Přejít na obsah

Zapojení LED pro denní svícení a pozičky

Stickler

Doporučené příspěvky

Ahoj všem,

koupil jsem si TYTO mlhovky pro OII. Dostal jsem k nim komplet kabeláž, no jaksi bez návodu. Proto se raději ptám:

Součástí je krabička, z níž vede 1 kabel do pravé mlhovky, 1 kabel do levé mlhovky (ne pro světla do mlhy, konektory povedou asi přímo do LEDek) a 2 kabely (černý a bílý), zakončené vidličkami, před plusem je na konci napájená skleněná pojistka.

Dle malého schéma, které je natištěno přímo na krabičce, má jít bílý drát k 12V (+) a druhý k mínusu. Jenže neberu-li v potaz, že jsou dráty pro vedení k baterce moc krátké, po takovémto zapojení se přeci stane několik věcí:

1) PC mi bude vyhazovat chybu prasklé žárovky, protože originální denní svícení nebude zapojeno

2) LED bude defaultně svítit pořád stejně bez ohledu na to, zda budou zapnutá hlavní světla, nebo ne - nemá to jak zjistit..

...a přitom ta krabička dle mého právě tuto funkci (100% svítivost při zapnutém denním svícení a cca 50% svítivost jako pozičky s hlavními světly) umět bude. Nemáte tedy někdo zkušenost, jak toto zapojit, aby fungovalo korektně jak denní svícení, tak pozičky? Mám napájet + a - na jednu stranu origo kabeláže k dennímu svícení?

Předem děkuji za rady!

Upraveno uživatelem Stickler
Odkaz ke komentáři

No na mlhu se využije originální kabeláž, čili to, co ze světel leze, bude čistě kabeláž k LEDkám.

Nicméně ať už to defaultně umí, nebo ne (což je tedy zjevně pravděpodobnější), určitě chci, aby to svítilo i jako pozičky tak, jak to má třeba RS.

Teď ale, pokud vezmu v potaz čistou funkci denního svícení: Když zapojím ty dva kablíky k baterce, to mi přece budou LEDky svítit na 100% úplně vždy, ne? K čemu je tam tedy vlastně ta krabička?

Jak tedy zapojit LED, aby fungovaly jako denní svícení a po rozsvícení hlavních světel zůstaly svítit jen na těch cca 50%?

Pro mě je fráze "dej tam nějaké relé" trošku španělská vesnice :)

Odkaz ke komentáři

Když to odkóduješ bude kabeláž mrtvá. Napojit + ze spínané pojistky na přepínací relé a z něj do led světla a druhé plus (+ od parkovačky) do relé a tím po zapnutí parkovaček dojde k odpojení DRL (led světel).

V krabičce bývá stabilizace aby led světla neblykala možná nějaká dioda na bludné proudy. Většinou ta funkce snížení osvětlení je u těchto China výrobků jako optional. U led světel co montuji je to tak uděláno 2x + a jedna zem. Pokud přivedu na hlavní + 12V, svítí na full a pokud přivedu na druhé + impulz od podkávacích světel tak pohasnou na 50%. Jinak origo světla u RS kde jsou led denní světla, nemají klasické parkovačky, tuto funkci přebýrají led světla které svítí na těch 50%. Tak si na to dávat pozor, švestky pak prudí a pokud nemáš homologaci tak to smrdí i nějakým flastříkem.

Odkaz ke komentáři

@Marek: zatím jsem to nezkusil, ale konektor pro denní svícení asi bude jiný. Navíc bych to nerad odvařil :)

Foto zkusím pořídit zítra.

@h2oenergy: Děkuji za popis. Pokud to ale chápu správně, pořád je popis určen LEDkám ve smyslu svítí/nesvítí. Origo parkovačky bych samozřejmě odpojil, takže by bylo vše dle vyhlášky ;)

Stejně mi přijde divné, že by to neměli vyřešené a LED svítily trvale, i když to tak asi vypadá, no..

Když to shrnu: Existuje možnost, jak to zapojit jako denní svícení i poziční světla, nebo ne? Pokud ano, potřeboval bych popis ve smyslu co kam zapojit a co případně doprogramovat přes VAG.

PS: asi blbý dotaz, ale jak jsem psal, v tomto se nevyznám: relé je zkrátka relé, nebo je více typů?

Díky za cenné rady!

Odkaz ke komentáři

PC ti nebude vyhazovat chybu, pokud jsi dal do original svetel LEDky pro DRL (a vzhledem k tomu, ze BCM tva to umi, tak jsem si jistej, ze na 99% hazet chybu nebude)... schema neznam, ale selskym rozumem, kdyz mas na pozici 0 svitis DRL, vyuzil bych tuhle kabelaz a udelal bych mezi original koncovkou a temi LED svetly mezikus, kdykoliv pak muzes odpojit a nahodit original svetla aniz bys musel rapidne zasahovat to stavajiciho el. svazku ...

Odkaz ke komentáři

K mlhovkam bych vyuzil klasickou kabelaz,tam problem nebude.Co se tyka LED tak bych to udelal asi tak...50 % svitivosti urco met nebudou..takze v BCM odinstalovat denni sviceni,po svazku na L strane natahnout dvojlinku (pruchodka je nad pedaly a svazek vede za baterkou) tedy natahnout dvojlinku z auta az do mot.prostoru (dala by se vyuzit i puvodni kabelaz k dennimu,ale tohle je kulturnejsi a nezasahujes do puvodni el.kdyby jsi si to rozmyslel a chtel odmontovat)..v motorovem prostoru udelas vodostesny spoj mezi dvojlinkou a vydlickami.Potom v aute-na sv.15 (to je.proud po zapnuti klicku) pripojis pres pojistku 5A kabel ten zapojis do rele na vstup 30,potom cerny kabel (vydlicka) ukostris stejne tak ukostris vstup na rele 85,potom si musis najit ve schema vystup BCM na parkovaci svetla,ten rozdvojis kabelem a pripojis na na rele na vstup 86 a naposled napojis vystup na rele na 87 bily kabel (vydlicka). ....a melo by to fungovat tak ze po zapnuti klicku budou svitit LED a pozapnuti svetel zhasnou a po vypnuti svetel zase rozsviti...:-)))

...a pojistku co je tam ta sklenena ustrihni,bude na prd..

Odkaz ke komentáři

Tak bych si případně kontrolu žárovek vypnul, stejně to možná časem udělám :)

S tou intenzitou je to blbé.. Vlastně vše, co popisuješ, se týká pořád jen zapnu/vypnu. Stále mi není jasné, zda je vůbec možné nějaké zapojení těch poziček..

Proto, než to řešit složitě, se přikláním k řešení popsanému Markem, myslím totiž, že by to tak fungovat snad mělo. Ale pořád bez poziček..

Odkaz ke komentáři

Odpor v jakém slova smyslu? To by neměl být problém, problém pořád je ten, že dle všeho nelze nastavit denní svícení tak, aby svítilo současně s hlavními světly. Tudíž, zapojím-li denní svícení na originální kabeláž, při zapnutí potkávaček do vodiče už nepovede proud a denní se vypne. Odpor by mi tady asi moc nepomohl :)

Edit: Popř. mě ještě napadá (pokud je to nesmysl, tak mě zastavte): nešlo by k tomu bílému (+) vodiči od LEDek napájet ještě jeden drát, který by vedl k pozičkám? Nemohlo by to být funkční? Tj. při zapnutém denním svícení by do poziček šla 0, vodič by byl mrtvý, do denního by šla 1, čili LED by svítily. Při zapnutí potkávaček by do vodiče šla 1 a do denního 0, čili by (popř. za součinnosti odporu, který bych zapojil na vodič k pozičkám) se vodič, zapojený k dennímu svícení a vodič, zapojený k pozičkám, nikdy součinně "nepotkal", ne? A uzemnění by mohlo trvale zůstat na tom denním... ?

Odkaz ke komentáři

nevim jak je resene hlidani prasklych zarovek, pokud se pletu, tak me opravte hlavne zkuseni, ale dle meho u novejsich SW (615) je hlidani udelano tak ze kontroluje uzavreny obvod a je mu jedno, kolik tam tece Amper, pokud zarovku vyndas, obvod uzavren nebude a jednotka zahlasi chybu ... ale je to pouze ma domenka, jak by to mohlo pracovat, klidne at me nekdo opravi kdo presne vi, jak to funguje ...

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...