85 měly, ale už prodej zrušily (třeba Oktan Bechyně, hned na první stránce). Kdo má práva na to pumpy mazat?
  7. Dík za tip :D , nevypadá to špatně, i když to není moc aktuální!
  8. Především z http://www.google.cz/maps/ms?ie=UTF8&hl=cs&brcurrent=5,0,0&source=embed&authuser=0&oe=UTF8&msa=0&msid=204009980004728501122.000485b430f7fb906b9b2 A zkontroloval - hodně čerpaček tam bylo neaktuálních. Další čs přibyly z webů čerpaček. Ale nejsou tam pořád určitě všechny. Na korridor.se něco takového je????
  9. Zdravím! Pokouším se sestavit přehled čerpacích stanic E85 - jako body zájmu (POI) do navigace. Je to volně ke stažení na www.poi.cz. Kdo víte o stanici, která tam chybí, budu rád když ji doplníte (červené "tlačítko" v pravo nahoře + přidej nový POI). Díky za spolupráci :) !
×
×
  • Vytvořit...