Přejít na obsah

Denní svícení+zadní světla

milo1

Doporučené příspěvky

Zdravím,pročítám forum,ale nikde jsem nenašel jasnou odpověď,jestli jde nakodovat a jak rozsvícení zadních světel při denním svícení na OII Facelift r.v.2010.Nebo jestli není jednodušší při rozsvícení parkovaček dokodovat k tomu ty předky denního svícení co jsou v mlhovkách.Díky Milan

Odkaz ke komentáři

nějaká možnost tam je, ale předem předestírám, že je to proti vyhlášce, pokud ti svítí světla pro denní svícení, tak nesmí svítit obrysová světla a opačně

Jardo, takto to říkají všichni, ale není to tak jednoznačné, slovo nesmí - nikde v zákoně nenajdeš, je to podle mě nepostižitelné, navíc čemu by to vadilo? když svítíš ve dne potkávačkama, tak taky svítí zadek, trochu jsem se tím v minulosti zabýval u své Fábie a policisti přesně tohle říkali, ale správní řízení to pak odložilo, viz příloha (PS moje argumentace)

vyhl_denni_svetla.pdf

Upraveno uživatelem jar_da
Odkaz ke komentáři

@milo1 - to světlo vepředu není mlhovka,je to skupinová svítilna,která obsahuje světlo pro denní svícení a mlhovku.Určitě na ní bude označení RL/B.Každý zdroj ve svítilně je zapojen v souladu s platnou legislativou.

I když tu jar_da předložil odstavec,který je nešťastně napsaný,nic to nemění na tom,že denní svítilny a bavím se to o světlech označených RL,ne o povinném svícení řešeném potkávacími světlomety,svítí samostatně a že tak svítit musí.On totiž nestačí jen výklad "pravidel silničního provozu" uvedených Zákoně č. 361/2000 Sb.Legislativa platí v celém kontextu a světlomety se zabývá předpis ECE č.48:

Elektrické zapojení denní svítilny:

Pokud jsou montovány, musí být denní svítilny automaticky zapnuty, když je zařízení pro

spouštění a/nebo zastavení motoru v poloze, ve které může motor pracovat. Aktivace

a deaktivace zařízení pro automatické zapnutí denních svítilen musí být možná bez užití

nářadí. Denní svítilny musí být automaticky zhasnuty, jakmile se rozsvítí světlomety,

s výjimkou případu, kdy jsou světlomety užity pro přechodné rozsvěcení v krátkých intervalech.

Protože v souladu s předpisem je přední světlomet také skupinovou svítilnou,je rozsvícením světlometu i rozsvícení pouhého obrysového světla.

Odkaz ke komentáři

ano,děkuji za Vaše vyčerpávající odpovědi,ale o tohle mi vskutku nešlo.Tady na foru se řeší ruzná donastavení a nakodování všeho možného(druhá mlhovka vzadu atd...).Zákon něco vykládá to je sice hezké,ale z mého pohledu, když s denním orig.svícením u Š.Faceliftu budou svítit i zadky není na škodu.Tedy se znovu ptám,nechci další výklady okolo zákonů,jak nakodovat a rozsvítit zadní světla se denními světli v mlhovkách(nemyslím tím mlhovky) nebo druhá varianta,rozsvítit parkovačky,tady už zadky svítí,ale je potřeba dokodovat aby svítily v předu lampy denního svícení.

Děkuji jde mi o kodování ,se zakonem se pak budu potýkat na cestách jen já.

1.poloha 0 - přední denní +dokodování zadních lamp nebo

2.poloha park. - zadní svítí + dokodování př.denních lamp

Ještě jednou díky těm co mi odpoví věcně na můj dotaz

Milo

Odkaz ke komentáři

Tiež nejako nechápem na čo je to dobré.. zadné svetlá cez deň prakticky nie sú vidieť, len veľmi zblízka.. keďže mám pred FL tak nemám origo denné svetlá ale ešte než som dal LED denné svietenie tak som mal nakódované svietenie len stretávacími svetlami bez parkovačiek ako píše Dodo vyššie a žiadny policajt nemal námietky že to tak nemôže byť..

K tej tvojej požiadavke, detailne som to neskúmal, ale keď som niečo hľadal v BCM tak takúto možnosť kódovania som si tam nevšimol..

Odkaz ke komentáři

tak Vám díky za odpovědi typu,zákon...,k čemu ti to je ...atd,ale kloudnou odpověď zde na můj dotaz pravěpodobně nedostanu.Nechtěl jsem přečítat Vaše názory ,ale případný technický postup kodování ...díky

Prosím admina o příležitostné smazání této "věcné diskuze"

M.

Odkaz ke komentáři

Nič sa mazať nebude, nie je dôvod. Neviem, aká je legislatíva v CZ, ale v SR používanie denných svetiel upravili zákonom s účinnosťou tuším od februára 2009. Takže cez deň sa môžu použiť denne svetlá vpredu, alebo stretávacie svetlá vpredu + zadné obrysové svetlá vzadu. Nikde sa nepíše, že pri denných svetlách vpredu nemôžu byť súčasne zapnuté zadné obrysové!

Význam denných vpredu + zadných obrysových samozrejme je, najmä na jeseň alebo v zime cez deň. Nehovoriac o tom, že množstvo ľudí akosi zabúda prepnúť z denných na stretávacie... Ja osobne cez leto používam len denné vpredu, no na zimu mením konfiguráciu a používam denné + zadné obrysové.

A ako to zapnúť? Bohužiaľ, nie je to kódovaním, ale mení sa to priamo úpravou EEPROM v BCM. Takže VCDS je na to krátne, treba na to VAS505x s verziou SW minimálne 18. Dokonca je tam na to priamo voľba, či zapnúť zadné svetlá pri dennom svietení alebo vypnúť. Zajtra spravím foto a dám ho sem. V hociktorom servise by to mali vedieť spraviť, je to práca na 5 minút!

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...