Přejít na obsah

Instalace denního svícení s řídící jednotkou

Doporučené příspěvky

Ahoj octávkaři!
Četl jsem a procházel celé fórum a snažil se najít to co potřebuji ale nepovedlo se. No vzhledem k tomu že mám na oktě xenony a chci je šetřit a nezapínat kvůli každému popojetí, rozhodl jsem se investovat do LEDek na svícení. Koupil jsem si jedny z OBautodily, které už jsou nainstalované v mřížce a jen se vlastně nahradí za ty původní z fabriky. Moc se mě ty světla líbí a proto jsem si je koupil i přes větší cenu. Toť k úvodu. Teďka k problematice.

Montážní manuál kterej se světly přišel je teda dost bídnej. Já elektrice nerozumím vůbec ale tatík ano. Takže jsem doufal že to s jeho pomocí dáme do kupy. V návodu píšou jednoduše přikostřit, další kabel dát na baterii a další na konektor parkovacích světel, tím se má při otočení na přepínači na parkovačky / potkávačky asi deaktivovat denní svícení přes řídící jednotku, kterou už celý set obsahoval. No jenže díky těm xenonům, které se nám moc rozebírat nechce se to stalo trošku obtížnější. Proto jsme se rozhodli to napojit do kabiny na přepínač světel. Tam mimochodem byl udělanej od původního majitele nějakej balast, že mu už v poloze nula při zajetí klíčku do polohy II ihed nastartovali xenony. Takže vlastně ještě před nastartováním a zároveň i v průběhu startování. Dobrá sebevražda. Protože startování světla odpálí, xenony se pak zase startovali o pár sekund později znovu. S tím jsem nebyl absolutně spokojen. Vše tedy začlo odpojením tohoto výmyslu. Šlo to celkem jednoduše, na žlutozelený kabel byl připojen jeden červený káblík, který byl vlastně jen vyveden z jednoho pinu konektru T17a. Odpojili jsme a bylo hotovo.

Pak jsme začli vymýšlet jak zapojit to denní svícní. Můj požadavek byl takovej, aby se světla (LED) na denní svícení zapnuli až po nastartování motoru. Proměřili jsme tedy všechny piny se všema polohama klíčku. Napájení 12 V při potkávačkách a parkovacích světlech jsme našli na dvou, tuším teďka z hlavy že to byl pin 8 a 9. Déle tam byl jeden konektor kde je stálých 12V nezávisle na klíčku. Než jsme se pustili do montáže celkové. Chtěli jsme to nejdříve vyzkoušet jestli to vše bude fungovat tak jak chceme - nikoliv. Samozřejmě bylo vše zapojené jak má být, to znamená 1) přikostřeno, 2) 12V + 3) napojeno na obrysová světla (sice né v konektoru ale to by vadit nemělo, furt je tam přeci šťáva která po nahození obyrsovek odpáli rélé, které tak vypne ty LED denní svícení). No a zkrátka, přitomto zapojení nám světla nesvítí tak, jak by měli.

Protože jsme kolem toho pár hodin běhali a vymýšleli co s tím, přičemž nás napadlo tu řídící jednotku "hodit do černého otvoru" a napojit to na přímo na tu svorkovnici č.6 na přepínači T17a. Jenže to už táta držel pomalu kleště a začal šmikat z čeho jsme byl trošku neštaštný. Proto jsem ho zastavil a domluvili se že se zeptám tady na fóru, že je tu dost borců co se vyznají. Otázka tedy je, instaloval někdo z vás TYTO LED denní svícení, které v sobě mají i tu tzv. "řídící jednotku"? Pokud ano, jak jste postupovali, případně jaké možnosti se nabízejí?

Děkuji všem předem za odpověď

Odkaz ke komentáři

Červený vodič napoj na alternátor,konektor najdeš vlevo vedle akumulátoru nad převodovkou černý vodič . 12V se tam objeví až po nastartování,to co potřebuješ..Černý buď na - pól akumulátoru,nebo přikostřit na vhodném místě,žlutý je zbytečné tahat do kabiny,stačí sundat jeden konektor ze světla a proměřit,na kterém pinu je +12 po zapnutí parkovaček,tam připojit.

Edit:díval jsem se ještě na popis na stránkách prodejce a asi má zkušenost,že na vždy fungují jak mají,protože v poznámce píší,:pokud světla nefungují jak mají,zapojte červený na spínaných 12V"

To by ale světla fungovala ještě před nastartováním a neřešilo to Tvůj požadavek na sepnutí až po nastartování.To vyřešíš tím napojením na 12V z altíku,jak už jsem psal :)

Upraveno uživatelem mikl
Odkaz ke komentáři

Jenom se chci zeptat, ty vlastníš obdobná světla která mají také tu řídící jednotku?

Jde o to že po zapojení na příslušné piny prostě světla nesvítí. Svítí mě jen v poloze klíčku 0 a to po dobu si 5-8 sekund. Potom zhasnou a zase nic. Další věc že napojit ten kabel na prakovačky taky nebyla zrovna pohoda, přístup k těm xenonům není žádnej. Zkoušeli jsme ho vyndat ale prostě ani za boha nám to nešlo, pletl se tam nárazník a ostřikovač světlometu.

Proto by mě nejvíce zajímalo jako to máš zapojené přesně ty abych mohl vyzkoušet pouze funkčnost světel denního svícení, než je do auta plně namontuji. Chci je zkrátka nejdříve ozkoušet že třeba nejsou vadná.

Odkaz ke komentáři

Mám podobná s řídící jednotkou a mnoho dalších ať už s ŘJ nebo jenom zapojením na běžné relé jsem zapojoval.

Světla odzkoušíš bez instalace jenom přiložením vodičů na baterii,červenej na +,černej na - a měla by svítit.Pokud máš jednotku vybavenou indikací zvýšení palubního napětí,měla by se rozsvítit až po nastartování.

Světla by měla zhasnout po přivedení +12 na žlutý,stačí když ho přiložíš na + pól baterie a měla by zhasnout.

Na xenonovém světlometu jsou dva konektory,vodič pro parkovací světlo je ve větším.Šáhneš k němu mezi baterií a chladičovou stěnou,je vybaven pojistkou,která jde odjistit často špatně.Povytahuje se za současného vytahování konektoru.

Odkaz ke komentáři

Zkoušeli jsme to dneska znovu, výsledek žádnej. Máme i laboratorní zdroj, kde jsme nastavovali napětí od 12 do 14V (postupně), navodili jsme tak tedy simulaci toho, že už je auto nastartované a jede na alternátor. Světla prostě nesvítí ani kdybych se rozkrájel na milión malejch kousků. Rozsvítí se jen ihned po zapnutí zdroje, když jsou kabely připojené. Svítí asi tak 5-8 sekund a pak se zhasnou (nezávisle na žlutém kabelu, který jsme měli daný mimo napájení, štáva do něj prostě netekla takže didoy odpojit nemohl). Vidím to spíše na závadu té řídící jednotky. Stejně tak mimo zdroj jsme to zapojili znovu do elektroniky auta, zkoušeli i s nastartovaným motorem, výsledek úplně stejný. Táta si koupil také jedny LEDky, které už mají tuhle ŘJ přímo v sobě, ty jsme zkusili jak na zdroji tak i v autě a vše běhalo bez problémů tak, jak se patří a sluší. Stejně tak když jsme ty moje LEDky zapojili napřímo bez té ŘJ, tak svítí jako ďas. Hold jsem mám smůlu na vadnej kus, zítra zavolám do OBautodíly a uvidíme. Každopádně čekat se mě kvůli tomu 3 týdny na vyřízení reklamace případně nebude chtít.

Vyřešili by jsme to asi přes tu svorkovnici č.6 na konektoru T17a. Jen se zeptám pro upřesnění. Přitomto zapojení, se světla rosvicejí kdy a kdy zhasínají? Respektive kdy teče do pinu 6 šťáva - v jaké poloze klíčku (případně před nebo po nastartování?) Děkuji za odpověď

Jinak xenon jsme úspěšně demontovali a rozebrali, ty konektory jsme proměřili a našli ten kterej potřebujeme takže už případně víme, kam to na něj přidělat :) Jsou tam dokonce hnedka dva tuším ..

Odkaz ke komentáři

To vypadá opravdu na vadnou ŘJ.

pin 6 jsem nikdy nevyužíval,přijde mi zbytečné tahat vodič do kabiny,když všechny připojovací body jsou v motorovém prostoru.

Kdy je na něm napětí nevím,ale myslím,že sepnutí denních světel až po nastartování motoru tím nevyřešíš.

Pokud ta světla fungují i bez ŘJ,tak se na ni vyprdni ,kup obyčejné rozpojovací relátko za pade http://www.autolamp.cz/rozdelovace-prepinace-rele/rele-rozpinaci-12V-20A6010002.html

zapojení relé.

30- 12V od alternátoru

85-kostra

86-obrysová světla

87a-napájení denních sem je hodné vložit pojistkové pouzdro s pojistkou 3A.

druhý vodič denních ukostřit

:)

Odkaz ke komentáři

Teď po ruce žádné foto nemám,ale když se podíváš mezi plastový kryt motoru a akumulátor,tak na převodovce ve stejné rovině jako je akumulátor je konektor,je zašoupnutý v takovém plastovém držáku.Je to černý drát,po nastartování tam naměříš napětí,když alternátor nedává(motor je vypnutý)tak tam není nic.

Myslím,že výbava bez klimy v tom konektoru má jen dvačerné,výbava s klimou tam má vodičů víc,nicméně ty černé jsou vždy.

Upraveno uživatelem mikl
Odkaz ke komentáři

Tak jsem Ti vyfotil tu svorkovnici.

Proměř si ji nejdřív jenom se zapnutým zapalováním a potom s nastartovaným motorem.Tam kde bude s běžícím motorem napětí připoj kontakt 30 relátka,pokud ho budeš používat k zapojení.Když budeš zapojovat s původní řídící jednotkou,zapojíš sem červený vodič.

post-43-0-96326000-1390212901_thumb.jpg

post-43-0-85146200-1390212916_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Zkoušeli jsme to dneska znovu... nezávisle na žlutém kabelu, který jsme měli daný mimo napájení, štáva do něj prostě netekla takže didoy odpojit nemohl

Tak mě napadá, možná ta jejich jednotka počítá s připojením na potenciál země (přes vlákna žárovek). Zkus ten žlutý ještě spojit s mínusem...

Odkaz ke komentáři

No, táta je elektrikář jak už jsem řekl. Dělal si veškerou elektřinu od rozvaděče k baráku, zapojení všeho do posledního šroubku tak pochybuji že by udělal nějakou amatérskou chybu. Co ale nevěděl je jak fachá ta ŘJ a jak se má správně chovat pač je to jen kus plastu zalitého a nepřistupného... Dneska jsem koupil ty relé a další nezbytné věci k vlastnoručnímu zapojení takže ŘJ může zamávat ... Věřím že tohle vlastní řešení bude lepší i zhlediska výdržnosti. A když se relé podělá, tak ho stačí jen vyměnit a hotovo .. Jen se zeptám ještě, dneska jsem se předběžně díval na ty plastové mřížky a chtěl bych se zeptat, jak tam jsou nasazené? Jdou nějak snadno vycvaknout nebo je na to hrubší síla či nějaký speciální grift? Nerad bych si je zničil tak se raději zeptám .. návod nikde najít nemohu

Odkaz ke komentáři

Tak demontáž mřížek proběhla úspěšně. Vše už máme v podstatě hotové až na poslední věc. Hledali jsme tebou zmiňovaný kabel od alternátoru. S největší pravděpodobností jsme ho i našli. Dva černé kabely zacvaklé konektorem do alternátoru a vedou dále k převodovce v blízkosti baterie. Chtěl bych se jen ujistit, zda je to ten správný konektor a případně si nechat poradit, v kterém místě a jak to ty sám připojuješ?

ya5r.jpg

82rt.jpg

Odkaz ke komentáři

Vždyt jsem Ti sem dal o pár postů výše fotkyˇ :) ,ano je to on.

Buď vypinuješ potřebný kabel ze svorkovnice,osadíš ho původním kabelem a přidáš vodič od denních,

nebo použiješ rychlospojku

http://www.ascartuning.cz/cz-detail-559449-rychlospojka-kabelu-modra-1ks.html

nebo lehce ořízneš bok vodiče a připájíš k němu vodič od denních a zaizoluješ.

Upraveno uživatelem mikl
Odkaz ke komentáři

Ahoj, zase tě zdravím a prosím znovu o pomoc :D
Když už jsme všechno ostatní pořešili (nebrali jsme signál ze světel přímo z světlometů ale od jinud), vše připojili (po delší době) pač jsme měli vše přikostřené na kostře "B" (která je pro xenony, což jsme zjistili až po delší době kdy jsme sebrali telefon a zavolali známému). Relétko na nám na ní bzučelo k zbláznění. Když jsme tohle vyřešili a vše ostatní přepojili kvůli tomuhle vzniklému problému tak se objevili problémy na alternátoru. Změřili jsme si napětí na všech čtyřech kabelech toho konektoru, který jsem označil na fotce. Napětí na poloze klíčku II je na jednom 1,3V tuším, po úplném nastartování tam běhalo přes 14V. Ostatní napětí až po nastartování neměli, nebo ho neměli vůbec. Už jsem si myslel že je vyhráno, připojili jsme to na něj. Vše zkontrolovali. Nastartovali ... a LEDky svítí, jenže jen a pouze první 2 LED diody z 20 v každé mřížce. Ty ostatní svítí stylem že nesvítí. Divili jsme se co se děje, tak jsme změřili kolik do napájecího kabelu teče. Změřili jsme a zjistili že je tam pouze 4,5V. Po odpojení kabelu z alternátoru na napájení diod už tam ale opět teče přes 14V. Zkrátka a dobře, ten kabel na kterej jsem to napojil asi není stavěn na nějaké zatížení. Poznamenám ještě, že kabel na kterém to bylo napojeno byl na konektoru označen číslem 2. Nevím jestli jsem něco neudělal špatně každopádně teďka "MIKLe (prosím tě) raď" :D

Odkaz ke komentáři

Ještě jeden detail, teďka jsem si znovu detailně pročetl postup tvého zapojení na relé. Ty píšeš cituji:
"87a-napájení denních sem je hodné vložit pojistkové pouzdro s pojistkou 3A.

druhý vodič denních ukostřit"

My jsme vložili pojistku už hned za kabel vedoucí od alternátoru, tedy ještě před zapojením do relé. Už teďka přemýšlím nad každou blbinou která by to mohla dělat, i když dost pochybuji že za to může tohle. Každopádně je to trošku změna od tvého zapojení které jsi popisoval, tak aby jsi věděl všechny faktory při poskytování rady. Druhý vodič od denního svícení máme připojený na ten první, mínus mají taky společný a společně přikostřený tím pádem. Předem ti děkuji za jakoukoliv radu ..

Odkaz ke komentáři

A zkusil jsi ten vodič po odpojení od altíku připojit na jiný zdroj 12V?

Proč Ti to nejde napájet od tohoto místa na altrnátoru opravdu nevím,sám jsem takhle před pár dny zapojoval kamarádovi a bez problému.

Prodali Ti určitě rozpojovací (může být i přepínací) relé.Jednou se mi stalo,že mi místo něj dali spojovací.

Když zapojuji napájení na alternátor,nehledám napětí po nastartování měřákem,ale obyčejnou žárovkovou zkoušečkou.tam,kde mi svítí po nastartování ,tam připojím napájení denních a nikdy jsem neměl problém.

Opravdu Ti ta světla svítí bez té ŘJ,zkoušel jsi přiložit na AKB při nastartovaném motoru?

Ještě by jsi to mohl připojit na konektor zpátečky,je také na převodovce,ale tam je spínaných 12V,tak by Ti to svítilo ještě před nastartováním motoru.

Umístění pojistky na to nemá vliv.

Upraveno uživatelem mikl
Odkaz ke komentáři

Jasan, to jsme zkoušeli. V momentě než jsme to šli dávat na alternátor jsme to jen připožili na baterii, Chtěli jsme ozkoušet zda funguje to přepínání světěl. Stejně tak jsme odzkoušeli i samotné LED. Tady vše doposud fungovalo jako mělo. Problém nastal až po přepojení na ten kabel č.2 od alternátoru.

Myslím že v relé to tím pádem nebude, to by jak jsem již zmínil nefungovalo nic z toho, co jsme zkoušeli výše po obyčejném napájení z baterie. Zkusíme ještě propojit všechny 4 kabely z toho konektoru přímo na žárovičku, je asi dost možné že se teda v těch dvou, kde jsme napětí neměli nikdy objeví napětí až po nějaké odběru. Teda, je to jediné vysvětlení které mě napadá. Nejspíš bude vada na kráse v tom, že jsme zřejmě připojení na jiný kabel, než kam to připojuješ ty. Myslímš že bych ještě mohl poprosit o nějaké popsání případně ofocení, o který kabel se přesně jedná, kam přesně to připojuješ ty?

Odkaz ke komentáři

Do soukromé zprávy jsem Ti psal tlf,brnkni.

Ptal jsem se už i kámoše,jednou se mu také stalo,že LED po zapojení na altík nesvítily.Zákazníkovi ale bylo jedno,jestli svítí po nastartování nebo po zapnutí zapalování,tak mu je zapojil na 12 V konektoru zpátečky a dál to neřešil.

Ještě jsem se s takovým problémem nesetkal,třeba je problém v samotném zapojení světel,fakt netuším.

Asi Ti nezbyde nic jiného,než napájení připojit k té zpátečce.

Odkaz ke komentáři

Ještě jen pro upřesnění. Konektor je jasnej kterej to je. Teďka už je fakt jen otázka jestli jsme to dali do správného kabelu. Postup byl takovej, že jsme si změřili to napětí měřákem, tehdy na tom jednom telo 14V po nastartování. V momentě zatížení ale napětí klesne. Ten kabel vede do toho konektoru co jsem posílal na fotce. Na konektoru je ten kabel zastrčen do pinu s označením číslo 2. Máš to připojené taky na něj? Nebo právě na jiný?

Odkaz ke komentáři

Ještě se vrátím k té řídící jednotce,trochu jsem pohledal na webu a tento typ světel má dva režimy,denní a parkovací.Je to uvedeno v popisu.

http://www.escape6.cz/ProductDetail.asp?n=MODULITE-svetla-pro-denni-sviceni-pro-skoda-Octavia-Typ-1U-10-00-&prodid=45899&file=PICT52945.jpg

http://www.tuningstyle.cz/led-denni-svetla-chrom-20-led-rl-s-mrizkou-skoda-octavia-1u.html

Správné řízení světel provádí právě přiložený modul.To znamená,pokud je modul správně zapojený,vodič připojený na parkovací světlo denní režim sice vypne,ALE ne do úplného zhasnutí LEDek,dojde pouze ke snížení intenzity světla a svítilna zůstane svítit při všech režimech (parkovací,tlumená i dálková).Do režimu denní se přepne opět vypnutím parkovacího světla.,

Světlo by mělo bý označeno symbolem xxRL pro denní světlo a symbolem xxA pro světlo parkovací(xx - číslo předpisu EHK podle kterého bylo homologováno.) viz foto

post-43-0-96427700-1390503128_thumb.jpg

Upraveno uživatelem mikl
Odkaz ke komentáři
  • o 4 týdny později...

Ahoj octávkaři!

Četl jsem a procházel celé fórum a snažil se najít to co potřebuji ale nepovedlo se. No vzhledem k tomu že mám na oktě xenony a chci je šetřit a nezapínat kvůli každému popojetí, rozhodl jsem se investovat do LEDek na svícení. Koupil jsem si jedny z OBautodily, které už jsou nainstalované v mřížce a jen se vlastně nahradí za ty původní z fabriky. Moc se mě ty světla líbí a proto jsem si je koupil i přes větší cenu. Toť k úvodu. Teďka k problematice.

Montážní manuál kterej se světly přišel je teda dost bídnej. Já elektrice nerozumím vůbec ale tatík ano. Takže jsem doufal že to s jeho pomocí dáme do kupy. V návodu píšou jednoduše přikostřit, další kabel dát na baterii a další na konektor parkovacích světel, tím se má při otočení na přepínači na parkovačky / potkávačky asi deaktivovat denní svícení přes řídící jednotku, kterou už celý set obsahoval. No jenže díky těm xenonům, které se nám moc rozebírat nechce se to stalo trošku obtížnější. Proto jsme se rozhodli to napojit do kabiny na přepínač světel. Tam mimochodem byl udělanej od původního majitele nějakej balast, že mu už v poloze nula při zajetí klíčku do polohy II ihed nastartovali xenony. Takže vlastně ještě před nastartováním a zároveň i v průběhu startování. Dobrá sebevražda. Protože startování světla odpálí, xenony se pak zase startovali o pár sekund později znovu. S tím jsem nebyl absolutně spokojen. Vše tedy začlo odpojením tohoto výmyslu. Šlo to celkem jednoduše, na žlutozelený kabel byl připojen jeden červený káblík, který byl vlastně jen vyveden z jednoho pinu konektru T17a. Odpojili jsme a bylo hotovo.

Pak jsme začli vymýšlet jak zapojit to denní svícní. Můj požadavek byl takovej, aby se světla (LED) na denní svícení zapnuli až po nastartování motoru. Proměřili jsme tedy všechny piny se všema polohama klíčku. Napájení 12 V při potkávačkách a parkovacích světlech jsme našli na dvou, tuším teďka z hlavy že to byl pin 8 a 9. Déle tam byl jeden konektor kde je stálých 12V nezávisle na klíčku. Než jsme se pustili do montáže celkové. Chtěli jsme to nejdříve vyzkoušet jestli to vše bude fungovat tak jak chceme - nikoliv. Samozřejmě bylo vše zapojené jak má být, to znamená 1) přikostřeno, 2) 12V + 3) napojeno na obrysová světla (sice né v konektoru ale to by vadit nemělo, furt je tam přeci šťáva která po nahození obyrsovek odpáli rélé, které tak vypne ty LED denní svícení). No a zkrátka, přitomto zapojení nám světla nesvítí tak, jak by měli.

Protože jsme kolem toho pár hodin běhali a vymýšleli co s tím, přičemž nás napadlo tu řídící jednotku "hodit do černého otvoru" a napojit to na přímo na tu svorkovnici č.6 na přepínači T17a. Jenže to už táta držel pomalu kleště a začal šmikat z čeho jsme byl trošku neštaštný. Proto jsem ho zastavil a domluvili se že se zeptám tady na fóru, že je tu dost borců co se vyznají. Otázka tedy je, instaloval někdo z vás TYTO LED denní svícení, které v sobě mají i tu tzv. "řídící jednotku"? Pokud ano, jak jste postupovali, případně jaké možnosti se nabízejí?

Děkuji všem předem za odpověď

ahoj nevim zda pomuzu ja pripojil jeden na pin tusim c6 do prepinace svetel v palubce cerny na minus a cerveny plus ale svitilo malo a leve stale zhasinalo jakoby prave bralo vice stavy pak jsem zkracoval a prestrihl plusko a oni se rozzarili 0 100% vice tak jsem to nechal cerny minus zluty do prepinace a uz to mam asi tri mesice a funguje to stale stejne..takze mam pouzity jen dva a snad se nic nezkazilo proste funguji normalne nastartuju rozsviti se zapnu svetla zhasnou
Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...