Přejít na obsah

Zadní mlhovka


speKtis

Doporučené příspěvky

Zdravím, nesvítí mi zadní mlhovka. Podle mě to bude známý problém se zásuvkou tažného zařízení. Mám na autě odnímatelné, ale k zásuvce se nedostanu, protože mi nejde vysunout ven :/. Auto bylo možná v minulosti bouchlé nebo já nevim... Mohli byste mi prosím poradit, jestli se to dá nějak vyřešit a mlhovku natvrdo zapojit, aniž bych musel manipulovat se zásuvkou? Tažné tam dávat nebudu, takže tu věc s přívěsem nepotřebuji. Díky moc za každý tip

 

EDIT: Kde přesně bych měl najít tu svorkovnici, ze které je kabeláž vedena do zásuvky, abych jí mohl rozpojit a zapojit jako kdyby tam tažné nebylo? :blink:

Odkaz ke komentáři

Neví někdo jak bych to měl po případě nějak vyrušit, aby mi to ta zásuvka prostě neodpojovala? Tažné tam ani nacvakávat nikdy nebudu, hold smůla že to na tom autě je když jsem ho koupil... Přikládám foto jak mi tam jsou kabely, ten svazek co jde dolu jde takto až na zásuvku. Nestačí jen přerušit nějaký kablík nebo tak? Chci jí prostě jen rozsvítit. Díky moc

 

http://www.2i.cz/598e2f05d6

 

Jde to z levého světla, dále svedeno do zásuvky na tažné a zbytek pokračuje do pravého světla..

Odkaz ke komentáři

Nechci rejpat, ale když víš kudy vedou kabely, tak to je tak těžký jít po kabelech a zjistit kde jsou napojeny? Jinak kabely od zásuvky se napojují do levého světla většinou pomocí svorkovnice (rozbočka), kterou bude stačit jen vypojit a origo svorkovnici pak jen zapojíš místo do rozbočky přímo do světla :)

Odkaz ke komentáři

Ono to neni tak jednoduše vidět, když je vše omotané tou černou páskou.. Nějaké svorkovnice tam jsou, ale kabely co vedou do světel na ně vůbec napojené nejsou... :/ Bojim se na něco sáhnout aniž bych 100% věděl že je to ono. Je to tam 12 let a nerad bych něco odpálil nebo zničil

Odkaz ke komentáři

Zkus kdyžtak udělat foto levého světla zevnitř, myslím kabaly a svorkovnice, třeba dokážu líp poradit ;) a nebo se mrkni na pravé světlo a porovnej to s levým a určitě poznáš co je jinak. Normálně jsou napájecí kabely světel připojeny do světla pomocí svorkovnice a když se namontuje na auto tažné, tak se většinou elektroinstalace od zásuvky připojuje do světla pomocí rozbočky, takže pokud uvidíš u levého světla nějakou svorkovnici na kabelech, tak tu rozpoj a druhý konec rozbočky vypoj ze světla a zbývající origo konektor zapoj přímo do světla :) .

 

V druhém případě může být elektrika od zásuvky přímo připájena na origo kabely, tak tam už to bude chtít najít přímo ten káblík od mlhovky.

 

Jinak pokud se bojíš do toho šáhnout, tak bude lepší, když to dáš do servisu... :(

Odkaz ke komentáři

Teď jsem u auta byl... Zepředu jde tlustý svazek kabelů, ze kterého jich jde myslím že 7 do levého světla do svorkovnice, která je přímo na světlech. Dále ten tlustý svazek pokračuje pod práh, kde se rozbočuje dolu do zásuvky a menší svazek pokračuje do pravého světla... Po cestě žádná svorkovnice neni... Nebo bude zamotaná tou páskou, což se mi nezdá... Jdu to vyfotit... A sáhnout na to, nevim no... Ty kablíky jsou fakt tenké a řezat tu pásku nožem se mi moc nechce :/

 

FOTO: http://2i.cz/3dbd1c36e5 http://2i.cz/1f9f3e14c7

 

Ke světlům jde ten co je vlevo dole... Jde zepředu, nahoru do světla a dál do pravého a do zásuvky... To co je nad tím jde z těch třech svorkovnic někam nahoru kolem repráku...

Odkaz ke komentáři

S těma fotkama už je to lepší, no pravděpodobně máš origo tažný, takže i elektrika od zásuvky je zakomponována do origo elektroinstalace, takže hledání chyby bude o dost těžší :( . Řekl bych ale, že napojení zásuvky bude v místě u těch svorkovnic, takže ti nezbude asi nic jinýho, než v tom místě tu pásku rozmotat a podívat se na to, popř. mrknout jakou barvu má káblík v zásuvce co napájí mlhovku a potom si ho najít v tom svazku ;) .

 

Tady máš zapojení té zásuvky http://www.bastler.cz/elektricke-zapojeni-privesneho-voziku/ , ať víš na který kolík je mlhovka přivedena :)

Odkaz ke komentáři

Jenže já mám největší problém v tom, že ta zásuvka je zastrčená v nárazníku a nejde vytáhnout ven :/ Nebo jsem nepochopil mechanismus... Drží jí nějaká pružina a dole je něco jako kloub, tak předpokládám že se má prostě vytáhnout spodem ven, ale ať to mažu jak chci, ani s tím nehnu... O zachování tažného ani nestojím, prostě jen potřebuju rozsvítit to světlo..

Odkaz ke komentáři

Zásuvka je schovatelná a za ty roky co se nepoužívala, tak ten mechanizmus zarezl :( , takže ji zkusit vytáhnout silou (tak jsem to musel řešit najaře, protože mi ten mechanizmus přes zimu zarezl) a nebo budeš muset sundat zadní nárazník :( .

Zkus tu pružinu postříkat brzdovkou a nech 1-2 dny působit, třeba to povolí... :)

Odkaz ke komentáři

No snad to budu mít stejné a netahám za to celou dobu špatně... :D Kdybych jí vytáhl tak by se to vyřešit snad dalo, prý je tam nějaký kolík co tu mlhovku odpojuje, tak asi bude zaseklej :/ Takhle tu mlhovku ani neproměřím, protože nevím který kablík to je.. A pokud je odpojená zásuvkou, tak tam stejně proud být nemůže ne, jinak by klidně mohla svítit.. A kdyby tam na druhou stranu byl, žárovka na ní je a je v pořádku.. Když jí zapnu tak se na palubovce normálně rožne kontrolka, tam by problém taky být neměl

Odkaz ke komentáři
  • o 3 týdny později...

No pak by to bylo fakt v prdeli :D , uvidíš co naměříš na té zásuvce. Kdyžtak tu zásuvku prohlídni, protože někde jsem četl v souvislosti s tou mlhovkou, že by tam měl být nějaký ''čudlík'', který tu mlhovku rozpojuje (to bývá u origo tažného, což máš pravděpodobně i ty) :)

Odkaz ke komentáři

No kdyžtak jí holt rozeberu a zkusím z toho něco vykoukat no :D Origo by to mělo být na 100%, i podle kabeláže a všeho... No snad tam naměřím 12V a brzy budu svítit... Odpadla by tím veliká starost.. A podle schématu (mam 13-ti pól) by mělo být "odpojení zadní mlhovky" na poloze 14 tak to třeba bude ten slavný čudlík a je zaseklý :) :palec:

Odkaz ke komentáři

Ty máš auto z Německa, že máš 13 pólovou zásuvku? V ČR se totiž běžně dává 7 pólová... ;) . Jinak na nějakém schéma je rozpojovací kontakt mlhovky na 2 pozici http://www.jb-elektronik.cz/diagnostika-zapojeni_zasuvky_tazne.php a na jiném schéma je na 14 pozici http://www.vw-club.cz/viewtopic.php?t=132291 , tak to prohlídni pořádně, ale pokud máš tu 13 pol zásuvku, tak bude chyba určitě tam ;)

Odkaz ke komentáři

Jojo má 13 direk :D Nebo 14, nepočítal jsem, ale auto původem ze SRN a určitě tam těch direk neni 7 :D To asi nepoznam, kterej to přesně je ne? Když je teda víc variant :/

 

Jinak nechápu jak mám rozumšt 14 (2a) jako rozpojení.... Co to jako je za pin, když jich tam je stejně 13 a dvojka jen jedna ? :/ Na palici toto :D

 

Napadá mě jen, že by tam bylo něco mechanického (popř. relé) které by mi mlhovku odpojilo na autě právě po připojení kolíku do pinu č. 2? Takže se rozebrání zásuvky asi nevyhnu..

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...