Přejít na obsah

Brněnská knajpa # 4x4+2 O:-)

SKAJA

Doporučené příspěvky

Stefanikova a pak jak prechazi v Lidickou, tak to je klasika... mlada tam mela nedavno team building z prace, tak jsem pro ni vecer jel a rikam ji do telefonu 'Stuj tam a tam, at te vyzvednu' a nikdo na nikoho na te halvni tride neceka ...'

Dojedu... ona nikde, zvoni telefon, ze stoji uplne jinde, ze prej prisla marka a rikala ji 'co tady jako kurva chces, to je moje misto!!!!..' mlada nechapa a prej 'ja tu jen cekam... :( ' 'tady cekat kurva nebudes!!!!' :D :D nevedela, ze vlezla holce do rajonu :lol: :lol: :lol:

Odkaz ke komentáři

Teď už se fotky prakticky neřeší. Od "zrušení osoby blízké", resp. zavedení "odpustků" teď neřeší identitu řidiče, ale posílají provozovateli vozidla výzvu, že nezajistil dodržení pravidel silničního provozu (bez ohledu na to, kdo auto skutečně řídil) a má v podstatě několik možností:

- Buď zaplatí předem stanovenou částku (obvykle 500 Kč) a tím je to vyřešený - vlastní přestupek se odkládá, nikdo nedostane body.

- Sdělí totožnost skutečného řidiče a správní orgán to bude řešit s dotyčnou osobou (zřejmě ho předvolají k podání vysvětlení a pak případně zahájí správní řízení, nebo pošlou rovnou příkaz, to netuším).

- Vyprdneš se na tu jejich výzvu k zaplacení "odpustku" a žádnou identitu jim nesdělíš - pak zahájí klasický správní řízení a začnou to nějak řešit dál (tipuju, že si provozovatele natvrdo předvolají k podání vysvětlení a podle výsledku se uvidí dál).

...Tyhle "odpustky" jsou relativně novinka, já je zatím nikdy aktivně neřešil a nemám to moc nastudovaný, takže ty jednotlivý možnosti odvozuji z toho, co mi napsali z Židlochovic. Teď mám každopádně 15 dnů čas na cokoliv, takže na to kouknu trošku podrobněji a uvidíme. Ale platit to pětikilo nechci už z principu, jednak se mi to protiví, že takovou prasárnu zavedli, jednak je to pro úředníky nejsnadnější varianta a nemusí u toho přemýšlet a hlavně má člověk možnost na takovýhle banalitách (kde o nic nejde) vyzkoušet postup a získat informace pro příště, až půjde o něco zásadnějšího :)

Odkaz ke komentáři

Takže volíš 3. možnost?

To by mě zajímalo, jak funguje druhý případ, když tobě jako provozovateli dojde pokuta, sdělíš jim, že jsi ten den půjčil auto támhle Novákovi od naproti a co. Pokud fotky nemají, neví kdo tam skutečně řídil, Novák může zapírat a ty mu to dnes už zpětně těžko prokážeš, tak by mě to docela zajímalo, jak tuhle možnost prakticky a účelně použít ale asi by to při dohadování opět skončilo u provozovatele?

Odkaz ke komentáři

Správně. Pan Novák se přizná - pokuta+body. Zapře a jde to za provozovatelem, ale jako správní delikt - svěřil vozidlo osobě o které neměl informace. 10.000,- kč. Popř. To udělají na provozovatele- nezajistil dodržování pravidel.

Upraveno uživatelem motoosman
Odkaz ke komentáři

Jo, tak jsem to pochytil z médií. Pokud bych sdělil osobu, která nebude dohledatelná (zapře to), mělo by se to vrátit provozovateli. Ale co když já to jako provozovatel někomu půjčím a ten to půjčí (bez mého svolení) třetí osobě? ...Je to snad moje chyba, že jsem tomu nezabránit?? Asi těžko, já to ovlivnit nemohl. A je ten někdo, komu jsem to půjčil, povinen znát totožnost osoby, které to přepůjčil?? ...Čistě teoreticky není provozovatel, takže by IMHO nemusel :huh: Ale to je čistě moje spekulace.

Já půjdu nakonec cestou na jistotu, bez jakýchkoliv výmluv se přiznám, že jsem vozidlo řídil a v rámci standardního správního řízení si to obhájím, jelikož jsem nic neohrozil/neomezil a tudíž se de jure nejedná o přestupek. To se mi už osvědčilo 4x, takže není důvod to zbytečně komplikovat ;)

Odkaz ke komentáři

SKAJA: ano, ano, ano. Chceš půjčit auto? Klidně. Zaveď knihu jízd a je to. Když někomu půjčíš větší peníze, taky napíšeš smlouvu. Vím je to divné, ale pokavaď hříšník nechce zaplatit výpalné a ani se nechce přiznat, jiná cesta není. Jinak v tomto případě bych výpalné zaplatil.

Odkaz ke komentáři

Ono to stejně ve výsledku v naprosté většině případů skončí na tom, že se do roka nic nevyřeší (pokud se vše správně načasuje), takže je to jedno ;)

Knihu jízd mít můžu, to není problém. Ale to pořád není odpověď na moji otázku: Co když já půjčím auto někomu a ten ho půjčí další osobě a ta třeba někomu dalšímu atd. Já jakožto provozovatel musím vědět, komu jsem to půjčil (a to vím, mám to podepsaný). Ale co ty další osoby, to už provozovatele nejsou, takže už to vědět nemusí?? ...Je mi jasný, že se na to aplikuje něco, co z nich toho provozovatele třeba udělá tím, že dostali svěřený auto. Jen by mě zajímalo, jak to zkrátka funguje z právního hlediska.

Nicméně teď mě ještě tak napadlo - pokud bude ten řetězec dost dlouhý a předvolaná osoba vždy sdělí, komu dalšímu to auto půjčila, tak může úřad rok předvolávat další a další lidi a stejně se závěru nedobere :D

Odkaz ke komentáři
Návštěvník
Toto téma je nyní uzavřeno, a proto není možné odpovídat.
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...