Přejít na obsah

post-apo

Uživatelé
  • Počet příspěvků

    8
  • Registrace

  • Poslední návštěva

Vše od uživatele post-apo

  1. post-apo

    Autobaterie Octa 1

    Názor částečně potrvrzuju: akumulátorka v Dubici v České Lípě opravdu chrlí baterky se spoustou nálepek, částečně slavných, částečně dávno zrušených lokálních výrobců, částečně se jmény automobilek. Pak je tu ale ještě i opačné zmatení: baterky daného typu a nálepky nemusely být vyrobeny na jediném místě. Koncern VB Autobaterie (Varta-Bosch) měl po EU cca. 5 větších výrobních závodů a výroba byla částečně duplicitní, každý závod s trvale odlišnou kvalitou (nejlepší byl Rouen, pak Č.Lípa, teprve pak Hannover, Burgos, ). Současný globální Johnson Controls tím spíše. A nakonec: i pokud koupíte baterku se stejnou nálepkou (značkou) a stejnými štítkovými parametry - a i pokud bude ze stejné továrny, tak může mít (zcela záměrně) odlišná střeva. Akumulátory pro výrobní linky automobilek (nalitá+nabitá) mají vždy o 1 plusovou a 1 mínusovou desku (elektrodu) navíc, tj.: i vyšší Ah-kapacitu nežli baterky se stejnou plastovou kysnou a stejnou nálepkou, které se prodávají jako náhradní díl - suché, k dolití elektrolytu zákazníkem, nebo na prodejně. Interně v České Lípě tomu říkají: výroba pro 1. a pro 2.trh Ostatní výrobci (italský FIAM v Mladé Boleslavi a leckde jinde) to s námi šmoulí podobně. Značku (jako potvrzení původu) máme jen u zbylých malých 1-továrnových výrobců, kteří jsou ale těmi velkými potichu průběžně skupováni (a výroba rušena - což se nedovíte ani z jejich webu, tam se tváří jako by byli stále sví), takže ani u nich vlastně ne.
  2. baterka funglofka 60Ah: odzkoušeno: když jí plně nabiju nabíječkou, po 4 týdnech (po návratu ze služebky) auta bez pohybu jí klidová spotřeba auta + samovybíjení vysaje tak, že nepohne starterem. Jak to mají ostatní Octávie nevím, moje to má takhle. Takže když baterka nebude funglofka .. a když nebude předtím nabita plně, tak mi taky může odmítnout nastartovat po 2 týdnech? Ty 2 týdny nechat auto bez dostatečného pohybu se stane snadno. Doma v garage to vyřeší to konzervační nabíječka .. nebo dospělá nabíječka + týdenní spínač. Ale mimo? Solar panel je jediná volba. Produktů je dost: http://www.gme.cz/cz/solarni-ochrana-autobaterie-13-5v-5w-sol6n-p522-041.html, http://www.gme.cz/cz/solarni-generator-v-kufriku-p751-590.html, budou-li stačit i pro krátké zimní dny slabého středoevropského slunka, oslabeného navíc jinovatkou či sněhem na oknech auta, zatím nevím.
  3. post-apo

    ztráta výkonu

    když pokecáte s automechanikama, co dělaj generálky, řeknou, že výkon je kus od kusu, lítá klidně o 1/3 nahoru-dolů od čísla v techničáku. takže asi někdo halt má štěstí a koupí motor kterému se dobře sešly tolerance dílů - a má na počátku dobrý výkon - a ten mu s opotřebením odchází. jiný štěstí neměl - a má línější motor hned od začátku.
  4. post-apo

    Aditiva do benzínu

    Nemusí to být jen profláknuté dolévání tanku průmyslovým techničákem (ze sudu) a nemusí to být jen majitel. Známý dělal na pumpě a podkecnul se, že co do rozpustnosti vody v benzinu: odhadoval to na >20litrů vody na 12000 litrů benzinu - než se začnou na dně tanku dělat vodní kapičky. Odkud to věděl? Prostě když tank v zemi zakopaný (12000litrů) naplní z cisterny, obsluha může odlít 1 (..2) kanystr(y) a dolít vodou, aniž by to majitel zachytil. Takže tohle "aditivum" ovlivňuje chod nejvíce motorů. http://aktualne.centrum.cz/finance/doprava/clanek.phtml?id=687695 Proto si (už nějakou dobu) hlídávám, jakou mívám průměrku s benzinem od jaké pumpy: někde 7,2/100, někde pravidelně 8,5/100. Nejsem šetřílek, ale nechci motoru (za věrné služby) ublížit ošizenou břečkou.
×
×
  • Vytvořit...