Přejít na obsah

Cisteni celeho sani

Doporučené příspěvky

Zdravim, jsem hrdym majitelem O1 2001 1.6 AVU 75kW, najeto momentalne 220tkm a slape jak hodinky.

Proletel jsem vsechny temata na tomto foru pro motor 1.6 74kW a 75kW a nespatril jsem nic o cisteni sani (saci potrubi atd.).

Domnivam se ze muj motor by mel trochu vice tahat tak uvazuji o kompletnim vycisteni sani. Mam na mysli mezi skrtici klapkou a motorem.

Mate s tim nekdo nejake skusenosti, popripadne tipy, navody a podobne?

Mam ji od novoty a po celou dobu menim olej (kazdych 15tkm) jen Castrol 5W-40. Spotreba oleje max 1L na 15tkm takze skoro nic.

Ve 180tkm jsem poprve, rucne vycistil skrtici klapku ale tenkrat jsem jsi netroufmul vycistit saci potrubi dale k motoru.

Jsem jsi skoro jist ze kompletni vycisteni sani a skrtici klapky pomuze.

Odkaz ke komentáři
  • o 2 měsíce později...

No vidim ze nikdo nic. Jakoby to nikdo jeste nedelal :)

Uz se tu nekolikrat resilo vyskyt oleje kolem svicek. V mem pripade mam olej kolem svicek 2. a 3. valce. Jsem jsi skoro jisty ze unik oleje je vlivem netesnosti mezi hlavou a spodnim dilem sani.

Chtel bych proto vymenit 4 tesnici krouzky mezi spodnim dilem sani a hlavou a take 4 tesneni mezi spodnim a hornim dilem sani.

Muj dotaz: Kdyz odpojim palivove hadice ktere jsou pripojeny k spodnimu dilu sani, musi se to potom nejak odvzusnovat nebo staci zavzdusnene palivove potrubi (pripojene k spodnimu dilu sani) jen napojit a nastartovat?

Odkaz ke komentáři
  • o 3 měsíce později...

Zdravim porad dumam nad tim jak dukladne vycistim horni dil sani. Nechal jsem si poslat komplet sani (horni a spodni dil + vstriky) z auta co melo trochu mene najete nez ma ted moje. A jak se dalo cekat tak na vsech vnitrnich stenach je nanoz karbonu a oleje.Chel bych to nejdrive zkusit vycistit na necisto abych nic nepokazil na sani co mam na aute.

Zpodni (predni) dil sani pujde vycistit snadno. Tam se jen nastrika roztok na cisteni klapky a pak se to protahne nekolikrat hadrem.

Vnitrni prostory horniho (zadniho) dilu sani jsou hodne nepristupne, nachazi jse tam nejake klapky ktere prepinaji mezi kratkym a dlouhym sanim.

Jedine co me momentalne napada je vycistit to hadrem co to pujde na dosah a pak zatesnit vstup a vystup, nalit tam vhodne mnozstvi petroleje a nechat to za obcasneho strechani pusobit treba nekolik hodin nebo dni.

Zajimalo by me vase nazory hlavne na to jestli petrolej bude vhodny cistici prostredek nebo jestli nehrozi nebezpeci ze se poskodi ty podtlakove klapky nebo neco jineho.

Diky za jakeholiv rady.

Odkaz ke komentáři

Nád tymto som tiež uvazoval a chcel som to skúsiť hydroxidom sodnym. Čistili som ním aj Egr len je agresívny na hliník tak mi ho trošku naleptalo. Ale karbon to bere super.hydroxidsodny sa používa na cistenie odpadov odmastovanie a podobne. Keďže odpady sú plastove tak by ho nemuselo poškodiť. Zatial som to neskusal

Odkaz ke komentáři
  • o 2 měsíce později...

Dneska jsem do horniho dilu nalil asi pul litru petroleje, nejak jsem to zatesnil, trochu zasterchal a jinak jsem to nechal lezet asi pul hodiny. To co vyteklo byla dokonale cerna tekutina. Z toho plyne ze petrolej ty saze cisti celkem dobre.

Muj plan je vycistit horni dil sani rucne co to pujde, a pak to nekolikrat proplachnout petrolejem.

Jedine co mi vrta hlavou je to jestli odpojenim te podtlakove "zapecetene" hadicky neco nerozladim? Uz nekdo horni dil sani kompletne odpojil pak zapojil a zadny problem ??

Odkaz ke komentáři
  • o 2 měsíce později...

Zdravim, tak sani je vycistene, vse slozene a auto jezdi.

Nakonec jsem na to sel "mirne naredenym" hydroxidem sodnym, tak jak uvazoval Stevo292. Aby bylo mozne naredeny roztok udrzet v sani po dobu nekolika hodin, tak jsem horni dil sani jsem zatesnil tam jak se napojuje klapka a dale jsem vytahnul ten gumovy pretlakovy pojistny ventyl, dal jsem pres otvor nekolik vrsten celofanu a pak pres neho zasrouboval vicko pretlkakoveho pojistneho ventylu. Timto se zatesnil pojistny ventyl. Trochu to pres nej kapalo, ale nic se nedeje.

Muj cistici postup byl nasledujici:

1) postavit sani do plastove vany tak ze vystup ze sani smeruje zhuru, zalit roztokem hydroxidu sodneho, ne uplne az po vrch, staci kdyz hladina zakryje pastove klapky. Nechat pusobit pres noc.

2) za nekolik hodin (treba 10hodin) vse vylit (to co vyteklo bylo dokonale cerna tekutina) a vyplacnout vodou

3) opakovat bod 1)

4) zvovu vylit a vyplacnout (to co vyteklo uz nebylo tak cerne jako v bode 2)

5) vytrikat sani vodou "vapkou" ze vnitr co to pujde

6) rucne docistit vystup ze sani, tam kde nedosahnul hydroxid. Pripadne misto za skrtici klapkou. Staci sprej na cisteni skrtici klapky a kartacek.

7) 2x vyplachnout petrolejem

8) co to pujde tak vysusit a muze se zpatky slozit dohromady.

taky jsem rucne vycistil saci kanalky v hlave, byly zanesene, asi do pulky pred sacim ventylem.

!!! Jenom chci pripomenout ze hydroxid sodny je ziravina, takze opatrne s tim, Pouzivat bryle, rukavice a co nejvic ochranych pomucek :)

Jeste jsem nemel moznost posoudit pripadne zlepseni chodu motoru, ale subektivne si myslim ze auto lepe reaguje na plyn v otackach kolem 3-4tisic/min.

Odkaz ke komentáři

Tady v Angilii jsem sehnal "Caustic Soda" vubec nevim jestli je to 100% hydroxid sodny nebo je to nejak naredene.

Na obalu pisou, ze na odblokovani odpadu se pouziva 100g na 1L studene vody a na ruzne cisteni, napriklad dlazby, 100g na 5L vody.

Ja jsem dal neco mezi tim, asi 100g na 3L studene vody. Asi 3 Litry je treba na naplneni horniho dilu sani.

Odkaz ke komentáři
  • o 4 týdny později...

Pouzil som asi 20l teplej vody a cca 300g hydroxidu vodného. Nevicistilo to celkom dokonalo bolo to tam max 1.5h. A potom oplach v čistej vode a ofukanie stlacenym vzduchom, dostalo sa mi to do banky podtlaku tak som to musel vyfukat von.

Tak dal som sa cistenie aj ja. Po 10 min 1. Foto. A druhá po hodine post-32657-0-66528500-1460269071_thumb.jpgpost-32657-0-35840800-1460269100_thumb.jpg

A ešte som precistil skrtiaca klapkupost-32657-0-96962400-1460269272_thumb.jpgpost-32657-0-00868100-1460269380_thumb.jpgpost-32657-0-82484100-1460270154_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
    • OTÁZKA, KTEROU ZDE ZODPOVÍ ODBORNÍK: VÝROBCE KABELU.   myslím, že určitě v některých případech něco poškodit lze a to nevratně. Například když nastavíte nevratný omezovač rychlosti v motorové jednotce. Ale i jinde, například v některých 09 je kódování (slavný Bajt 18), který je jen maska. Vy tedy vidíte stále 00, ale on 00 není a nesmí být. Takže vrácením 00 se nic nenapraví.
    • Mě to přijde jako nedostatek proudu. Tj : odešla baterie, špatně připojené / znečištěné / zoxidované svorky na baterii . Vyhřátý silový kabel na kostru. 
    • Ahoj, mám taky origo diagnostický kabel Ross-Tech se sadou VCDS MAX. Jsem tvůrce návodů do VIS autodiagnostické postupy. Kdo má zájem o kódování světel, podsvícení budíků, ručiček, podsvícení displeje v palubní desce, či podsvícení infoteimentu... Umím! Vše je zesilováno či zeslabováno: 1) Fototranzistorem (který lze také nastavit a to nevídaně!) , (nebo ho odstavit z činnosti) 2) Car - nastaveni - světla - podsvícení palubní desky   mrkněte na částečné ukázky možností co a jak s čím... videa zde: Kódování světel a podsvícení VCDS Víťa    Rád Vám provedu nastavení dle vašich přání!!! *Samozřejmostí je Prvotní záloha Vašeho vozu, např pro STK. *Znovu přehrání Vašeho oblíbeného nastavení vozu po STK! *Všechna Data Vám pošlu i emailem, jak scan chyb, před jejich vymyzáním, tak i kompletní zálohy vozu! Můžete si je tedy přehrát i jinde, kde budou vlastnit HEX-V2 kabel... NosekVitezslav@seznam.cz Kod pro jakou jednotku_? Potřebuju číslo jednotky: 09? a Objednací číslo. Nejlépe autoscan vozu, je to možné??? Podle ostatních jednotek lze přesněji sestavit kódování! VCDS Víťa NosekVitezslav@seznam.cz
  • Vytvořit...