Přejít na obsah

Woofer v rezervě za pár kaček

Doporučené příspěvky

Malá inspirace jak dostat do Octy nízké frekvence, které z předních dveři nikdy nevytlačíte.

Uvádím dvě možnosti.

• V první jsem použil domácí Hi-Fi basáky v isobaric tandemu.
  • V té druhé už hraje opravdový "autí" basák.

To první bylo skoro zadarmo, to druhé má nesrovnatelně větší výkon směrem k nejnižším frekvencím.

post-11666-0-58001300-1340955195_thumb.jpg

post-11666-0-75974200-1340955199_thumb.jpg

Není to přímo opravdový, plnotučný woofer. Jde o kulaté dřevotřískové prkénko d=44cm, oblepené filcem tak, aby těsnilo na plechový disk rezervy a nic nedrnčelo.

Celé je to schované v dvojité podlaze, takže jsem si splnil podmínku, že zavazadlový prostor nebude basákem nijak omezen.

Použil jsem dva reproduktory ARN 226-03, které mi doma ležely ladem.

Jsou zapojeny v isobaric tandemu - push, pull. 2x70W=140W Jeden tlačí, druhý táhne stejným směrem.

52_iso.jpg

Viz třeba tady: http://www.elweb.cz/...y.php?clanek=47

Výhodou je dvojnásobný výkon oproti jednomu repráku, přičemž oba využívají těch cca 25litrů objemu rezervy společně.

To je objem tak akorát. Kdybych ty repro nedával na sebe, ale vedle sebe, potřeboval bych pro ně dvojnásobný objem.

Citlivost pak sice spadne o 3dB dolů, ale zesilovač dává poctivých 200W, takže má stále rezervy.

ARN226-03 je domácí hi-fi basák. Není zvědavý na zvýšenou vlhkost, horizontální umístění membrány, ani na sluneční paprsky.

Prostě není vyrobený do auta. Pro mně je ale lepší, když basuje z rezervy, než když ležel jen tak doma.

Ozvučnice je v pravém významu slova experimentální. To rezervní kolo není zespoda vůči plechu nijak utěsněné, což není optimální, navíc horní víko dvojité podlahy tvoří taky nějaký uzavřený objem, který by mohl ovlivnit zvukový projev soustavy.

Tlumení repro "skříně" je nutné, ale není třeba utrácet horentní sumy. Stačí dva polštáře z Ikea. Stojaté vlny se v těch vláknech krásně přemění na teplo.

Výsledek mne příjemně překvapil.

Basy hrají cca od 40Hz, což jsem z předních dveří ani po dokonalém vytlumení nemohl nikdy dostat.

V autě nepouštím techno a nemám zájem o akustické tlaky, které spouštějí krev z nosu, takže výkon bohatě stačí.

V porovnání s plast woofery, které se instalují do Audi je zvuk minimálně srovnatelný.

Když otevřete kufr, není nic vidět. Slyšíte zřetelně basy, ale není nutné se u kufru přeřvávat.

Zesilovač:

Massive Audio NX4. Čtyřkanál mi přišel vhod. Za jedny peníze podstatně zlepšil zvukový projev předních komponentních repro, plus bohatě vyživuje woofer.

Mimochodem možná jediný čtyřkanál, který se v pohodě vejde do levé kapsy kufru, přímo pod skříňku s CD měničem.

Dost si zakládám na dostatečně dimenzovaném chlazení, ale tento koncák při běžném provozu nijak nehřeje ani v tom uzavřeném prostoru. Přesně tuhle vlastnost si na dobrém zesilovači cením. Zapojit a zapomenout kde je.

Přední kanály hrají do předních dveří. Basy ve dveřích řežu na cca 80Hz. Netřepe se dveřní tapec a basák vzadu se postará.

Zadní dva kanály hrají do můstku a napájejí basáky v paralelním zapojení. Vestavěný crossover je nastaven cca do 150Hz.

12" Upgrade

Jasně že mi to nedalo.

Domácí ARNka jsem vyměnil za plnohodnotný auto-subwoofer DLD Acoustics.

post-11666-0-29420900-1343046898_thumb.jpg

post-11666-0-35057800-1343046902_thumb.jpg

post-11666-0-94596800-1342953587_thumb.jpg

• 30cm
  • 4ohm
  • 93dB
  • 400W RMS
  • 700W max

Montážní hloubka je 130mm, takže bylo nutné malinko zkrátit ten veliký středový plastový šroub, který fixuje kolo rezervy.

Výhodou je, že už mi nečouhá koš a magnet reproduktoru do prostoru dvojíté podlahy tak, jako to dělaly ARN226 v tandemu.

Membránu chrání ocelová mřížka potažená plastovou síťkou proti hmyzu (Hornbach).

Po zakrytí víkem dvojité podlahy je repro v bezpečí, bez omezení užitné hodnoty kufru.

Zvukově jsme teď úplně jinde. Nejnižší frekvence, které ARNka hrály spíše nesměle jsou nyní konkrétní.

Ani není divu, když váha magnetu vzrostla téměř desetkrát.

Při reprodukci na nízké hlasitosti subjektivně bez zásadních změn v porovnání s předchozím isobaric řešením.

Při střední a vysoké hlasitosti je znát razantní nárůst výkonu směrem k nejnižším frekvencím.

Audiosystém teď reprodukuje opravdu v celém slyšitelném kmitočtovém rozsahu, samozřejmě s přihlédnutím k cenové kategorii.

V tuto chvíli jsem se subjektivně dostal přesně na svou hranici mezi cenou, zvukem audiosystému a užitnou hodnotou zavazadlového prostoru.

post-11666-0-59193700-1342953594_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...