Přejít na obsah

Slabší tah motoru


Doporučené příspěvky

Zdravím, mám Octavii 2004 s motorem AZJ a přijde mi, že nejede tak dobře jak by možná měla. Napíšu to v bodech, nevím jak to shrnout. Jedu třeba okolo 80-90km/h na pětku, přijde větší kopec tak přidám plyn, a rychlost  začne trošku klesat. Ale třeba akcelerace z 0 na 100 je snad ještě lepší, než píše výrobce, dle GPS za 10 sekund. Další poznatek je že když zapnu tempomat, motor občas nějak "ožije". Vyjížděl jsem z vesnice, přede mnou kopec, zrychlil jsem, zapnul jsem tempomat a i na pětku motor začal dost slušně táhnout. Dálnice táhne taky kopec nekopec bez podřazování. Dále mi přijde že klimatizace ubírá nějak moc výkonu, předjíždět v létě v kopci se zapnutou klimatizací je občas trochu boj a podřazuju v 70 klidně na dvojku. Je mi jasné že klima bere výkon, ale u dvoulitru by to nemělo být tak moc znatelné, ne?

Díval jsem se na grafy průběhu krouťáku a výkonu a z toho mi vychází, že kvůli sání s proměnnou délkou by měl motor táhnout dost od spodu, vždyť už v 2000ot má mít přes 160Nm (dokonce o pár Nm více než AQY které si každý vychvaluje jak táhne odspodu). V PDFku k AZJ píší že "nejvyššího kroutícího momentu 172 Nm motor dosahuje v rozmezí 1750 až 3200 min–1 otáček". Nepřijde mi ale že by ten krouťák šel nějak cítit. Tak nevím jestli ten motor tak má jet, nebo je někde chyba. Napadá mě třeba že se nemusí správně přepínat klapky v sání (že se nepřepínají na nejdelší okruh), ale to by snad hodilo chybu (ve vagu nic není).

Dále třeba nemusí váha dávat úplně správné hodnoty. Napadá mě ji otestovat jedině tak, že se ve vagu při jízdě v otáčkách s nejvyšším výkonem podívám na gramáž nasávaného vzduchu, která má údajně být 0,8*výkon motoru v koních (pokud jsem to správně pochopil) takže hodnota by měla být 92g/s(115*0,8).

Odkaz ke komentáři

Tak nejvyšší váhu nasávaného vzduchu jsem naměřil 95.22g/s při 6200ot, takže váha by měla být v pořádku (při 5500ot, kde by měl být max. výkon, je to 92.42g/s).

Ale při měření ve skupině 122 jsem se nedostal s kroutícím momentem nad 164Nm u 3300ot (pak: 151Nm - 2200ot, 157Nm - 2500ot, 162Nm - 4200ot, 126Nm - 6000ot). Což jsou hodnoty cca o 10Nm nižší, než by měly být. Jak moc lze tomuto měření věřit, a jak to ten krotící moment vůbec měří?

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...