Přejít na obsah

Pískání při rychlostech 90+ km/h, přestane při 40- km/h


JanP

Doporučené příspěvky

Vážení diskutující, píská mi Octavia. Prošel jsem fórum a prakticky vyzkoušel návody (http://forum.octaviaclub.cz/index.php?showtopic=4679&page=2). Prosím Vás o radu, pokud jste se setkali s něčím podobným:

Auto (2006):
Octavia 2.0 FSI, 4x4, 278.000 km, olej i údržba OK průběžně dle doporučení, před 2 měsíci kompletní generálka motoru (náš původní pan servisák nás neupozornil, že je řetěz zapotřebí vyměnit. No a při jednom startu přeskočil... Oprava 2 měsíce a nespočet peněz).

Problém:
Předesílám, že problém je patrný už asi 2 roky a je stejný před i po generální opravě motoru (hlava, rozvody, vrtání, atd.) , takže s přeskočením řetězu to nijak nesouviselo.

  • Po dosažení určité rychlosti (nejčastěji 90km/h) se začne ozývat pískání, které skončí, když rychlost klesne pod 40 km/h. Píská zřejmě něco, co se točí. Zvukový záznam jsem pořídil a vystavil zde: https://ulozto.cz/!HRC9V86JvL5r/zvuk-oc2-4x4-zip, přikládám i k dotazu. Soubor 1 je při devadesátce, druhý soubor pak zachycuje, jak zvuk ustane při poklesu rychlosti.
  • Po dálnicích přes 130 km/h nejezdím, ale při déle trvající sto třicítce se intenzita pískání poněkud zvyšovala (v minulosti), nyní jsem neměl možnost zkusit.
  • Nevypozoroval jsem žádnou (významnou) závislost na přidání plynu, na spojku, na řazení. Ozývá se to stále, a to až do dosažení hranice 40 km/h. V konstantní hlasitosti i frekvenci. Pak to přestane jako když utne.
  • Při jízdě v mrazu (-6°C) se vada projevila tak, že zvuk ustal při zatáčení doleva. Při zastavení se ozývalo jisté klepání (vypadalo to jako vpravo vepředu).
  • Vada není závislá na otáčkách motoru, sešlápnutí spojky, přidání plynu, zastavení ventilace, zavření kabinové klapky přívodu vzduchu.
  • Jediné, co jsem vypozoroval kromě výše uvedeného, je, že když motor táhne (i na menší plyn), a pak se plyn pustí (rovinka ap.), tak se s tím zvukem opravdu téměř neznatelně "něco děje". Je pořád velmi podobný, ale je slyšet, malinko zesílí.

Co jsme udělali

  • Kontrola, zda to není ventilátor před spolujezdcem (není), provedeno tento týden.
  • Prý to také rozebrali a kontrolovali i v jiném servisu (dříve) a nebyli schopni to najít. Ten servis se ale nakonec ukázal jako horší kvality, takže se není čemu divit.

Máte, prosím, někdo podobnou zkušenost nebo nápad, jak to vyřešit? Moc Vám děkuji.

Honza

 

 

Odkaz ke komentáři

Aa spojkové ložisko?

Co tady psal kolega - sice má Golfa, že při zatáčení na jednu stranu něco píská. Nakonec bylo zjištěno, že se špatně přimazává ložisko spojky. Při zatočení na druhou stranu se tam dostal olej, ale jenom na chvíli a tenhle problém se mu nepravidelně opakoval, ale jak píšu bylo to ložisko, které vyměnil a od té doby je to v pořádku.

 

Odesláno z mého E2303 pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři
  • o 4 roky později...

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...