Belis Odesláno Říjen 17, 2013 Sdílet Odesláno Říjen 17, 2013 Ahoj, mám Octavii 1.8T 2003 a chtěl bych se zeptat jestli bez problému můžu natankovat MaxxMotion 100 na OMV, na štítku mám N95. Jde mi spis o to jestli je to nějakej znatelnej rozdíl oproti 95 a jestli tim nebudu přetěžovat některé časti motoru. Dík moc Petr 0 Citovat Odkaz ke komentáři
fester777 Odesláno Říjen 22, 2013 Sdílet Odesláno Říjen 22, 2013 znately neni ani nebude . avsak ublizit mu neublizis . lepsie spravis vsak ked si kupis aditivum VIF ktore mozes pridavat do kazdej nadrze a spravi ti vacsi osoch ako ked raz natankujes toto predrazene palivo, to palivo nie je nic ine ako obycajny benzin zmiesany s aditivom a niekolko nasobne predrazeny . Jedna pixla VIF stoji do 10 eur a vystaci ti na xy nadrzi pritom jedno natankovanie tohoto kvazi super paliva ta stoji viac ako cela pixla :D. Aby to malo aky taky znatelny ucinok by si musel mat na to prisposobenu RJ co nemas takze zbytocne placebo 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Guest chipmann Odesláno Říjen 22, 2013 Sdílet Odesláno Říjen 22, 2013 A jak jsi tak jisty ze toe obyčejný benzin 0 Citovat Odkaz ke komentáři
fester777 Odesláno Říjen 22, 2013 Sdílet Odesláno Říjen 22, 2013 obycajny benzin s pridavkom adidiva som napisal . ktore ked nie je clovek hlupy a absolutne lenivy si dokaze naliat do nadrze sam, to čo natankujes na pumpe je to iste mozno este menej ucinne ako ked ty sam vies co mas v nadrzi. napr. http://www.41.cz/vif/doc/test_aditiv.pdf je to o diesli ale princip je rovnaky u benzinu 0 Citovat Odkaz ke komentáři
_neo Odesláno Říjen 23, 2013 Sdílet Odesláno Říjen 23, 2013 Jenom aby bylo jasno o čem se tu bavíte. Vyšší oktanové číslo benzínu neznamená že je benzín "výkonější" to je blbost. Oktanové číslo je "procentuální obsah izo-oktanu" v palivu a tohle číslo vyjadřuje odolnost beznínu proti samovznícení. Ve skutečnosti je to jen přepočet na procentuální obsah izo-oktanu, takže se může klidně stát že bude palivo s oktanovým číslem 105, v tom případě má to palivo o 5% vyšší odolnost než čistý izo-oktan. Samovznícení, pro ty co nevědí, se projevuje klasickým klepáním v motoru (všichni známe ze starších aut, kam se tankoval benzin 91 a my co jsme měli dvoutakty a jezdily jsme na technický beznín to známe dvojnásob :) ). Ke samovznícení dojde když se do válců nasaje směs benzínu s nedostatečným oktanovým číslem a stlačí se. V té chvíly se to může vznítit samo aniž by to zapálila svíčka. Benzín s vyšším oktanovým číslem se používá do motorů s vyšší kompresí protože zde je větší hrozba samovznícení (vyšší tlak = vyšší požadavek na oktanové číslo). Tohle vždy stanový výrobce, jaké je minimální oktanové číslo benzínu, který lze tankovat. Vyšším číslem nic nezkazíš, ale nelze předpokládat, že ti v motoru přibude 20 koní. Výkon paliva je dán jednak kvalitou benzínu a částečně i adetivy. V ČR tuším používají všichni stejný benzín a jen si do něj míchají adetiva. Svého času byl ARAL asi jediný kdo do ČR dovážel vlastní benzín a dalo se říct že byl o fous lepší. (Pokud se pletu opravte mě). každopádně si přečtěte alespoň tohle aby jste měli rámcovou představu o čem diskutujete http://cs.wikipedia.org/wiki/Oktanov%C3%A9_%C4%8D%C3%ADslo 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Siegel Odesláno Leden 8, 2014 Sdílet Odesláno Leden 8, 2014 Já mám na RS psané, že se tankuje 98 oktan, tzn. že 95 není doporučena vůbec jo? 0 Citovat Odkaz ke komentáři
tesna Odesláno Leden 10, 2014 Sdílet Odesláno Leden 10, 2014 I N95 můžeš bez problémů natankovat. V knížce o OI, už si nepamatuji autora, bylo u RS napsáno, že lze tankovat i N95, a to při mírném snížení výkonových parametrů. Osobně by mne zajímalo, zda je to vůbec nějak zásadně poznat, protože já jsem do standardního 1.8T (sic s výraznou SW úpravou) zkoušel jak N91, tak na druhé straně i Shell VP95 (nic lepšího tu v okolí tehdy nebylo) a žádný rozdíl jsem nepoznal. Přitom u mé předchozí atmosféry byl rozdíl mezi N95 a VP95 naprosto jednoznačný. Pro srovnání - obdobně u současného auta jsem zaznamenal jen drobný rozdíl mezi N95 a N100, ale jen v nízkých otáčkách - motor se "brchá" možná o 100 ot. dříve, má klidnější, vyrovnanější chod a je tišší. Protože ale tady je k dispozici opět jen shellácký VP100, který je obvykle až o 5 Kč dražší než N95 u nejlevnější místní pumpy, tak to řeším aditivem do benzínu, které vychází na 0,60 Kč/l a které má subjektivně skoro stejný účinek. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Silwer Odesláno Leden 11, 2014 Sdílet Odesláno Leden 11, 2014 Já osobně nejsem schopnej rozeznat rozdíl mezi N95 a N98. Výkon, spotřeba, všechno stejný. Akorát to stojí o 2 koruny víc :D 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Siegel Odesláno Leden 12, 2014 Sdílet Odesláno Leden 12, 2014 A je vůbec potřeba (dobré) tam dávat k té N95 nějaké adativum? Jestli jo tak s jakými jste spokojeni? 0 Citovat Odkaz ke komentáři
tesna Odesláno Leden 12, 2014 Sdílet Odesláno Leden 12, 2014 Z důvodů, které jsem popsal, to tam pravidelně už skoro 3 roky liju. Potřeba to sice není, ale nějaký drobný efekt to má a cenově to vyjde velmi rozumně. Tankuju už roky u místní nejlevnější pumpy a i s tím aditivem jsem obvykle 1,50 Kč/l pod cenou místní Shellky a podobných. A pokud to tam po natankování nenaliju, tak při dalším ranním startu to na běhu motoru a jeho zvuku okamžitě poznám. A totéž mi potvrdili 2 kolegové z práce (1x turbo, 1x atmo). Podobných přípravků existují desítky. Já používám toto: http://www.oleje.cz/p/wynn-s-supremium-petrol-250-ml--660 A třeba tento článek mě tehdy v použití aditiv místo tankování "lepších" benzínů utvrdil, protože už předtím jsem si kladl otázku, zda vyšší kvalita následně netrpí malou výtočí: http://www.cimbu.cz/index.php?page=whole&lng=cze&item=18 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Siegel Odesláno Leden 12, 2014 Sdílet Odesláno Leden 12, 2014 (upraveno) Jak to říká Cimbu tak na tom něco bude :) dík moc EDIT: něco co jsem dalšího vyčetl z jeho stránek, docela důležité: nižší oktanové číslo benzínu používejte v případě nouze jen na dojetí (natankujte pouze tolik benzínu, kolik Vám bude stačit k nejbližší benzinové pumpě, kde ten správný mají). Při použití nižšího oktanového čísla totiž častěji zasahuje do řízení motoru čidlo detonačního spalování, které reguluje předstih k nižším hodnotám. To je dobré vědět Upraveno Leden 12, 2014 uživatelem Siegel 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Doporučené příspěvky
Zapoj se do diskuse
Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.