Přejít na obsah

RS17" disky vs. TP

wave

Doporučené příspěvky

Čaute. Kúpil som O1 combi aj s RS diskami. V TP samozrejme nie sú. Tu na fóre má pomali každý druhý nejaké 17ky. Ale ako to je pri zastavení policajtom, prípadne pri nehode? Je to istý problém? Tie disky sa mi tam nehorázne páčia a určite ich nechcem meniť =/ Chcel by som info najmä zo SVK..

Dikes za odpovede.

Odkaz ke komentáři

Väčšie disky je teoreticky možné na Slovensku zapísať do TP tým, že získaš potvrdenie od výrobcu, že na daný typ vozidla (musí to byť na konkrétne číslo VIN) sú dané disky homologované. A kedže Škoda dávala disky Spider originál na verziu RS nemal by nastať problém. Komplikovať by to mohlo azda iba to, že Škoda ti odmietne takýto dokument na tvoje VIN vydať, kedže nejde o RS. Na druhej strane si ale Spider 17" mohol získať aj ako príplatkovú výbavu mimo modelu RS, takže je to dosť diskutabilné. (vo verzii 1,4 a 1,6 55kW by som asi šťastie s takým rozmerom diskov u Škody ani neskúšal :rolleyes: ) Ak to chceš mať teda vysporiadané zákonne skúsil by som sa obrátiť na Škoda dealera.

Ďalšou otázkou je či to vôbec príslušníci pri cestnej kontrole budú riešiť...môj názor ale je, že tieto disky sú oproti bežným 15" na Octáviách dosť nápadné a môže sa teda stať, že si to overia v TP...ale aj nemusí :D ...o STK hádam ani nemusím hovoriť...to nevšimnutie tu určite môžme vylúčiť. :palec:

Dopĺňam citáciu zo zákona : „Vozidlo je možné dodatočne vybaviť diskovými kolesami a pneumatikami alternatívnych rozmerov nad rámec uvedený v osvedčení, avšak tieto nové alternatívne rozmery diskových kolies a pneumatík musia byť dopísané do osvedčenia v časti Ďalšie úradné záznamy ako alternatívne vyhotovenie/alternatívne rozmery ráfikov a pneumatík"

Odkaz ke komentáři

Potvrzeni se jmenuje typovy list a vydava ho vyrobce disku, ne vyrobce vozidla. Uvadi v nem, ze disk je urcen pro zastavbu do tveho vozidla - v potvrzeni je uveden typ vozidla a motorizace. Typovy list vystavuje prodejce na vyzadani. Na STK ti do typoveho listu potvrdi montaz a gumy.

Ve tvem pripade potrebujes sehnat typovy list. Tipnul bych, ze v nejakem mensim servisu ti ho za tisicovku budou schopni dodatecne vystavit ;-)

Odkaz ke komentáři

Neviem ako v ČR ale na Slovensku je možné dodatočné zapísanie iných rozmerov diskov do TP nasledovne : potvrdením od výrobcu auta, potvrdením od výrobcu diskov, individuálnou homologizáciou.

Kedže sa ale jedná o disky Spider, čo sú disky originál Škoda aj keď výrobca je tuším Ronal požadoval by som typový list u autorizovaného zástupcu Škoda.

S listami vydávanými "malými" servismi nemám skúsenosti, ani som o tom ešte nepočul...takže nemôžem ani vylúčiť ani potvrdiť či to je možné.

Odkaz ke komentáři

Nevím, jak je to na SK, ale co kluci u nás říkali (je to tu někde na fóru), tak můžeš položit oktávku klidně na létající talíř a dokud nebudeš mít nehodu, nikdo nic řešit nebude. 1x za 2 roky na technickou dovalíš s plechama na zimu a je to, chlap to řešit nebude, že nemáš letní. Pokud jo, tak nemáš na letní prachy a konec, co mu budeš vysvětlovat.

Každopádně, kdyby jsi měl ty 17" a někdo to nedejbože do tebe prdnul, tak si to policajti nafotí (pokud se budou volat). Na pojišťovnu pošleš TP a pokud máš v TP třeba max 15" a budeš bourat s 17", který bude třeba zničený, tak ti zaplatí cenu za 15" disk. Né za 17", že jsi měl 17" je zajímat nebude. Ale jinak se to prý u nás neřeší.

Takže to, že budeš mít 17" v TP je čistě pro dobrý pocit. Nenavádím Tě ať tak jezdíš, pouze říkám, co se tu nedávno řešilo :).

Toto by měl být typový list k 17" spiderům.

spyderfelge_gutachten.pdf

Upraveno uživatelem Wokhiii
Odkaz ke komentáři

Dik chalani. Ja som zas pozisťoval toto: zevraj spydery nemaju typovy list so schvalenim pre octavia tdi, pretoze to su disky od skody a ta to nerobila..pisala to iba na RS. Ine 17ky co maju typovy list sa daju namontovat potom na nejakej ciastocnej technickej kontrole vam potvrdia ze mate namontovane spravne disky so spravnymi pneu (samozrejme aj ten typovy list v SK ku tomu treba). nasledne vam to na miestnom urade ziv. prostredia zapisu do TP.

Uz som na nete nasiel aj tento TL co ste linkli, ale nenasiel som k cislu tym diskom ziadne foto ani na stranke vyrobcu =) takze som myslel ze to je na nejaky podobny disk.

Kedze uz ste asi 4ty zdroj co hovori, ze je to typovy list na moje spydery, tak vam verim a pojdem to teda dat prelozit a zajdem aj na technicku+zapis do TP.

Potom dam vediet. (ale tak skoro to nebude)

Robim to iba preto, ze som dostal echo ze ked niekde napalim do nejakeho auta (pripadne ono do mna) a policajt/likvidator udalosti si vsimne ze nemam zapisane disky v TP, tak som skoncil a moja PZP mi je na dve veci. To by asi nebolo prilis progresivne platit niekomu skodu zo svojho vacku! / neviem co je na tom pravdy, ale tak je to jazda s neschvalenymi kolesami...

pokial by to bolo ako hovori WOKHII, tak mi je vsetko jedno. Lenze kde si overit co je skutocnost a co su reci =(

Ak je ale ten typovy list naozaj od spyderov, tak som za vodou!

Este by ma zaujimalo ci niekto tuší ako sa na STK presvedčia či je moj typovy list naozaj od mojich diskov - pripadne ako sa o tom presvedčím ja, kedze na nete sa to absolutne neda najst podla tych udajov z listu!

BTW> pikoška: bol som si prehlasit to auto na seba (samozrejme som nahodil zimne preistotu) a policajtka (po 5 hodinach cakania v rade) mi nakoniec do TP zapisala omylom mozne disky na octavku namiesto R16....R26.. takze teraz hladam vyhovujuce R26ky :D

Odkaz ke komentáři

Fenix - pokud se konkrétně Spiderů týká,tak se mýlíš,nikdo z těch co je má,určitě nevlastní typový list,alespoň ne legální,protože na žádný ráfek používaný automobilkou TL nikdo nevydává.

K sehnání je výše linkovaný TUV protokol,který však může typový list nahradit jenom při neznalosti,nebo benevolenci schvalovacího orgánu. :rolleyes:

Celá schvalovací procedura s typovými listy se týká pouze výrobců aftermarketových ráfků.

Upraveno uživatelem mikl
Odkaz ke komentáři

Setkala jsem se se stejným problém, kvůli tomu mě i vyrazili z STK, že nemám origo kola zapsané ve VTP (16'' u L&K). Typový list jsem samozřejmě neměla, když na těch kolech vyjelo auto z fabriky. Bohužel někdo zkur* dovoz ze zahraničí a nanechal tam ty kola zapsat.

Zašla jsem na Bohdalec, tam kde zapisujou změny do VTP, pán si to jen našel v počítači a zapsal mi to do VTP. Bez problémů a se vší slušností.

Odkaz ke komentáři

U nás (SVK) je to iné. TL nepotrebujeme pri zapisovaní do techničáku. http://www.centrumkolies.sk/rady/o-kolesach/zapis-kolies-do-technickeho-preukazu/

ten druhý spôsob cez STK a OU Dopravy je správna cesta v mojom prípade.. (Teda pokiaľ na tom disku najdem vyrazené to číslo čo spomínal mikl.

Keď tam to číslo najdem, tak si to preložím a aj s nemeckým originálom to budem nosiť v aute, veď ani fólie nemám v techničáku, iba potvrdenie.. (a keby niečo, tak tam zájdem potom)

BTW: a znova ďakujem, tentokrát už nie iba chalanom =)

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...