Přejít na obsah

Chladící kapalina - tlak TDi ASV 81kW

Doporučené příspěvky

Zdravím,

může mi někdo povědět, zda je normální následující jev u chladící kapaliny (hladiny, pěna, ... vše popsáno níže)?

Před jízdou je stav hladiny na max rysce. Při normální jízdě se nic neděje, po ostré jízdě je hladina kapaliny cca 1cm pod ryskou max. Hadice jsou teplé vrchní i spodní a jsou samozřejmě tvrdší, ale zmáčnout se dají, úplnej kámen to není. Po otevření víčka nádobky dlouho syčí, pak kapalina vystoupá cca 1-2cm ještě nad max rysku. Při pokračování klidnější jízdou se hladina vrátí do normálu. Zkoušel jsem auto nechat odstavené do rána a až ráno kouknout na stav kapaliny a bylo vše v normálu, po otevření jen velmi krátce zasyčelo.

Olej je čistý, nepřibývá, na víčku není žádná emulze. Víčko chladící kapaliny čisté, jen občas po ostré jízdě pěna na hladině (přirovnal bych k pěně z jaru, ne ke klasické šlehačkovité když je KO těsnění pod hlavou). Pěna sama zmizí a hladina kapaliny je čistá bez mastných ok od oleje.

Z přepadu do nádobky pořád teče voda s bublinkama, voda zatím nikdy nevřela a u přepadu z nádobky ani na nosníku jsem ji nikdy nezaregistroval.

Auto topí jako ďas. Ručička se nikdy nepřehoupla přes provozní teplotu a čidlo v nádobce nikdy nepíplo z nedostatku kapaliny, přesto jsem od ledna dolil cca 0,5l (průběžně) ale to z důvodu malé netěsnosti v růžku chladiče, kdy se občas objeví pár kapek.

Taky jsem nikdy neslyšel jet ventilátory (když neberu v potaz puštěnou kimu), jsou ale odzkoušené, že se točí, přesto ani při pátečním hicu neseply (ručička nepřekročila za celou jízdu provozku).

Odkaz ke komentáři
Guest masterdead

Mam ten isty motor. Mal som KO tesnenie pod hlavou. Rovnake priznaky. Dlho som na tom jazdil, pretoze to nebolo kriticke, tlak stupal pomalicky. Nemal som sadze, penu ani nic podobne. Proste len vyssi tlak v systeme ktory stacilo raz za mesiac vypustit a bol pokoj. Az raz som siel do strmsieho kopca kde som tomu viac pridaval. Tam povolilo tak, ze zacala stupat prudko teplota, hned som zastavil, voda v nadobke cierna, vrela a vytiekla vsetka na zem. Nasledne uz len odtah. Odporucam ti to dat dokladne preverit.

Odkaz ke komentáři

Tak jsem to dneska ráno ještě otestoval...

připojil jsem diagnostiku a sledoval přesnou teplotu vody, nechal jsem to dostatečně ohřát a poté jsem udělal 4 zkušební jízdy ihned za sebou do dlouhého táhlého kopce naplno co to šlo (kopec dlouhý 1,5km, stoupání 120m).

Každý kvalt jsem řádně vytočil a jel pořád plný plyn. Teplota nikdy nestoupla přes 95.1°C, pak jsem to nechal cca 20 min klapat na volnoběh, teplota se vyšplhala na 98°C a výš už ne. Po vypnutí motoru jsem se šel podívat co dělá kapalina. Hadice byly lehce tvrdé (žádná změna oproti výše popsanému), což bude tlakem v systému díky teplotě, víčko při otevírání samozřejmě syčelo delší chvíli a kapalina byla bez zjevných problémů, bez pěny, bez zápachu spalin, bez mastných OK a bez sazí. Po otevření byla opět cca 1-2 cm nad ryskou max a po vychladnutí motoru opět sedla jak byla.

Dále jsem udělal jednoduchý test s lahví vody a hadicí z přepadu nádoby do ní a bez bublin, takže jsem to trošku přehnal, když jsem říkal, že jdou bubliny... měl jsem na mysli, že nejde souvislý proud vody ale jen takový "čůrek".

Takže mi jde jen o to, proč se jednou za čas objeví pěna na hladině kapaliny, jasně bílá a po vychladnutí zmizí aniž by zanechala nějakou stopu. Stává se to jednou za čas.

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...