Longer02 Odesláno Leden 22, 2020 Sdílet Odesláno Leden 22, 2020 Dobrý den, má někdo zkušenosti u Octavie 3 lupnutí ve spojkovém pedálu? Nedělá to vždy, ale je to otravné, lupnutí jde cítit i v noze, děkuji 0 Citovat Odkaz ke komentáři
filipjura Odesláno Říjen 15, 2022 Sdílet Odesláno Říjen 15, 2022 Dobrý den. Při prošlápnutí spojkového pedálu, (když už ho pouštím nahoru), se ozve se zřetelné slyšitelné cvaknutí. Ne z kabiny, ale ozve se to někde z motorového prostoru, z oblasti dole vzadu mezi motorem a přepážkou kabiny. Dělá to pokaždé když je nastartovaný motor, například když vycouvávám z garáže. Asi to má souvislost s hydraulikou, protože když je motor vypnutý a šlapu na pedál spojky, tak to neudělá nikdy. Nemohl by to být vadný spojkový válec? Má s tím prosím někdo zkušenost? Spojka zabírá dobře, rozjezdy jsou plynulé. Auto má najeto zatím jen 25 tis. km a je ještě v záruce, tak to budu řešit přes autorizovaný servis. (Bohužel mám neblahé zkušenosti, že podobné věci jako cvakání, klepání, drnčení nejraději řeší způsobem "nic neslyším, nevidím, auto máte v pořádku...) 0 Citovat Odkaz ke komentáři
filipjura Odesláno Říjen 22, 2022 Sdílet Odesláno Říjen 22, 2022 Zdravím všechny. Tak jsem nechal Octavii prohlédnout a zkontrolovat funkci spojky ve značkovém servisu Škoda. Mechanik to vyzkoušel a odpověděl poměrně rychle a přesně. To cvaknutí (klepnutí) dělá lamela spojky. Děje se tak, když se spojkový pedál pouští rychle (např, při vyřazení na volnoběh nebo zkoušení prošlapávání na místě. Musí ovšem běžet motor a rotovat setrvačník). Když se spojka pouští pomalu a citlivě, tak to nelupne. Je to dáno konstrukcí lamely, ve které jsou pružinky a když dostanou rychlý ráz a propruží až nadoraz tak to prostě cvakne. Je to konstrukční vlastnost, ne závada. Jako záruční opravu to Škodovka neuznává. Když bych trval na výměně a zaplatil si to sám, lupat ta nová lamela bude také, i když třeba míň. Doporučil mi to nijak neřešit, spíš se naučit citlivě pouštět spojku a mít i trochu větší otáčky (min.1500 ot./min) při rozjezdu. (Na volnoběh se totiž při rozjezdu na zpátečku auto malinko chvělo). Je to proto, že turbomotory přenášejí většími torzní kmity přes spojku. U dieselů se to proto používá dvouhmotový setrvačník, který ty kmity eliminuje. U benzínů např. 1.2 nebo 1.4 TSI je setrvačník jednodušší jednohmotový. Takže pokud spojka zabírá plynule jak má, nesmrdí, neprokluzuje, tak je v pořádku. Neřešit. A vadný spojkový válec by se projevoval propadnutím pedálu, nebo zabíráním ve špatné poloze, tuhém chodu a pod.. Takže tak, alespoň jak jsem to pochopil já.🙂 0 Citovat Odkaz ke komentáři
filipjura Odesláno Květen 11, 2024 Sdílet Odesláno Květen 11, 2024 Zdravím všechny. Na to občasné klepnutí či lupnutí od spojkové lamely o kterém jsem psal před dvěma roky jsem si tak nějak už zvykl. Před rokem jsem navíc řešil dost výrazné vrzání a zadrhávání spojkového pedálu, což mi naštěstí v autorizáku ještě v záruce vyřešili výměnou spojkového ložiska-problém odstraněn. (pozn: najeto jen 32.tis km od koupě nového auta !!!) Když to měli rozdělané tak kontrolovali i tu lamelu a je prý v pořádku... Bohužel stále v pedálu cítím při sešlápnutí v momentě kdy se rozpojuje spojka jemné chvění, takové brnění. Jde to cítit jen při přeřazování nahoru, třeba z dvojky na trojku a pak na čtyřku. Při řazení směrem dolů, při brždění motorem to cítit nejde. Možná to už bylo i předtím, jen jsem si toho všiml až teď, kdy mi opravili to ložisko a začal jsem to víc kontrolovat. Vím že to dělá více lidem, že je to spíš vlastnost, než závada, ale docela mě to štve a kazí dobrý pocit z jízdy a řazení. Tak jsem se chtěl zeptat, jestli by někdo neporadil, anebo s tím má nějakou zkušenost, co by na to pomohlo. Nemůže to být ta lamela co tak cvaká, třeba jsou tam už nějak poškozené nebo "unavené" ty pružinky a už ta lamela nezvládá tlumit ty rázy od motoru při záběru a prostě se to víc chvěje. Pomohla by výměna lamely, případně celé spojky? S autem jsem jinak spokojený a nerad bych se ho zbavoval jen kvůli nepříjemným projevům spojky. Pozoroval jsem spojku i u služebních aut v práci, tam to chvění jde cítit trošku také, ale míň. Bohužel jsou to naftové motory které mají dvouhmotu, takže to porovnání není úplně objektivní. A nezná někdo dobrý autoservis na tyhle věci někde na Hodonínsku nebo Kyjovsku? Děkuji všem za případné odpovědi. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Doporučené příspěvky
Zapoj se do diskuse
Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.