pavel71 Odesláno Leden 28, 2013 Sdílet Odesláno Leden 28, 2013 asi už se každý z nás setkal s tím že mu startér přestal točit nebo se roztočil až po té co se na něj poklepalo kladívkem či zůstával tkzv. viset přišel sem na to že problém způsobuje silový kontakt uvnitř cívky startéru jenž se časem vlivem vysokých proudů opálí a nefunguje jak má a jelikož ten problém kontaktoval i mě rozhodl sem se tomu kouknout na zoubek takže otevřít motor a odpojit mínus pol baterie dále 13 klíčem odpojíme hlavní plusovej přívod ke startéru odpojíme konektor s cívky startéru ted 13kou na gole povolíme na horním šroubu startéru ten plastovej kryt a na spodním šroubu startéru držák trubky ted vytočíme 18kou na gole vrchní a spodní šroub co drží samotný startér a ten vyndáme a šup s ním na ponk :) na cívce startéru povolíme 13kou klíčem přívod k uhlíkům samotného startéru povolíme 2 křížové šroubky deklu vrchního uložení ty šroubky sou občas v bídným stavu mě se osvědčilo je nejdřív povolit stranovejma štípačkama a až poté použít šroubovák :) sundáme deklík a odjistíme hřídelku rotoru vytočíme 7kou klíčem dva šrouby co drží ten startér pohromadě vytáhnem a sundáme vrchní víko pod víkem sou uhlíky ty stáhnem za pomoci golového ořechu č.24 pokud by byly špatný dáme komplet nový stáhnem si stator pokud bude zadělanej očistíme z venku i zevnitř stáhnem i rotor tomu proškrábnem drážky komutátoru a ted k jádru pudla musíme se podívat pod víko cívky nebo pokud se někdo rozhodne dát novou musí nejprv povolit 3 torxi co jí drží a pak jí vyháknout já se rozhod pro lacinější verzi tj opravu cívky -nejdřív cívku za pomoci nabroušenýho šroubováku opatrně po obvodu odpertlujem podotýkám opatrně !!! ten bakelit pod pertlem se vylamuje !!! pak musíme odletovat a odsát cín s těch 2 pájených spojů a pak taháme víko směrem vzhůru,pod víkem je měděný silový kontakt a pružinka opilujem opálený kontakty ve víku cívky,opilujem i pohyblivý měděný kontakt a ten mírně napružíme -přiohnem já to dám do svěráku sundám pružinku a mírně z vrchu klepnu na tu vodící osičku ,poté cívku opět složíme nezapomenem na pružinku,zapertlujem a zaletujem řádně oba spoje,ještě než to složíme můžem si závitníkem protáhnout závity obou šroubů a očistíme dosedací plochy obou šroubů pak složíme zbytek startéru nezapomenem máznout vrchní a spodní uložení pokud by někdo měl nová futra vyměnit,nezapomenou na vrchu zajistit rotor startéru a do vyčištěnýho deklíku nacpat trochu vazelíny pak vyskoušet venku na baterii funkci startéru a pokud je vše v pořátku namontovat do auta :) 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Guest stenli 1985 Odesláno Leden 1, 2014 Sdílet Odesláno Leden 1, 2014 Ahoj,koukam,že se asi ve startérech vyznáš,mě začel startér zlobit nedávno :-( když je motor teď v zimě studenej tak nastartuju bez problémů ale jak se motor zahřeje a mám nastartovat za tepla,tak zaboha nemůžu nastartovat. Startér se vysune a převalí motor (to sem usoudil když sem zvedl kapotu a koukal na řemenici) no a pak se už dál netočí a startér jen hučí a když otočím klíčem v zapalování zpět ze startování na 0 tak startér jakoby jednou hlasitě cvakne. To udělá třeba 5-10x než se mi podaří nastartovat. Jo a ještě se občas při tomto problému ozve z palubovky 1x nějaký výstražný tón :-( ale žádná kontrolka nebliká a diagnostika nic nehlásí.Pouze - 1 Nalezeny chyby: 00533 - Regulace volnobehu 19-10 - spodni hodnota dorazu - Sporadicky ale to by na to nemělo mít vliv né? 0 Citovat Odkaz ke komentáři
pavel71 Odesláno Leden 2, 2014 Autor Sdílet Odesláno Leden 2, 2014 problém vidim v cívce startéru a jejím silovým kontaktu bude vypálen v návodu máš co stim udělat a skoukni celej startér už sem se setkal stim že třeba dali náký uhlíky z druhovýroby ty byly měký a do roka se zbrousili a ten prach zadělal startér tak že se mu nechtělo otáčet 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Guest stenli 1985 Odesláno Leden 4, 2014 Sdílet Odesláno Leden 4, 2014 problém vidim v cívce startéru a jejím silovým kontaktu bude vypálen v návodu máš co stim udělat a skoukni celej startér už sem se setkal stim že třeba dali náký uhlíky z druhovýroby ty byly měký a do roka se zbrousili a ten prach zadělal startér tak že se mu nechtělo otáčet Tak sem ho dneska sundal a uhlíky sou ještě dobrý a jinak se zdá vše v pořádku,až na takovou plastovou převodku,či co a ta je popraskaná napadrť :-( více na foto. Tak to asi bude ten problém nebo to nevadí?? 0 Citovat Odkaz ke komentáři
pavel71 Odesláno Leden 5, 2014 Autor Sdílet Odesláno Leden 5, 2014 tak to bude problém sehnat jiný vyměnit nebo sehnat celej jinej startér na škoda klubu sem ti dal odkazy na jednotlivý díly -osobně sem takovou závadu ještě nezažil 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Ondi Odesláno Květen 12, 2014 Sdílet Odesláno Květen 12, 2014 Ahoj, měním celý startér za nový ale problém je že prostě startér nejde vyndat. Povolil jsem všechny šrouby i konektor cívky ale ani za boha nejde sundat. Plast jsem sundal po té spodní šroub jsem vytáhl (cca 10cm dlouhý) potom jsem sundal ten horní .. nikde nic nezůstalo a prostě si tam jen tak stojí. Zkoušel jsem šroubovák na vypáčení a nic. Zkoušel jsem kladivo a nic. Když jsem se ho snažil vyndat tak jsem hýbal celým autem .. PS : Jsem si na 100% jist že jsem vytáhl všechny šrouby. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
pavel71 Odesláno Květen 12, 2014 Autor Sdílet Odesláno Květen 12, 2014 bude přirezlej vzal bych tvrdý dřevo a klepal na startér střídavě z vrchu a ze spoda tak dlouho až by povolil 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Ondi Odesláno Květen 12, 2014 Sdílet Odesláno Květen 12, 2014 bude přirezlej vzal bych tvrdý dřevo a klepal na startér střídavě z vrchu a ze spoda tak dlouho až by povolí Zkusím, díky za tip 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Fiala Odesláno Prosinec 3, 2021 Sdílet Odesláno Prosinec 3, 2021 Ahoj, starter zabere na cca 2 zuby, ale pak běží naprázdno....jako by se lepil el.magnet a neúplně se vysouvá do záběru. Kde mám hledat chybu? Díky všem za radu, FV 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Doporučené příspěvky
Zapoj se do diskuse
Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.