Jump to content

TURBOBENZÍNEM EFEKTIVNĚ DÍL Č.6 : Efektivní jízda II

Recommended Posts

ako je to pri RSe s dlhodobym pouzivanim "ECO" modu s DSG prevodovkou? pri setrnom jazdeni tam fakt motor toci max 2tis ...

aj takto dokaze motor "zleniviet" ?

je pravda ze potom obcas dam par stoviek km po dialniciach alebo "kopceky" so Sport modom ;-)

Tak s DSG ještě zkušenost nemám, ale pokud mj. sama řadí tak, jak u manuálů ukazují rádci řazení (tzn. obvykle dříve, než řadí běžný řidič), tak ten "ECO" mod bude s automatem pro motor ještě "drsnější" ve smyslu použití ještě nižších otáček. Ale pokud pak dáš autu i záhul, tak se to zase protáhne a pročistí ...

• 6 months later...

Navážu na předchozí debatu, protože jsem domů pořídil druhé auto s motorem 2.0 EB a můžu teď porovnat, jak se chová stejný motor v manuálu a v automatu. A jednoznačně musím potvrdit, že automat řadí na základě "umělé inteligence" prakticky naprosto stejně, jako já řadím v manuálu "pocitově".

Takže při klidné jízdě řadí nahoru tak, že otáčky spadnou na 1.500. A v určitých situacích nepodřazuje ani ve chvíli, kdy otáčky spadnou až k 1.250 a auto při lehkém plynu z nich roztáhne na větší rychlost bez řazení. A naopak,při kickdownu, se podřadí a naplno zabírá obvykle okolo 4.500 ot.

Tzn. že chytrý automat využívá síly motoru naprosto stejně jako já a i obdobně je točí v nízkých otáčkách, když není potřeba výkon. A to se nejedná o výsledek práce evropských inženýrů pod tlakem zelené lobby, ale o auto a motorizaci poctivě americké.