Přejít na obsah

Dažďový senzor už pracuje na jednotku

Diamant

Doporučené příspěvky

Kupoval som do firmy novú OII FL a ešte som ju nedal kolegovi (najskôr to treba zabehnúť, že?). A tak som pátral, aké zmeny nastali oproti mojej OII MR 2007. Poteší, že zmeny neboli nejaké výrazné čo do šetrenia, ale skôr to bolo doladenie niektorých detailov, ktoré sa dali vylepšiť (napr. uchytenie putka koberca v kufri, zadné ukotvenie bezp. pásov a pod.).

Najviac ma však zaujal inak vyzerajúci dažďový senzor. Ten pôvodný vyzerá takto:

Skoda_OctY_41.jpg

Nový ale už vyzerá takto: (viď príloha)

Hovorím si, no pekne ho očesali, asi úspora. Ale nedalo mi a oba som testoval (najskôr rozprašovačom a potom konečne aj zapršalo :palec: ) a hneď sa ukázalo, že ten nový je omnoho lepší. Stačí jemné kropenie a starý siera a stiera ako divý. Nový stiera tak, ako to mylo byť už od začiatku. Ak "mrholí", tak nezačne stierať okamžite, ako kvapky dopadnú, ale podľa nastaveného intervalu chvíľku počká a potom sklo zotrie. Ak nepadajú ďalšie kvapky, tak už nestiera. Starý začal stierať hneď a urobil ešte niekoľko cyklov, hoci už som okno nekropil.

Dobrá správa je, že stačí iba výmeny dažďového senzora a problém je vyriešený. Cena je okolo 100€ a postup je nasledovný:

- demontovať plastový kryt úchytu zrkadla

- spätné zrkadlo zosunúť smerom dole k prístrojovke

- odpojiť konektor od zrkadla a od senzora

- vytiahnuť senzor z rámika

Znie to pekne, realizácia je už horšia. Senzor v rámiku nie je nijako nacvaknutý, on drží iba prilnavosťou o sklo. Takže ak ho nechcete hneď vyhodiť, je dobré ho začať ťahať prstami v niektorom rohu a ťahať ho sústavne a pomaly, on po čase chytí vzduch a odlepí sa. Poskladanie je opakom rozobratia, opäť je problém ten senzor. Treba ho na sklo priložiť tak, aby medzi sklom a silikónovým povrchom senzora neostali vzduchové bubliny. Podľa možnosti aspoň nie pred senzormi. Mne sa to po niekoľkých pokusoch a experimentovaní s indulonou podarilo.

post-165-1249035764_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Musim potvrdit, me na nove MR2010 chodi destovy senzor o mnoho spolehliveji (rekl bych jinak, ze chodi spolehlive :palec: ) a "pravdiveji" nez u me predch. MR2006, kdy jsem za deste musel casto citlivost senzoru neustale prestavovat. Myslim, ze je to i elektronikou senzoru (jeho firmwarem), nebot se chova o dost inteligentneji, coz nebude jen usporadanim a poctem vlastnich fotoelektrickych prvku...

Odkaz ke komentáři

Dobra zprava, protoze co jsem cetl chovani senzoru na predFL, tak jsem byl z neho nestastny.

Ono by stacilo kdyby udelali "ucici mod". Predstavoval bych si to tak, ze by uzivatel aktivoval

uceni a pak manualne stiral podle potreby a RJ by se takhle ucila a vedela kdy stirat.

Ale pokud se u FL poucili z chyb a udelali senzor inteligentnejsi, tak to staci.

Odkaz ke komentáři
Dobra zprava, protoze co jsem cetl chovani senzoru na predFL, tak jsem byl z neho nestastny.

Ono by stacilo kdyby udelali "ucici mod". Predstavoval bych si to tak, ze by uzivatel aktivoval

uceni a pak manualne stiral podle potreby a RJ by se takhle ucila a vedela kdy stirat.

Ale pokud se u FL poucili z chyb a udelali senzor inteligentnejsi, tak to staci.

Vzhledem k tomu, ze deste muze pribyvat a ubyvat, tak by takove uceni byl asi dost k nicemu. Muzes si ale nastavit i dnes (i v minulosti) citlivost senzoru (to je vicestupnova packa misto cyklovace), ktera urcuje, na jake mnozstvi dopadajicich kapek senzor reaguje. To je funkce, ktera prave v minulosti fungovala vselijak, ale celkem uspokojive. Mel jsem senzor deste od r.2005 na MR2006, a urcite bych nemenil. Nicmene ted (na MR2010) chodi vyrazne spolehlive a chytreji.

Ty s nim asi zkusenosti zadne nemas, vzhledem k obsahu Tveho prispevku ?

Odkaz ke komentáři

Na OII (nebo ve Skodovce) s nim zkusenosti nemam. Jen z Mercedesu, ale ten byl celkove takovy lip vyladeny. To je trosku jina liga a srovnavat to nebudeme.

Jen jsem na SH foru cetl na destovy senzor negativni nazory. Ale neco podobneho jsem cetl i o Sound Systemu a kdyz jsem si poslechl na autosalonu v Brne jak hraje, tak jsem byl mile prekvapen a jsem rad, ze jsem si ho objednal :palec:

Odkaz ke komentáři
Na OII (nebo ve Skodovce) s nim zkusenosti nemam. Jen z Mercedesu, ale ten byl celkove takovy lip vyladeny. To je trosku jina liga a srovnavat to nebudeme.

Jen jsem na SH foru cetl na destovy senzor negativni nazory. Ale neco podobneho jsem cetl i o Sound Systemu a kdyz jsem si poslechl na autosalonu v Brne jak hraje, tak jsem byl mile prekvapen a jsem rad, ze jsem si ho objednal :palec:

Nikdy bych nedal na informace typu "...jedna pani povidala...".

S tim mam svou zkusenost ohledne kazdeho noveho vynalezu v autech z minulosti, jen si vzpomenu na myty o ASB, ESP, klimatizaci atd.... Stejne tak u O2 s destovym senzorem a kontrolou tlaku v pneu. Vzdy na to nejvice spiny hazeli lide, kteri jen opakovali a zejmena zvelicovali jinde vyctene nazory, ze to nefunguje ci funguje spatne, ac s tim sami zadnou zkusenost nemeli (nic osobniho).

Tim chci jem rici, ze nikdy bych se bez vlastni zkusenosti nevyjadroval k necemu, co sam presne nevim.

U destoveho senzoru starsi generace neslo o to, ze by fungoval spatne, ale ze obcas (aspon u me) zacal stirat vice/mene nez mel, a bylo potreba prave upravit jeho citlivost - rozhodne bych ale jiz nemenil, jinak fungoval spolehlive a hlavne bezpecne, znate ty situace v prutrzi mracen, padajicimi vodami a proti Vam projede obri naves, a hodi na Vas "tuny" vody, to vse v 90 kmh...

Potvrzuji i Tvou zkusenost se Sound Systemem, mam ho ve sve nove LK (spolecne s Columbem), a je to velky rozdil oproti bezne Eleganci s Audienci, bez SoundSystemu a bez SunSafe skel. Ony ty skla hodne utlumi interier, mam ted misto sve LK (ta je v Boleslavi) nafasovanou RS TFSI se SoundSystemem a Audienci, rozdil je obrovsky. Takze sam SoundSystem asi nestaci, chce to poradne a kvalitni radio (tuner Audience je mizerie), a dobre vytlumeny a tichy interier.

Odkaz ke komentáři

Samozrejme jsem i pres vsechny nazory co jsem cetl destovy senzor chtel (ikdyz narozdil od predFL uz je v serii - alespon u RS). Nejsem typ co by se rozhodoval podle ostatnich, ale na druhou stranu si rad prectu zkusenosti jinych, popripade v ramci moznosti si to vyzkousim a udelam si vlastni obrazek.

Ja jsem destovy senzor nepomlouval a nehazel na ni spinu (mozna to tak vyznelo), protoze s tim v OII opravdu vlastni zkusenost nemam a tak nemuzu soudit.

Ale jen me napadlo reseni (s tim ucenim), kdyz to lidem nevyhovuje. Navic je jasne, ze nelze vyhovet vsem lidem a proto jsou na ruzne veci ruzne nazory.

Odkaz ke komentáři

Mischicka - obávam sa, že výmena skla nepomôže, nakoľko dažďový senzor nie je jeho súčasťou. Pravdepodobne by ti senzor iba prehodili.

Onicron - môžem len potvrdiť, že samotný SoundSystem nestačí. Ja som mal z fabriky Audience a keď som ho vymenil za Columbus, tiež som bol prekvapený, o koľko lepšie to hrá. Ale inak neviem, či súčasný SoundSystem je to isté ako predface. Vyzerá to tak, že vrámci úspor už nemá súčasný zosilňovač 12, ale len 8 samostatných zosíkov.

kully - aj ja som čítal na Olympus samé negatívne názory a na Canon chválospevy. Kúpil som Canon a po pol roku som ho so stratou predal, lebo mi nevyhovoval. Ale ten predface senzor mal svojskú logiku. Ja som mal najčastejšie problém s tým, že stieral ako divý a nebolo to potrebné. Musel som zmeniť na páčke sitlivosť a zase bol chvíľu pokoj. Tento nový sa mi javí fakt omnoho lepší.

Odkaz ke komentáři
  • o 3 týdny později...
  • o 2 měsíce později...
Sehnal jsem si ho, tak uvidime co to bude delat. ;)

Diamant: Jak tezke je tam dostat ten senzor, aby pod nim nebyl vzduch? Mas na to nejaky "figl"?

Pravdepodobne to už máš urobené, ale možno to pomôže ostatným. Ja som sa s tým senzorom celkom vytrápil, ale najlepšie riešenie je tam dať trochu krému na ruky. Skúšal som vodu, ale ono to vždy odpadlo, kým som na to dal zrkadlo. S tým krémom išlo vytlačiť vzduch a potom bol ešte čas nasadiť zrkadlo.

Odkaz ke komentáři
  • o měsíc později...
  • o 2 týdny později...
takže jestli jsem to dobře pochopil, stačí koupit, nebo sehnat, senzor z FL a bez jakýchkoliv úprav v senzoru, konektorů, nebo kódování ho lze vyměnit za předFL a budu mnohem spokojenější?

Z toho co se tu píše to vyplývá, ale jestli to tak je...ten můj v MR06 občas má výpadky, resp. dle mého subjektivního názoru úchylky, takže by mne taky zajímalo jak to je s tím Fl senzorem.

Odkaz ke komentáři
  • o rok později...
  • o 5 měsíců později...

cus chlapy . potreboval bych taky radu ohledne zrcatka... chtel bych normalni zrcatko vymenit za tohle elektricky a potreboval bych vedet co vsechno musim dodelat...samozrejme okno a zrcatko. a jestli by me sem nekdo mohl dat schema zapojeni...zrcatko mam..ale tech 9 kabelu co z nej vede mam ustipany.. tak bych potreboval vedet kterej kam na co zapojit...jestli tam musi byt jeste i naka krabicka aby treba fungovali vsechny funkce zrcatka atd..jestli musi byt treba i jinej spinac svetel kvuli automatickymu zapinani svetel ve tme atd... diky moc jestli nekdo mate to schema

dobry..uz sem nasel tema kde se to resi.predtim sem ho prehledl

Odkaz ke komentáři
  • o 2 roky později...

Dobry den chcel by som sa informovat mam octaviu 2010 po facelifte nemam zaiden senzor ale prsklo sa mi sklo takze som nuteny to vymenit tak uz chcem nahodit s drziakom na senzor. nasiel som toto zrkatko je to pre mna to spravne ? Diky moc za info predpokladam ze senzor na dazd uz si mam kupit origo zo skodovky ?

post-37040-0-58699600-1395086138_thumb.jpg

post-37040-0-21253600-1395086148_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Mozno blba otazka co mi este bude treba vnutorne zrkadlo smievatelne uz mam celnak vymeneny uz mam je mi jasne ze to treba dokablovavat nepredpokladam ze by to tam bolo. Je treba menit aj nejaku jednotku ? Zaroven ma zaujimalo co je na tom zrkadle zozadu nejaky senzor predpokladm ze to je senzor na denne svietenie ? da sa s tym vymenit aj packa na svetla co uz ma v moznostiach ze auto ? ci na to potrebujem zase nieco ine ?

Diky moc. Som u skodovky uplny amater doteraz som vzdy mal passata a tam vsetko bolo. Tak sory za blbe otazky.

Odkaz ke komentáři

No dnes som si bol v autoskle pre auto nahodene chalpik bol tak ochotny ze tam mal jeden starsi senzor tak ho rovno nahodil nech nemusim kupovat. Samozrejme ze som mu nepovedal ze tam chcem ten novy bol zadara. Otazka na vas chalani je to az tak zle ze s tym nebudem moct existovat ? ci ma zmysel ist do noveho ked mi ho dal zadara ?

Predom diky za reakcie.

Odkaz ke komentáři
  • o měsíc později...
  • o 7 měsíců později...

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...