Přejít na obsah

Nepravidelná porucha nabíjení (při deštivém počasí)

jarag

Doporučené příspěvky

Zdravím všechny,

chtěl bych poprosit o radu. Mám na OIII probém s nabíjením aku: po několika minutách od nastartování se na displeji rozsvítí červený vykřičník a vypíše to chybu: "Chyba nabíjení akumulátoru, zastavte vozidlo". Tato chyba se ale nestává systematicky, ale jen občas. Pokud už se objeví, tak je to poté, co auto déle stojí (třeba přes noc) a stačí pokračovat v jízdě, aby chyba po cca 5 minutách zmizela. Pak už přes den nejsou žádné problémy.

Provedl jsem laický základní troubleshooting:

• odpojil jsem od aku čidlo start-stop systému a měřil jsem napětí pomocí voltmetru v zásuvce zapalovače. Pokud je chyba aktivní, pak je v el. rozvodu kousek nad 12V ( předpokládám toto je aktuální napětí baterie bez nabíjení), chvílemi napětí vyskočí nad 15V a pak zase spadne na 12V. Je to nezávislé na otáčkách motoru. Toto trvá cca těch 5 minut, pak se napětí zvedne na 14,4V a tam už zůstane po zbytek jízdy a dalších jízdách během dne.
  • tento problém se objevuje už déle, v zimě jsem koupil nový akumulátor, na jaře jsem nechal vyměnit alternátor a vždy po tom servisním zásahu byl nějakou dobu klid. Jelikož je to ale tady zase, předpokládám, že aku i alternátor v tom byly nevinně :)
  • čistě subjektivně mám dojem, že by to mohlo mít souvislost s deštěm. Nakolik si vybavuju, často se tento problém objevil potom, co na auto noci pršelo, případně se to taky stávalo v zimě, možná při sněžení. Tento víkend u nás prší v kuse od soboty a jak v neděli, tak v pondělí ráno byl problém s nabíjením.

Můj naprosto laický a divoký odhad je, že by mohlo zatékat do nějaké části el. rozvodu, kde může docházet ke (částečnému) zkratu "něčeho". To "něco" je asi blízko motoru - jakmile se motor po těch 5 minutách zahřeje, zatečená voda se odpaří a nabíjení už pak funguje OK.

Nemáte, prosím, někdo podobnou zkušenost, případně tip, co může být příčinou tohoto problému?

Děkuju!

Jára

Odkaz ke komentáři

@Rolbař Děkuju za odpověď! Doufal jsem, že by to mohla být nějaká trivialita, ale dnes to zlobilo opět, a to je tu sucho a horko. Podrobnější diagnostika je mimo moje možnosti, mám tu maximálně tak OBD modul a Caristu. Nechám to asi raději nějakému odborníkovi, ať se na to koukne.

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...