Přejít na obsah

Jak na seřízení xenonů? (Návod)


Doporučené příspěvky

Ať už máte Škoda Octavia 2 nebo Superba, možná se Vám bude hodit názorný video návod o seřízení xenonových či LEDkových světlometů, které zvládnete snadno doma u garáže. Zkušenosti místních členů si můžete pročíst v sekci o seřízení světlometů.

Vozidlem několik metrů popojet, příp. několikrát vpředu a vzadu propružit, aby se pružicí jednotky nastavily do správné polohy.

  • Vozidlo a seřizovací přístroj musí stát na vodorovné ploše.
  • Vozidlo a přístroj pro seřizování světlometů musí být
  • navzájem vyrovnány podle údajů výrobce přístroje.
  • U vozidel s regulací sklonu na přístrojové desce zkontrolovat funkčnost tohoto zařízení. Potom regulátor otočit do základní polohy.
  • U vozů s adaptivními světlomety (xenon) je nutné provést nejprve základní nastavení. Zvolit »Karoserie« dále »Elektrická zařízení« dále »Dynamická regulace světlometů AFS« dále »Funkce« »Základní nastavení« ⇒ Vozidlový diagnostický tester
  • Seřídit úhel sklonu

Úhel sklonu:

Na tělesu světlometu, vedle seřizovacích šroubů, najdete úhel sklonu v „%“. Na tento úhel musí být hlavní světlomety nastaveny. Procentní údaj se vztahuje k projekční vzdálenosti 10 m. Při úhlu sklonu např. 1,0 % je to přepočteno 10 cm.

Kontrola a seřízení světlometů

Hlavní světlomet:

– Zkontrolovat zda světelný obrys -1- při zapnutých potkávacích světlech vytváří hranici světlo/stín na vodorovné čáře -2- zkušební plochy.
– Zkontrolovat, zda bod zlomu -4- mezi levým vodorovným obrysem a obrysem, stoupajícím vpravo vzhůru je na kolmici, spuštěné ze středové značky -3-. Světlé jádro světelného svazku musí ležet vpravo od této kolmice.

Světlomety do mlhy

Ostatní přídavné světlomety:
Dodatečně namontované světlomety musí být kontrolovány, příp. seřízeny podle příslušných platných předpisů.

Seřízení hlavních světlometů

Základní hodnota nastavení úhlu sklonu: -1 %

Hlavní světlomet do 21. týdne 2013

1 - výškové seřízení
2 - stranové seřízení
– Nastavit světlomet pomocí šroubováku s imbusovým nástavcem nebo imbusového klíče vel. 6 otáčením seřizovacích šroubů -1- a -2-.

Hlavní světlomet od 22. týdne 2013

1 - výškové seřízení
2 - stranové seřízení
– Nastavit světlomet pomocí šroubováku s imbusovým nástavcem nebo imbusového klíče vel. 6 otáčením seřizovacích šroubů -1- a -2-.

Strana 135 - Seřízení světlometu Octavia 2.pdf

Seřízení světlometu Octavia 2 v motoru šroubovákem.png

Seřízení světlometu Octavia 2.png

Názory z FB

"Super... Každý si myslí že to má správně a pak jezdí tupci co osvětlují, protože chtějí ušetřit 100,- Kč! Doba škoda 120 kdy si to každý dělal sám je pryč."

"Dobrý vtip. Nerovná podlaha, měkký svinovací metr, zhruba centimetr sem nebo tam... Jak zedník, centimetr žádná míra. A co stranové seřízení, nic? Co když to bude svítit do pole!? Prý čím dál budete, tím přesněji seřídíte, určitě. A proto má asi stát auto max 0.5 m od regloskopu. Když už to chcete dělat doma, tak si nechte aspoň jednou ty světla seřídit a pak si udělejte doma na zeď čáry. Dokud nevyměníte auto, tak máte po problému."

" Nejen řidiče s neseřízenými xenony ale i řidiče s klasickými světly bych klidně pokutoval když se nezajímají o stav svého vozu. Jako je to vážně otrava potkat každý třetí auto který vám svítí do obličeje."

"Fakt strašně rád ocením nárůst “umělců”, kteří si pomocí tohoto videa budou seřizovat světla. Nejvíc to ocením, až mi zas budou svítit do obličeje, popř. jedním šilhavým světlem do zpětného zrcátka. Asi dám na modlení, aby se stal zázrak a těm zručnějším tohle video pomohlo. "

Vyjádření Police ČR

Světlomety na vozidle podléhají homologaci a dopad světla je homologován tak, aby nezpůsoboval nadměrné osvětlení ostatních účastníků silničního provozu. Seřízení těchto světel je prvotně dáno výrobcem vozidla, následně pak servisem či obdobnou osobou provádějící údržbu na vozidle. Kontrola seřízení světlometů je prováděna pravidelně při technické kontrole vozidla, kdy kontrolní technik při této kontrole je povinen v případě nesprávného seřízení světlomety seřídit.

Odkaz ke komentáři
  • o rok později...

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Příspěvky

    • sice jsi v sekci OIII,ale pokud jsi na FB-spoj se s Daniel Haborák,ten 100% poradí co a jak  
    • Zdravím pánové prosím o radu s pomoc  Sehnal jsem si zrcátka z O2 face na pred face mám zrcátka el.instslaci motorek  Vyměnil jsem instalaci a motorek nějak to nechce fungovat třeba okna nereagují na vnitřní ovladač  Když na klíčku podrzim odemknout tak okna dolů jdou všechna ale když podrzim zamknout tak okno řidiče nereaguje a sklopí se zrcátko jak to prosím mám rozchodit 
    • Zdravím, podařilo se vám vyřešit tenhle problém? Mám totiž na svém autě úplně ten samý. Rezonanční zvuk od motoru při 1100 ot a netuším co by to mohlo být. Jediné co mě napadá je spojka. 
×
×
  • Vytvořit...