Přejít na obsah

Vadný katalyzátor? 1.6MPI BFQ

Guest Antipo

Doporučené příspěvky

Ahoj, řeším už měsíc problém na mé octavii. Začalo to tím, že motor po prvním startu ráno nereagoval na první přidání plynu a ikdyž jsem ho nechal na volnoběh zahřát tak po cca 10s se začal dusit a střílet do sání a otáčky začnou lítat v rozmezí 500-1500 ot/min to vše přestane když motor vypnu a znovu nastartuji do toho se střídavě rozsvěcují kontrolky stabilizace podvozku a emise. Proto jsem odvezl auto do servisu a tam mi řekli, že váha vzduchu je mrtvá spolu z lambda sondou před katalyzátorem tak to vyměnili dva dny byl klid a poté znovu. Opět do servisu tam na diagnostice skáče váha vzduchu (i ta nová) a příliš bohatá směs a příliš chudá směs. Já jsem si ještě všiml, že je prasklá hadice co jde od nalévacího hrdla oleje do škrtící klapy (napojuje se na hrubou hadici). Vyměnilo se to a beze změny. V servisu mi ale řekli, že si myslí, že je vadný katalyzátor, že jak se jezdilo z vadnou první lambda sondou, která reguluje směs tak se prostě ten katalyzátor spálil a teď to je tak, že první lambda která je nová reguluje správně ale ta druhá za katalyzátorem posílá do Řj signál, že spaliny nejsou pořád OK a proto to píše tyto chyby. Jde nějak funkce katalyzátoru ověřit nebo pokud bude druhá lambda v pořádku (ještě se neměřila) tak automaticky bude třeba nový kat? Nerad bych ho měnil zbytečně a celkově se mi to moc nezdá. Škrtící klapu nečistili ani nenastavovali ale dívali jsme se na ni a říkali, že zas není tak moc zanesená. Já jsem si všiml akorát, že u nastartovaného motoru je v motorovém prostoru slyšet jak něco syčí (pořád si myslím, že to někde nasává falešný vzduch, proto ty chyby) ale v servisu říkali, že to je normální jev škrtící klapy. Děkuji za vaše odpovědi.

Ještě dodám, že auto má najeto 120tis.km a jsem první majitel.

Odkaz ke komentáři

Myslím si, že kat bude v pořádku, ale to že ti něco u motoru syčí je špatně, to znamená, že si to někde přisává falešnej vzduch a pak to tak klidně může blbnout. Dost často praská ta vroubkovaná hadice co je mezi klapkou a váhou vzduchu, takže ji celou pořádně prohlídni popř. si kup nějaký hořlavý sprej (třeba sprej na čištění brzd nebo sprej na čištění elektroniky atd.) a zkus za chodu motoru stříkat na různé spoje kolem klapky, váhy vzduchu na tu vroubkovanou hadici atd. a pokud se při stříkání změní chod motoru, tak tam si to přisává :)

Odkaz ke komentáři

Tak to je nejspis jasny, mas spatny tesneni na sani (parohach). Kup nejaky ten horlavy sprej a nastrikej na ty parohy (na misto mezi motorem a sanim) a pokud se zmeni chod mootru, tak je to jasny. To tesneni se da samozrejme koupit novy. Me to tam taky prisavalo a delalo to bordel s volnobehem... ;)

Odkaz ke komentáři
  • o 4 týdny později...

Takže problém dál pokračuje. Hořlavým sprejem jsem stříkal po sání všude možně kde jsem se dostal ale na otáčkách nebylo nic poznat. Na diagnostice pořád chyba PO172. Naskočí to vždy když motor není v zátěži třeba při jízdě z kopce. Akorát ještě jedna záhada: zkoušel jsem těsnost výfuku, že jsem ucpal vzadu koncovku a poté jsem měl od problému na dva týdny pokoj (cca 1.000km). Zkoušel jsem všemožné režimy a chyba nenaskočila. Zajímá mě co má vliv na to přicpání výfuku...EGR? Škrtící klapka?

Aktuálně se to jenom zhoršuje - po nastartování se motor začne dusit, po vyřazení rychlosti začnou lítat volnoběžné otáčky 800-1.500 ot/min po cca 1min se teprve ustálí.

Za dva týdny jsem objednaný k nějakému profíkovi co se vyzná v elektronice ale za týden mi končí STK. Nevíte jak to je po novému s těmi emisemi? Když tam naskakuje nějaká chyba tak to neprojde ne?

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...