Přejít na obsah

Výměny motorů 2013, spolehlivost 1,8Tsi

Doporučené příspěvky

Dobrý den

Koupil jsem si čerstvě svoje první ojeté auto, pochopitelně Škodovku, které je věnováno toto vlákno, tedy dvojkovou Oktávku 1,8 TSI s výkonem 118KW. Nebudu popisovat, že jsem jako začátečník z podoby auta a dynamiky motoru nadšený. Měl bych však dotaz na zdejší zkušené borce. Kromě starých recenzí, které se předháněly v adoraci jízdních vlastností téhle motorizace,  mě zajímají i názory na negativa motoru. Po třech -čtyřech letech se tyhle motory začaly leckterým majitelům potkávat a neminulo to ani tu mou -(Vyrobena 2010, po třech letech a 65tisících km jí byl vyměněn v továrně komplet nový motor. Ač po záruce, tak zdarma. Nyní má tedy vůz najeto 159tisíc km, ale motor pouhých 95tis km.)-

Zajímalo by mě tudíž: 1)Zda se to u 1,8TSI stávalo v podstatně závažnější míře, než u většiny jiných motorizací. Jestli by se zkrátka 1,8čka v prvovýrobě dala nazvat jako méně průměrná, méně povedená, nebo vyloženě vadná? Myslím čistě po stránce spolehlivosti.

2) To hlavní. Je zde někdo, kdo je obeznámen s tehdejšími praktikami Škodovky? Vyměňovala tyto motory v roce 2013 již za nové, které měly onu vývojovou vadu vyřešenu? Nebo ho prostě nahradila tím samým se stejnou vadou a doufala, že se nepotká znovu? Z logiky věci doufám samozřejmě v první možnost, přičemž navíc vycházím z toho, že nový motor má najeto skoro 100 tis a neměl dosud žádný problém. Ví tedy někdo z Vás, jak rychle Škoda potažmo VW zareagovaly a vyřešily chybu s rozvody?  Stihla onen vylepšený motor dostat moje Oktávka, nebo se to týkalo až trojkové série? Kamarádovi, od něhož jsem auto koupil, bylo tehdy prý řečeno, že dostal motor v pořádku. Přece jen je to ale už 7-8let. 

3)Ví někdo přesněji, čeho se tehdejší průšvih týkal? Byly následně opravené verze 1,8TSI mnohem spolehlivější? Z opatrnosti jsem konzultoval se třemi servisáky a upřímně, všichni mě odrazovali od preventivní výměny rozvodového řetězu do doby, než se sám ozve. Zní to logicky, ale třeba se jim do operace motoru zkrátka nechtělo. Co soudí zdejší zkušení odborníci o trvanlivosti řetězu? Původně byl míněn jako doživotní, takže se nějakého univerzálního intervalu jen tak nedohledáte. Opravdu se většinou řetěz před vytaháním či jiným porušením, vedoucím ke zničení motoru, ozve? Zvukem či kontrolkou? Nyní má tedy stejně jako celý motor 95tis km. To auto se mi líbí a rád bych v něm minimálně pět-sedm let jezdil, takže argument o ojetině neberu. Většina servisáků Vám ale řekne, že má smysl nasadit diagnostiku až ve chvíli, když se auto ozve.

Všem případně děkuji za odpovědi.

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...