Přejít na obsah

Octavia TDI agr 66kw r.v.2000

Doporučené příspěvky

Zdravím,měl bych několik dotazů ohledně octávky,vlastním facelifta 66kw rok 2000,ale motor je ještě agr,vše ještě stále originál,egr plně funkční,najeto 265000km

Je normální,že se mi motor zahřeje dle budíku na provozní teplotu(střed) až po cca 9km?Nemám ve výbavě předehřev vody ani klimu,když vyjedu z práce,venku 14-15 stupňů,jezdím stylem,že to nehoním,ale ani žádný plž,točím cca do 2000-2300rpm než přeřadím,prostě normálně na spotřebu.Jednou jsem to měřil za jízdy i vagem a šlo to opravdu velmi špatně nahoru,když už byl na budíku střed cca těch 9km,tak vag vykazoval cca 79-81 stupňů teploty a víc to prostě nedá ani v kopci ani při pořádném kartáči,střed na budíku se pak ale udrží,nepadá dolů.Ještě bych podotknul,že mám stále ještě zakrytý chladič ze zimy karimatkou,že ho ani kousíček nevyčuhuje a když ujedu cca 4,5km,tak na omak jsou hadice do chladiče a chladič ještě studené(termostat neotevřel),po ujetí dalších dvou km už pustí a hadice jsou na omak horké,asi ne zrovna 90 stupňů,ale těch 70 tam může být.Čidlo mám ten novější typ,zelený 4pin-nejspíš ještě origoš.

Další věc je,že při emisích,kdy jsem šel na řadu,tak byl motor ještě sotva vlažný a hodnoty kouřivosti byly 3x nad normálem,přes 3 a něco,má být 07.Motor olej nežere,turbo nepiští nijak extra,chod motoru je kultivovaný a relativně docela tichý,údržba pravidelná po 12tis.Proto mě to docela udivilo,předchozí emise jsem prošel bez keců a skrupulí.Technik říkal,že to hodně dusím na spotřebu a že jsem to měl pořádně prohnat před emisema do kopce.Nemyslím si ale že bych to nějak brutálně škrtil,jezdím po okreskách a zcela normálně jako každý jiný octávkář.Mě se ale spíš zdá,že by to mohlo dělat špatné čidlo teploty chladiva,tím,že podměřuje.Jinak za jízdy jsem si nikdy žádného oblaku dýmu za sebou nevšiml i když tomu pořádně přišlápnu,do nouzáku nic nepadá,vag žádnou chybu nehlásí.Při zimě a studeném startu ráno kontrolka žhavení zasvítí cca 5sec. a během dne jen rychle problikne nebo při teplotách cca 5 stupňů a víc jen problikne i ráno při prvním startu

Otázka zní,je to normální,že i při zcela zakrytém chladiči to takhle trvá než motor dosáhne dle budíku provozky?Je normální,že dle budíku má mít 90 stupňů,ale vag hlásí cca 79-80 a víc to nevyleze?

Pokud ne,tak čím to může být čidlem nebo termostat může otevírat dříve než 87 stupňů?Dle mého osobního názoru termostat funguje,ale čidlo podměřuje o cca 10 stupňů méně pro ŘJ a okruh pro budík bude o.k.Má těch 10 stupňů nějaký vliv na dávku paliva?Mám subjektivní dojem,že se mi zvedla spotřeba o cca 0,75/100,je fakt,že byla zima a jezdil jsem menší kousky než kdysi,ale předtím jsem udržel spotřebu dle palubního počítače na 4,5-4,7 l/100 a nyní mám 5,5-5,7 l/100,taky ty emise no nevím:-(

Je dobrá volba čidlo značky febi?Příp. nějaké rady nebo postup,jak to hlouběji diagnostikovat a přijít na to čím to?

Děkuji moc za každý postřeh k tématu a taky za tyto stránky,které jsou super pro každého obyčejného jedince,který chce octávku aspoň na 10let:-)

Odkaz ke komentáři

Takže děkuji všem za info :palec:

Závada vyřešena,byl to špatný termostat(originál od výroby),při měření v horké vodě s teploměrem už začal otevírat při 60stupních a naplno otevřel něco kolem 70tky,asi už měl unavenou pružinu.Nahradil jsem ho termostatem Wahler 87stupňů a pro jistotu vyměnil i čidlo teploty,bylo tam něco talianského,tak jsem tam dal FEBI,dohromady s termostatem(těsnění byla k tomu) investice za cca 750kč

Teď mám provozní teplotu 90 stupňů po cca 4,5km a teplo jak sauně,topit začíná po 1km,prostě skoro jako benziňák :)Spotřeba už jen dle palubáku začala jít rapidně dolů,už teď se blížím ke 4,8l a ještě furt to klesá,snad zas bude starých dobrých 4,5l palubák,reál cca 5l/100.Co bych chtěl ještě dodat,že se i dost změnil chod motoru,je teď takový mnohem měkčí a příjemnější,turbo už není tak slyšet za studena,asi je to tím,že se rychle prohřeje a do řj to blije přijatelnější info.

Tak snad to někomu pomůže ;)

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...