Přejít na obsah

Napravo syčí při plném záběru turba

Voss69

Doporučené příspěvky

Zdravím všechny Octavkáře!

Měl bych pár dotazů ohledně možných závad,nezávad a potřeboval bych poradit

Mám O1,66kw,r.v. 2000,je to už po faceliftu,ale motor je ještě AGR,bez klimy,je to tak origo,asi jsem chytnul nějaký kus,co sesmolili z toho,co bylo zrovna po ruce v přelomu.Dovoz belgie při 15 000km,nyní natlučeno 230 000km,poctivě a pravidelně udržovaná

Celé toto fórum jsem si přeštudoval,ale moje záležitosti nekorespondují s ničím,co se tady probralo.

1)Předevčírem jsem si všiml nového zvuku vycházejícího z pravé strany nebo ze středu z pod kapoty,je to slyšet hlavně jak jedu blízko svodidel nebo plotů,je to takové jakoby silné fučení,stejné jako když šlehají větry o kapotu a čelní sklo,ale je to závislé na přidání plynu,ozývá se to jen,když je turbo v silném záběru,roztahování na 5ku nebo vytáčení pod větším plynem apod.Napadl mě prasklý intercooler nebo vedení potrubí k němu od turba,ale jeho okolí není vůbec zamaštěné od oleje(předpokládám,že při mém nájezdu by v něm nějaký mazut být měl a prasklinou někde ukápnout,nebo prolnout)A taky úbytek na výkonu nebo zátahu není vůbec znát,všechen zevnějšek i EGR ventil a motor je suché jak pepř,nikde olej neprolíná ven.Tento zvuk jsem předtím nikdy nezaregistroval...Pak mě napadá prasklé výfuk. potrubí,ale to by asi nemělo sykavý zvuk a navíc jsem tam zběžně nic nenašel,když jsem hadrou přiucpal koncovky,motor je na TDi krásně tichý,žádný klepač nebo uřvanec.Psal tady někdo o podtlak.pumpě na posilovač brzd-nalisovaná hadička se mi tam sice protáčí,ale nemá nějaké větší vůle a jak jsem na to flustl,tak tam nic nefučelo ani při přidání plynu

2)Zdá se mi,že mi jemně kvílí turbo při větším plynu,jak je motor ledový,je to víc slyšet a dřív.Zahřátý míň,ale jemně to slyšet je-ve srovnání s firemní Octávou rok 2002,110 000km s novějším turbem,tam ho skoro neslyším a auto je o cosi málo živější od spodu.Je to u AGR zcela normální zvuk??

3)Ventil N 75 mi po zapnutí klíčku pravidelně cvaká jak zběsilý i po nastartování,je to u AGR normální??Nebo je před nebo po smrti??

Souvisejí tyto závady(nezávady)spolu nějak tak,že by mohl prasknout přetlakem intercooler nebo hadice k němu,jsou to normální jevy nebo má smysl to řešit?

Na co bych se měl mrknout a po čem jít?Jak ho případně pořádně prohlédnout,vykuchat nejlépe ven nebo jak se na něj dostat aniž bych musel shazovat nárazník,podběhem??

Podotýkám,že auto jede vcelku normálně(v rámci nynějších zimních možností,co jsem mohl testnout),nepadá do nouzáku ani při 140,na palubovce nic ze závad nesvítí,průměrná spotřeba na okreskách při průměrné jízdě a lehké noze,je od 4,6 do 5,2 l/100

Nakonec tady mám jeden můj poznatek ohledně častého jevu,který se tady několikkrát probíral a to,že studený motor startne na brnk a teplému to trvá dýl(u mě cca 3 někdy 4 vteřiny),vyřešila to koupě nové baterky,taky se mi tím zlepšíl výkon a hlasitost rádia(předtím nějak nestíhalo při přidání volume),v mrazech jsem už nenastartoval a vynulovaly se mi budíky,čas a km.Dal jsem tam rovnou Start Power 75Ah,750A za 1865,- koupeno v Koblově a nyní bez problému i se zapnutýma sedačkama,světlama a ventilátorem,tak snad to někomu pomůže.

Předem děkuji vám,v oktávách zběhlejším za rady a poznatky!

Odkaz ke komentáři

Tak nedalo mě to a dneska jsem si zajel ke známému na diagnostiku,všechno bylo o.k,žádné chyby,všechno v normě,jen nevím jestli to umí dobře proměřit i staré obtokové turbo z AGRka,na tlak jestli nikde neuniká nebo jestli tlačí,jak má.Podotýkám,že měření proběhlo na místě bez jízdy

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...