Přejít na obsah

Výměna baterie Val. Mez

Doporučené příspěvky

• Ol@f changed the title to Výměna baterie Val. Mez
  • o rok později...

Budu muset vyměnit baterii u start stop. Co jsem četl nebo poptával, tak nenakódování podstatně sníží životnost nové baterie, protože systém se k ní chová jako ke staré, přebíjí ji. Samozřejmě jsem narazil i na názor, že to není nijak zásadní.

Kdyby někdo ochotný Pardubice/HK/Chrudim a okolí uměl a za symbolickou cenu provedl, tak bych byl rád. Najde se někdo?

Ol@f - stále podle tebe platí co jsi napsal v 2024, nebo se nějak vyvinulo časem? A stejné parametry = jen Ah nebo i další (EFB/AGM, proud A dle EN,...)?

Dík předem za odpovědi, nebo dokonce nabídky kódování...👍

Odkaz ke komentáři

Omlouvám se za rozsáhlý text, takhle reaguje IA:

Proč je kódování BMS nutné (i při výměně za stejný typ a kapacitu)Problém nespočívá v technologii baterie, ale v tom, co si o baterii pamatuje Řídicí jednotka managementu baterie (BMS).1. Řídicí jednotka (BMS) si pamatuje stáří, BMS neustále sleduje a zaznamenává stav baterie, její degradaci a skutečnou kapacitu v průběhu let.Před výměnou: BMS ví, že stará 69 Ah baterie je opotřebovaná a má např. pouze 70% původní kapacity. Podle toho optimalizuje proces dobíjení, aby se ji nepokoušela "přebít" nebo ji nenamáhala příliš vysokým proudem.Po výměně bez kódování: Nainstalujete novou 69Ah baterii, která má 100% kapacity. Ale BMS si stále myslí, že je to ta stará, degradovaná baterie s 70% kapacitou.Důsledek: BMS bude nadále používat kompromisní nabíjecí algoritmus určený pro starou baterii. To znamená, že novou baterii nikdy plně nenabije, nedostane potřebné regenerační cykly a její životnost bude dramaticky zkrácena – často na méně než rok či dva.

Zní mi to logicky. Co?

Odkaz ke komentáři
před 11 hodinami, borlan napsal:

Když mám teď EFB tak bych neměl dávat AGM?

tak vzhledem k tomu že je to jiná technologie tak neplatí že měníš za stejné tím pádem překódovat, nevím ale zda tvoje auto má volbu AGM vzhledem k tomu že se do koncernu dávali později, než do jiných značek. 

Add AI nelze v technických věcech brát jako jako spolehlivější zdroj, jelikož nevíš odkud to čerpá informace a kolikrát tvrdí nepravdu. Záleží také jestli jsi se ptal AI na přesný model nebo aspoň výrobce, nebo je to všeobecná odpověď. Ford to má jinak, tam to lze resetovat pomocí pár kroků za volantem bez diagnostiky, BMW má úplně jiný battery management. Jestli si to chceš nechat "nakódovat" pro svůj lepší pocit tak to udělej, žádný servis neodmítne peníze navíc a když je to u některých značek opravdu potřeba proč to netvrdit i těm kde to třeba není.

Odkaz ke komentáři

AI jsem se ptal konkrétně Seat Ateca 2018 1.4tsi. Její názor koresponduje i se známým mnoho let v servise (bohužel až v Bratislavě:-(, údajně měli případy kdy odešla baterka lehce po roce a nebyl nárok na reklamaci). Ale s ním jsem nepitval konkrétní auto, jen obecně.

Jak píšeš - pro klid bych nakódoval, ale nekoušu zatím ty ceny co chtějí za 3 minuty práce a většina ještě podmiňuje jejich předraženou baterkou. Proto zkouším zde na fóru sehnat někoho šikovného v rozumném dosahu. Ale zatím to nevypadá...

Když se nikdo neobjeví tak pomalu spěju k tomu, že dle tvé rady nenakóduju a přijmu riziko, že třeba za 2-3 roky budu řešit znovu... (teď mám v merku Exide za 2,5tKč, což není zas tak ranec...).

Jinak dík, že trpělivě reaguješ.👍

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...