lukony Odesláno Únor 18, 2016 Sdílet Odesláno Únor 18, 2016 Už se vám stalo že vůz jedoucí za vámi nedobrzdil? Mi takto zkrátili sedana o 10cm. Ten v kšiltovce co do mně narazil říkal něco o mikrospánku. Tak nějak mi po tom zážitku chyběla funkce, která by řidičům za mnou jasně indikovala zda brzdím "normálně", nebo více než je obvyklé. Jasně že to neřeší vše, ale může to snížit počet nebezpečných situací. Přestože jsou auta plná senzorů a po CAN sběrnici se honí stovky informací za vteřinu, funkci adaptivního brzdového světla mají jen některá auta. Nejjednodušší způsob jak si tuto funkci dodělat je pomocí akcelerometru. To je součástka za pár desítek korun. Snímá zrychlení a zpomalení ve všech třech osách, potažmo náklon vozidla. Asi tři roky zpátky jsem hledal nějaké hotové řešení, nicméně výsledky byly tristní. Prodává se jakýsi univerzální blikač za dvě stovky. Ten ale rozbliká světlo při každém sežlápnutí brzdy, tedy i když stojíte. Při popojíždění v koloně může být taková funkce na pěst. Na technickou bych s tím taky nešel.. Pak jsem našel jednoho slováka, který si krabičku s akcelerometrem postavil doma na koleně a dále jakousi firmu s autodoplňky, která nabízela hotový výrobek ale neměli to skladem a cena byla kolem 1500,-. Asi malá poptávka, proto ta cena. Tou dobou se začala mezi lidmi rozmáhat platforma Arduino. Levné a jednoduché programování jednočipů. Výborné řešení pro tyto účely. Tak jsem začal snímat zpomalení ve směru jízdy. Na videu vidíte ukázku této funkce. https://youtu.be/ppo1O6MHiac Nastavil jsem pomalé pípání při zpomalení 0.3G a zrychlené pípání při zpomalení 0.5G a větším. Když tímto signálem začnete ovládat rozpínací kontakty relátka, můžete rozblikat třetí brzdové světlo. Vtip je v tom, že na technické vůbec nebudou vědět že je něco v provozu. Pokud auto nezpomaluje nad 0.3G, systém hraje mrtvého brouka. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
vittorio Odesláno Květen 11, 2016 Sdílet Odesláno Květen 11, 2016 Měl jsem pocit. že se to dá dokódovat u některých novějších modelů, jest na tom něco pravdy? 0 Citovat Odkaz ke komentáři
šulda Odesláno Květen 11, 2016 Sdílet Odesláno Květen 11, 2016 Jest, a neřekl bych že jen u novějších modelů. Ostatně kolega to má i na O I tuším že rok 2002. Já to neměl z fabriky aktivní tak sem si to aktivoval přes VAG podle návodu ke kódování v sekci elektrika - panické brždění. Funguje to :) 0 Citovat Odkaz ke komentáři
OziToretto Odesláno Květen 11, 2016 Sdílet Odesláno Květen 11, 2016 nevim jak OI to bych lhal, ale vsechny O2 maji tu moznost, u O2 FL se da dokonce volit zda panicke brzdeni delat blinkrama nebo brzdovkama, pripadne obojim... 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Avanti Odesláno Únor 19, 2017 Sdílet Odesláno Únor 19, 2017 Možná blbá otázka, ale jak přesně má to panické brzdění fungovat? Funguje to až od určité rychlosti nebo je tam nějaký háček? Nakódoval jsem u mr2005, kódování přijato, rozel sem to a prudce zabrzdil, blinkry neblikaly (beru, nemám FL), ale ani brzový světla neblikaly (měl jsem pozorovatele). Kódoval jsem to podle zdejšího návodu. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Rolbař Odesláno Únor 19, 2017 Sdílet Odesláno Únor 19, 2017 u předFL blikají varovky a musíš na to opravdu hodně dupnout, to předížení je hodně silné, mě se to povedlo vyvolat opravdu jen párkrát 0 Citovat Odkaz ke komentáři
šulda Odesláno Únor 19, 2017 Sdílet Odesláno Únor 19, 2017 Až ti tam hopne srna tak to dáš :) Teda pokud to nestrhneš mimo cestu. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
mischicka Odesláno Únor 20, 2017 Sdílet Odesláno Únor 20, 2017 Měl jsem pocit. že se to dá dokódovat u některých novějších modelů, jest na tom něco pravdy? Přesně tak, už u OII předFL se dalo dokódovat a při prudkém brždění/zpomalení se rozsvítily čtyřky, tedy to, co normální řidič třeba na dálnici dělá, když vidí, že ze 130 bude muset zastavit. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Tonic Odesláno Březen 29, 2017 Sdílet Odesláno Březen 29, 2017 Zajima me to, jestli by to slo u OI 2006 po FL, nebo jestli se vydat cestou arduina. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
vlastik.n Odesláno Červen 19, 2017 Sdílet Odesláno Červen 19, 2017 Netřeba. U O2 FL jde nakódovat a funguje to. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Doporučené příspěvky
Zapoj se do diskuse
Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.