Přejít na obsah

Pracovní cesta vlastním autem

Doporučené příspěvky

no já služebně moc nenajedu, řekl bych to 3000km/rok, ale nepočítám cestu do a z práce, to dle mého není služební cesta, ikdyž pár lidí to tak bere......a svým autem jsem služebně nejel už cca dva roky,jelikož vždycky nějaké auto na firmě bylo.......

bauráku opravdu je to 1%? já slyšel dvě..... zítra uvidím odpověd v pracovním mejlu od poradkyně, ale chci vědět jak to funguje jinde......

pokud by to tedy byla octávka za 600t, tak se mi základ daně zvedne o 6t? to by šlo :rolleyes:

Odkaz ke komentáři

Mělo by se dle zákona přičítat k základu 1% pořizovačky. Ale ne vždy to tak musí být ;) Oficiálně můžeš mít podepsanej papír, že nesmíš auto používat k soukromým účelům, aby se tohle dalo obejít. No a při tom fakticky auto můžeš používat na soukromo(samo že s tichým souhlasem zaměstnavatele) a nestojí tě to zhola nic. Co se ježdění do práce týče, to záleží kde máš oficiálnš stanoviště auta a jakou práci vykonáváš. Když máš v náplni práce hodně ježdění, pak lze jako stanoviště auta napsat tvoje bydliště(přece nebudeš jezdit vyzvedávat auto někam na firmu, když denně jezdíš všude možně) a pak i když jedeš do kanceláře, tak je to služební cesta včetně diet :) Tohle je postup prodiskutovaný s daňovými poradci nezávislými na sobě.

Jen tohle asi nebude fungovat u velkých firem. Je to o dohodě a o tom co řekneš při případné kontrole, bude-li se někdo tázat. Ale jakmile je to správně na papíře, tak ti celkem můžou všichni políbit. Jen na tohle musíš zkrátka myslet při tvorbě knihy jízd, cesťáků atd. a psát to tak, aby to odpovídalo fikci, která je smluvena. Soukromé km zkrátka musíš "přetavit" na "služební". Takže mimo jiné netankovat o víkendech, pokud se nedá neprůstřelně odůvodnit,...

Prostě to předpokládá trochu inteligence, aby na papíře vše sedělo.

Pochopitelně dle zákona to že užíváš služební auto k soukromým účelům je svým způsobem příjem, rovněž co projedeš je defakto příjem a to vše se musí zdanit. Tedy pokud ti není PHM strháváno. Protože firma také může říct, že za tebe PHM zatáhne, ale pak se to také musí zdanit!

A nebo lidová tvořivost :)

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...