Přejít na obsah

Zahrievanie motora

Doporučené příspěvky

Ahojte chalani... Mám dve otázočky. Prvá: Kedže som prvý krát majiteľom TDI, chcem sa tak nesmelo opýtať ako správne zahrievať motor? Konkrétne mám na mysli koľko max. otáčok môžem dať, aby motor za studena nedostával na prdel a pod. Alebo aj nejaké všeobecné rady... Druhá otázka: Našiel som takú tú clonu na mriežku chladiča. Máte s tým niekto skúsenosti, používate to niekto? Chcel by som vedieť, či to hlavne pri mínusových teplotách pomôže motoru skôr sa zohriať. Tu je: http://www.obautodily.cz/eshop/skoda-octavia-facelift/plexi-ofuky-oken-zimni-clony/skoda-octavia-01-zimni-clona-exklusive-karbon-horni-id:7337.eshop

Ďakujem za všetky rady... :pivo:

Odkaz ke komentáři
  • o 9 let později...

Tento motor, ako aj ostatné z tej doby má už rôzne komponenty súvisiace okolo chladiacej kvapaliny (napr. chladenie výfukových spalín pre EGR), preto sa ohrieva rýchlejšie, než dízle 90. rokov. 

Ak je motor v dobrej kondícii, a nie je auto garážované, v zimnom období po 1 dňovom (nočnom) odstavení po naštartovaní  nechať možno do 30 až 60 sekúnd na voľnobeh. Počas tohto času - oškrabať okná, pozmetať sneh zo strechy, skontrolovať vizuálne auto, pneumatiky. Potom akcelerácia pozvoľna, nie prudko. Otáčky maximálne do cca 2000 prvé minúty, závisí to od toho, v akom počasí a na ako dlho. Plne zohriaty motor je v zimnom období až po 20 minútach aj viac a po 20-25 km. Aj potom treba dávať pozor a nevytáčať ho príliš.

V meste clona na maske môže pomôcť, nápor studeného vzduchu nie je taký silný, ja som dokonca prekrýval aj otvor nárazníka pod špz. Na dlhé trasy však pozor, netreba zabudnúť dať dole. 

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...